Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Vedci nemohli uveriť tomu, na čo prišli: Ohromujúce zistenie o sexe neandertálcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Denisovania a neandertálci, dávno vyhynutí príbuzní moderných ľudí, mali k sebe omnoho bližšie, než sa doteraz vedelo. Vedci teraz vôbec po prvýkrát objavili dôkaz, že boli schopní spolu plodiť deti.

Z minulosti sú pritom známe poznatky o krížení zástupcov homo sapiens ako s denisovanmi, tak s neandertálcami. Podľa odborného časopisu Nature našli vedci kosť dievčaťa, ktoré sa narodilo zhruba pred 50 000 rokmi zo vzťahu medzi denisovanským otcom a neandertálskou matkou. "Je to po prvýkrát, čo sme objavili priameho potomka oboch týchto skupín," povedala Viviane Slonová z Ústavu evolučnej antropológie Maxa Plancka v Lipsku, ktorý sa na výskume podieľal. Podľa neho sa dávno predpokladalo, že obe skupiny sa taktiež dostávali do intímneho styku, zatiaľ ale chýbal dôkaz. 

Nájdené kosti dievčaťa
Zobraziť galériu (3)
Nájdené kosti dievčaťa  (Zdroj: profimedia.sk)

Nový objav vychádza z nálezu centimeter a pol dlhej kôstky, u ktorej nemohli výskumníci na prvý pohľad povedať, či patrí hominidovi alebo zvieraťu. Materiál sa našiel v roku 2012 v jaskyni v pohorí Altaj na Sibíri neďaleko hraníc medzi Ruskom a Mongolskom. Podľa vedcov patrila dievčaťu vo veku najmenej 13 rokov. Buď šlo o časť stehennej, pažovej či holennej kosti. Kôstka sa našla v jaskyni Denisova, ktorá už vydala iné svedectvo o existencii druhu praľudí, ktorým bol podľa toho priradený ich názov. Analýzou posledného nálezu sa podarilo rozlíšiť chromozómy, ktoré dievča zdedilo po svojom otcovi a matke. 

Výskum v jaskyni Denisova
Zobraziť galériu (3)
Výskum v jaskyni Denisova  (Zdroj: profimedia.sk)

"Najprv som si myslel, že v laboratóriu došlo k chybe," povedal švédsky bádateľ Svante Pääbo, ktorý sa výskumom podrobnejšie zaoberá. Keď opustili Afriku, rozptýlili sa neandertálci po Európe a západnej Ázii, zatiaľ čo denisovania sa presťahovali do východnej Ázie."Neandertálci a denisovania možno nemali mnoho príležitostí sa stretnúť, ale keď už k tomu prišlo, nezdá sa, že by proti sebe mali nejaké predsudky," poznamenal s humorom. "Museli mať styk omnoho častejšie, než sme predtým predpokladali, inak by sme nemali také šťastie," dodal.

Druh homo sa pred 400 000 - 500 000 rokmi rozdelil na denisovanov, neandertálcov a homo sapiens, predchodcov súčasných ľudí. Neandertálci vyhynuli asi pred 40 000 rokmi, denisovania približne pred 30 000 rokmi. V oboch prípadoch z doposiaľ neznámych dôvodov. Svoje stopy ale vďaka kríženiu zanechali i v genetickej výbave moderných ľudí. Napríklad asi päť percent genómov dnešných pôvodných obyvateľov Austrálie či ľudí z Papuy-Novej Guiney pochádzajú práve od denisovanov. Ostatní ľudia s výnimkou černochou majú zhruba dve percentá genómov neandertálcov

Viac o téme: NeandertálciDenisovania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu