Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

INFOGRAFIKA Podceňovaná hrozba ľudstva: Problém akútnejší, než odborníci predpokladali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Znečistenie životného prostredia mikroplastami je v súčasnosti jedna z najdôležitejších tém medzi environmentalistami. Na začiatku januára komplexná štúdia odhalila znepokojujúci nález mikroplastov vo všetkých oblastiach životného prostredia. Tým boli mikroplasty vyhlásené za globálny environmentálny problém, ktorý je oveľa viac akútny, než odborníci predpokladali.

Poznáme dátum, kedy Slovensko spustí protiplastový zákon! ZOZNAM produktov, ktoré budú zakázané

"Mikroplasty nie sú novým druhom plastu. Sú to malé čiastočky plastu, ťažko spozorovateľné voľným okom. Ako všetci vieme, plastom trvá storočia, kým sa rozložia. Ale oveľa väčšou hrozbou pre životné prostredie sú malé fragmenty, ktoré odborne nazývame mikroplasty. Tieto mikroplasty vznikajú z plastového odpadu, na ktorý pôsobí niekoľko vonkajších faktorov a tieto faktory plastový odpad trieštia na tieto malé čiastočky – mikroplasty," uvádza sa na stránke GreenMatch UK.

Znečistenie Mikroplastami

Ocean Cleanup je úžasný spôsob ako začať s čistením Veľkej pacifickej odpadovej škvrny, ktorá postupne vznikla z nášho nešetrného zaobchádzania s plastmi. Bohužiaľ, kvôli veľkosti mikroplastov, väčšina z nich sa dostane cez ochranný systém do oceánu, kde aj zostane.

Navyše, slaná voda a UV žiarenie spôsobujú chemickú reakciu plastov a tie začnú postupne uvoľňovať toxické látky, ktoré spôsobujú otravu vody v okolí. Nedávna štúdia z Veľkej Británie odhalila, že plasty absorbujú 100 miliónkrát viac chemikálií ako voda okolo nich.

Ako sa mikroplastov zbaviť?

Prvým krokom k udržateľnému čistému životnému prostrediu je začať od seba a uvedomiť si koľko vyprodukujem plastového odpadu ja. Je najvyšší čas začať s recykláciou a ako prvé, by sme možno mohli začať používať tašky vyrobené z papiera, látky, či z iného recyklovateľného materiálu. Takto pomôžeme udržať čistú prírodu aj pre ďalšie generácie.

WWF bije na poplach: Na pobreží Sardínie našli mŕtvu veľrybu, z obsahu žalúdka zaplačete

Vo Veľkej Británii, po zákaze používania plastových slamiek, vydali nový zákon, ktorý sa vzťahuje práve na zákaz produkcie primárnych mikroplastov. Tento zákon zakazuje vedome pridávať mikroplasty do všetkých druhov výrobkov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Preto, aby sme uskutočnili zmenu, je dôležité, aby sa kládol dôraz na väčšiu propagáciu recyklácie a aby sa verejne poukazovalo na tento naliehavý enviromentálny problém. Avšak ak každý z nás nezačne byť zodpovedný za používanie jednorazových plastov (plastových tašiek, mikroténových vrecúšok a pod.), mikroplastové znečistenie bude naďalej narastať a napokon otrávi celé naše životné prostredie.

Viac o téme: PlastyZnečistenieOceánMikroplasty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu