Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Pred piatimi rokmi sa odohral v Rusku nečakaný výjav: Unikátny pohľad na oblohu

Čeľabinský meteorit Zobraziť galériu (3)
Čeľabinský meteorit (Zdroj: YouTube)

ČEĽABINSK/PRAHA - Explózia meteoritu, ktorý 15. februára 2013 dopadol v okolí ruského Čeľabinska, uvoľnila najmenej tridsaťkrát väčšiu energiu než výbuch atómovej bomby nad Hirošimou v roku 1945. Jej sila dosiahla 500 kiloton trinitrotoluénu, v Hirošime to bolo asi 15 kiloton TNT. Čeľabinský meteorit, ktorý vážil pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom okolo 12-tisíc ton a priemer mal 20 metrov, bol najväčším zaznamenaným objektom, ktorý zasiahol Zem od Tunguzského meteoritu v júni 1908 (ten meral vraj až 60 metrov). Sila jeho explózie bola ale asi päťdesiatkrát slabšia než v prípade Tunguzského meteoritu, ktorá je odhadovaná na 15 až 20 megaton TNT.

Vedci varujú: Už o niekoľko desiatok rokov môže ľudstvo postihnúť veľká katastrofa

Čeľabinský meteorit (podľa niektorých názorov to ale bola kvôli veľkosti planétka) padal rýchlosťou 19 km/s (asi 67000 km/h), teda zhruba šesťdesiatkrát rýchlejšie ako zvuk. Pri rozpade vo výške asi 30-40 kilometrov nad zemou žiaril meteorit krátku chvíľu dokonca viac než Slnko. Meteorit sa podľa následného merania vekom takmer zhoduje so starobou slnečnej sústavy - 4,56 miliardy rokov.

VIDEO Pred piatimi rokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Pri páde meteoritu (najväčší z jeho častí dopadol do jazera Čebarkul) sa zranilo približne 1500 ľudí, väčšina z nich utrpela rezné rany, keď silná tlaková vlna, ktorá v oblasti okolo miliónového Čeľabinska poškodila 7000 budov a rozbila okná v rozsiahlej oblasti. Úrady odhadli spôsobené škody na miliardu rubľov.

Čeljabinský meteorit
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Veľký úspech sa pritom podaril českým odborníkom: ako prvý tím na svete presne spočítali dráhu a štruktúru meteoritu. Meteorit s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzal z planétky 86039, ktorá meria 2,2 kilometra.

Rusov zo spánku zobudil veľký tresk: VIDEO ohnivého votrelca, ktorý otriasol sibírskym mestom

Výpočet českého tímu pod vedením astronóma Jiřího Borovičku z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR v Ondřejove uviedol, že pozorovaná dráha meteoritu so sklonom 17 stupňov bola dlhá 272 kilometrov a že teleso bolo prvýkrát zachytené vo výške 95 kilometrov nad zemským povrchom. O osem sekúnd neskôr sa vo výške 45 km začal meteorit rozpadať, čím sa výrazne zvýšila plocha vystavená atmosfére, takže odparovanie narástlo a objekt bol na krátky čas jasnejší ako Slnko.

Viac o téme: MeteoritČeľabinsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu