Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rádioaktívny oblak vystrašil Európu: V Rusku potvrdili extrémne hodnoty, je za tým jadrová havária?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MOSKVA - Nad Európou sa v posledných týždňoch pohyboval oblak rádioaktívneho znečistenia, ktorého zdroj mal pochádzať z oblasti južne od Uralu. Ruská meteorologická služba v pondelok priznala "extrémne vysoké" koncentrácie rádioaktívneho izotopu ruténium-106 v niekoľkých častiach krajiny, ktoré sa vyskytli koncom septembra, čo potvrdzuje európske správy o kontaminácii. Podozrivým je jadrové zariadenie Majak.

"Skúmanie rádioaktívnych aerosólov z monitorovacích staníc Argajaš a Novogornij medzi 25. septembrom a 1. októbrom ukázalo, že obsahujú rádioizotop Ru-106," informovala podľa agentúry AFP služba Rosgidromet.

Najvyššia koncentrácia bola zaznamenaná na stanici v dedine Argajaš, v Čeľjabinskom regióne, v južnej časti Uralu. Ru-106 prekročilo až 986-násobok normy. Uvedená stanica sa pritom nachádza iba 30 kilometrov od jadrového zariadenia Majak, ktoré sa v roku 1957 stalo miestom jednej z najhorších jadrových katastrof v histórii. V súčasnosti slúži na opätovné spracovanie vyhoreného jadrového paliva.

Radiácia nad Európou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Irsn.fr)

Rosatom odmieta zodpovednosť

Francúzsky inštitút pre rádioaktívnu ochranu a jadrovú bezpečnosť (IRSN) 9. novembra vydal správu, v ktorej uviedol, že ruténium-106 zaznamenal vo Francúzsku od 27. septembra do 13. októbra. Zdroj znečistenia podľa neho pochádzal z nehody v továrni na spracovanie rádioaktívneho paliva alebo v centre pre nukleárnu medicínu, niekde medzi riekou Volgou a pohorím Ural. Koncentrácie namerané v Európe nepovažoval za nebezpečenstvo pre verejné zdravie.

Ruténium-106 je produkt štiepenia atómov v reaktore a tiež sa používa pri určitých liečebných postupoch. Nevzniká prirodzene. Ruská jadrová spoločnosť Rosatom v tom čase uviedla, že "radiácia okolo všetkých objektov ruskej jadrovej infraštruktúry je v norme". V polovici októbra vydala vyhlásenie citované ruskými médiami, v ktorom sa píše, že vo vzorkách testovaných od 25. septembra do 7. októbra, vrátane južného Uralu, sa nenašla žiadna stopa ruténia-106, okrem Petrohradu.

Namerané hodnoty v Európe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: eurdepweb.jrc.ec.europa.eu)

Meteorológovia priznali únik

Ruská meteorologická služba však v pondelok potvrdila, že rádioizotop bol odhalený v Tatarstane a potom v južnom Rusku a nakoniec od 29. septembra zasiahol  "všetky európske krajiny, počnúc Talianskom a pokračujúc smerom na sever Európy". Pôvod radiácie však neobjasnila.

Rosatom aj po zverejnení týchto informácií trvá na tom, že v Rusku nedošlo k žiadnym incidentom alebo nehodám v jadrových zariadeniach. Zariadenie Majak vyhlásilo, že separácia ruténia-106 z vyhoreného jadrového paliva sa u nich nevykonávala už mnoho rokov.

Ruská pobočka ekologickej organizácie Greenpeace v pondelok vyzvala Rosatom, aby začal "dôkladný prieskum a zverejnil výsledky incidentov v Majaku". Greenpeace sa chce listom obrátiť na prokurátorov, aby začali vyšetrovanie možného utajenia jadrovej havárie.

Hodnoty namerané na Slovensku

"V minulých dňoch bolo vo viacerých európskych štátoch detegované Ruthenium 106 (Ru-106) v ovzduší na úrovni maximálne desiatok mBq/m3. Slovenskej republike bola prítomnosť Ru-106 v ovzduší identifikovaná vo vzorkách atmosférických aerosólov odoberaných v období od 27. septembra do 6. októbra 2017," uviedol v tlačovej správe na svojej internetovej stránke ešte v októbri Úrad verejného zdravotníctva.

Podľa neho hodnoty objemovej aktivity Ru-106 na úrovni desiatok mBq/m3 v žiadnom prípade neohrozujú zdravie obyvateľov, pozornosť z pohľadu ochrany zdravia obyvateľov by vyvolali až hodnoty miliónkrát vyššie, ako boli merané.

Viac o téme: HodnotyRuskoEurópaRádioaktívny oblakRuténium - 106Majak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu