Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Starnutie so sebou prináša rôzne zmeny: Chcete vedieť, aký sex vás čaká po 50-tke?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

RÍM - Zatiaľ čo u žien nastupuje menopauza, pre mužov neplatí to, čo sa jeden čas nazývalo andropauza. Aké sú hlavné fyzické zmeny v tejto fáze života, ktoré sú spojené so sexuálnym životom? Predovšetkým platí, že zdravý sexuálny život robí človeku dobre v každom veku, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Vieme, ako dlho trvá priemerný sex: Slováci, robíte to dlhšie alebo kratšie?

Prospešnosť sexu potvrdzuje štúdia britskej Cambridgeskej univerzity, v ktorej vedci analyzovali údaje týkajúce sa 6879 osôb v priemernom veku šesťdesiatpäť rokov. Ženy a muži, ktorí uvádzali, že v uplynulom roku pravidelne prevádzkovali sex, hodnotili celkovú pohodu, doslova radosť zo života, lepšie ako rovnako starí ľudia, ktorí uvádzali, že intímne vzťahy nemali. "Predchádzajúce výskumy ukázali, že časté sexuálne vzťahy sú spojené so sériou výhod pre dobrú duševnú i telesnú pohodu, lepšiu kvalitu života, a s menšou pravdepodobnosťou výskytu niektorých chorôb. Experti na ľudské zdravie by mali uznať, že starí ľudia nie sú asexuálni a že aktívny sexuálny život je spojený s lepšou pohodou," uviedol hlavný autor štúdie Lee Smith.

V posledných desaťročiach sa sexualita radikálne zmenila, a to ako u mužov, tak u žien. Dnes je takmer bežné, že aj sedemdesiatnici majú svoj sexuálny život. Mnohí ľudia sa po päťdesiatke obávajú, že ich sexuálny život s partnerom už nebude taký ako predtým, pretože nastupujú nevyhnutné fyzické zmeny. "Biologický vek je dnes úplne iný ako u predchádzajúcej generácie. Aj v sedemdesiatich rokoch začína byť sexualita plne prežívaná vďaka terapii a liekom, ktoré ju umožňujú udržiavať bez ohľadu na fyzické zmeny spojené s vekom," uvádza Stefano Salvatore z kliniky San Raffaele v Ríme.

Podľa nedávnej štúdie z Austrálie má 50 percent žien v sedemdesiatich rokoch dobrý sexuálny život. Ženy sa stretávajú s problémom suchosti pošvy a zmenou tkanív, ktoré sa stávajú zraniteľnejšími. To vedie k niektorým problémom, predovšetkým k inkontinencii. Dnes však je k dispozícii liečba, ktorá zaisťuje optimálny výsledok.

Ani pribúdajúci vek vašu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

U mužov neexistuje stav zodpovedajúci menopauze. "Koncepcia andropauzy je prekonaná, dnes sa hovorí o čiastočnej androgenetickej nedostatočnosti, ktorá je spojená s nízkou hladinou testosterónu," zdôrazňuje profesor Vincenzo Mirone z Univerzity Federico II v Neapole. "Pokles tohto hormónu môže byť spojený s nadváhou, malou fyzickou aktivitou, stresom a depresiami," dodáva. Aby muži vyriešili problém s erekciou, užívajú takzvané tabletky lásky. "Veľký problém tkvie v tom, že tieto lieky často kupujú na internete. Lepšie je obrátiť sa na lekára špecialistu, ktorý urobí niektoré testy a potom rozhodne o terapii," hovorí Mirone.

"Je dôležité, aby sa muži po päťdesiatke obrátili s akýmkoľvek sexuálnym problémom na urológa. Rovnako tak je dôležité, aby nekupovali lieky na internete. Pokiaľ ide o praktické rady, najväčším nepriateľom erekcie je fajčenie, pretože nikotín uzatvára cievy vedúce do pohlavného údu. Pre zdravý sexuálny život je teda potrebné nefajčiť alebo s fajčením prestať. Okrem toho je žiaduce venovať sa pravidelne fyzickej aktivite. Nesmieme zabúdať ani na to, že v niektorých prípadoch sú problémy s erekciou príznakom nastupujúcej vážnejšej kardiovaskulárnej choroby, vysokého krvného tlaku či cukrovky. Problém s erekciou sa nesmie nikdy podceňovať, je potrebné ho prediskutovať s lekárom," uzatvára Mirone.

Viac o téme: Sex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu