Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Tínedžerka sa potápala v Kalifornii: Zostala zhrozená z toho, čo našla na dne oceánu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Youtube/VICE News)

CARMEL BY THE SEA - Nechutný nález zaznamenala mladá Američanka, keď sa potápala v Monterey Bay National Marine Sanctuary v Kalifornii. Dno oceánu je v tejto lokalite priam pokryté golfovými loptičkami. Dievčina, jej kamaráti a otec sa okamžite pustili do čistenia oblasti, aby pre miestnu faunu a flóru vytvorili dýchateľné vhodné podmienky na prežitie.

Pobrežie Monterey Bay síce patrí medzi lokality chránené vládou USA, ale na dne oceánu to tak vôbec nevyzerá. Fotografie Alex Weberovej pred niekoľkými rokmi odhalili šokujúcu realitu. "Vôbec som na dne nevidela piesok, len koberec vytvorený z loptičiek," povedala vtedy šestnásťročná školáčka.

VIDEO Tínedžerka sa potápala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/VICE News)

FOTO Vedci sú zhrození z toho, čo objavili na Severnom póle: Nikdy som nič také ešte nevidel

Hneď nato sa spolu so skupinou nadšencov rozhodli oblasť vyčistiť. Z troch podvodných lokalít nachádzajúcich sa v blízkosti golfových ihrísk nazbierali neuveriteľných 40 000 loptičiek. Neskôr sa k skupine dobrovoľníkov pridali aj zamestnanci Pebble Beach Resorts, ktorí vyzbierali ďalších 10 000. Mimochodom, trvá až tisíc rokov, kým sa takáto loptička v oceáne rozloží, pričom medzitým stihne do svojho okolia uvoľniť vysoké množstvo ťažkých kovov, napríklad zinok. Nehovoriac o tom, že morské živočíchy sú vystavené obrovskému nebezpečenstvu aj po ich prehltnutí.

VIDEO Tínedžerka sa potápala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/VICE News)

Alex oslovila s problémom aj vedca zo Stanfordovej university Matthewa Savoca. Ten ccenil prístup tínedžerky, ktorá sa pustila do boja s loptičkami. Neskôr zverejnil v časopise Marine Pollution Bulletin zaujímavé výsledky úpornej práce. "Doteraz bolo vyzbieraných 50 681 kusov loptičiek, čiže oceán je odľahčený o 2,5 tony odpadu." Savoca zároveň odhaduje, že v oceáne končí ročne až stotisíc golfových loptičiek. Ich nebezpečenstvo spočíva najmä v tom, že sú vyrobené z vysoko toxického materiálu. Majú plášť z polyuretánového elastoméru a jadro zo syntetického kaučuku. Výrobcovia do nich pridávajú aj oxid zinočnatý, zinkový akrylát a benzoylperoxid kvôli flexibilite a trvanlivosti. 

VIDEO Tínedžerka sa potápala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube/VICE News)

Podľa odhadov vedca stihli vyzbierané loptičky uvoľniť do okolitých vôd už 28 kilogramov toxických látok. "Vďaka Alex sme upozornili na obrovský problém rozkladu golfových loptičiek a vieme, že v morskej vode erodujú a produkujú nebezpečné mikroplasty. Hoci bola táto štúdia iba lokálna, jej zistenia sú znepokojujúce pre ostatné regióny s pobrežnými golfovými ihriskami. Je tu však aj jedna pozitívna správa: Ak môže študentka strednej školy vďaka odhodlaniu a drine dosiahnuť takýto výsledok, môže to urobiť ktokoľvek z nás," dodal Savoca. 

Viac o téme: GolfPlastyZnečistenieGolfová loptičkaOceánAlex weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu