Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci varujú: Už o niekoľko desiatok rokov môže ľudstvo postihnúť veľká katastrofa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Obrovský asteroid sa pred pár týždňami priblížil k planéte Zem na vzdialenosť približne 44 000 kilometrov. Aj keď pre tentokrát Zem minul, experti varujú, že to tak v budúcnosti byť nemusí. Už o niekoľko desaťročí je údajne pomerne veľká šanca, že by mohlo prísť k zrážke.

Podľa výpočtov astronómov sa tridsaťmetrový asteroid 2012 TC4 znovu preletí okolo Zeme v roku 2019, 2050 a 2079. Zatiaľ čo pri prvých dvoch razoch vesmírna skala našu planétu minie, v roku 2079 už toľko šťastia ľudstvo mať nemusí; vedci totiž predpovedajú, že pravdepodobnosť zrážky je až nezvyčajne vysoká - jedna ku 750. Rüdiger Jehn, analytik v oblasti misií pre organizáciu European Space Agency, vraví: "Dnes už vieme, že v roku 2050 k zrážke nedôjde, no toto nedávne blízke priblíženie môže asteroid odkloniť a spôsobiť tak zrážku v roku 2079."

Vedci varujú: Už o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vďaka nedávnemu priblíženiu sa asteroidu k modrej planéte sa naskytla príležitosť pre NASA otestovať svoju sieť observatórií planetárneho obranného systému. Išlo o preventívne opatrenie v prípade, že 2012 TC4 o 62 rokov skutočne narazí do Zeme. "Je to perfektný objekt na takéto cvičné analýzy, pretože aj keď sme vedeli, že k zrážke asteroidu so Zemou pre tentokrát nedôjde, netušili sme, kadiaľ asteroid preletí," vysvetlil manažér pracujúci na projekte Paul Chodas.

Vedci z Európskej vesmírnej agentúry asteroid zaznamenali ešte cez leto prostredníctvom svojho teleskopu v Čile. Výskumy ukázali, že asteroid preletí popri Zemi vo vzdialenosti jednej osminy vzdialenosti Zeme od Mesiaca. Napriek tomu to stále nebolo dostatočne blízko na to, aby došlo k zrážke s našimi geostacionárnymi satelitmi. "Najvzdialenejšie satelity sú od Zeme vzdialené 36 000 kilometrov, takže ide skutočne o veľmi tesné minutie," skonštatoval Rolf Densing, šéf operačného centra European Space Operation Centre v Nemecku.

Vedci varujú: Už o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak by asteroid narazil do Zeme, spôsobilo by to oveľa väčšiu katastrofu, než k akej došlo v roku 2013, kedy osemnásťmetrový asteroid dopadol na ruské mesto Čeľjabinsk. Zranenia vtedy utrpelo 1 500 ľudí a vyše 7 000 budov bolo zničených. To je jeden z dôvodov, prečo vedci tvrdia, že asteroid 2012 TC4 treba mať pod dohľadom. Pokiaľ by sa tento asteroid ocitol v zemskej atmosfére, vybuchol by ešte pred dopadom na planétu. 

Viac o téme: ZemAsteroid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu