Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľudia sa totálne zbláznili: Výpadok prúdu v New Yorku sa do dejín zapísal čiernym písmom

Ľudia sa zbláznili, v meste to vyzeralo ako na smetisku Zobraziť galériu (3)
Ľudia sa zbláznili, v meste to vyzeralo ako na smetisku (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Nezasiahol najviac ľudí, nebol najdlhší, no napriek tomu sa výpadok elektrickej energie v New Yorku z roku 1977 zapísal do dejín čiernym písmom. Mohol za neho jediný zásah blesku, ktorý pred 40 rokmi, 13. júla 1977, okolo pol deviatej večer poškodil jedno z kľúčových miest newyorskej rozvodnej siete. Mesto sa následne na celú noc zahalilo do tmy, postihnutých bolo deväť miliónov ľudí. Udalosť vyvolala najväčšie rabovanie obchodov v dejinách New Yorku.

Za katastrofu mohla silná búrka s bleskami, ktoré postupne spôsobili sériu výpadkov a preťaženie systému. Okolo pol desiatej večer bolo už mesto bez svetla. Ľudia uviazli vo výťahoch, obchodoch, kinách aj v metre. Skazu ešte viac umocňovalo veľké teplo. Energetikom sa podarilo prevádzku siete obnoviť až po 25 hodinách. Zasiahnutá nebola iba štvrť Queens, ktorá bola napojená na iný systém. 

Až keď začalo svitať, ukázalo sa, čo sa celú noc dialo. "Vyzerá to tu ako v Berlíne v roku 1945," povedal jeden zo zasahujúcich policajtov. Tých bolo do ulíc vyslaných približne 18-tisíc, asi päťsto z nich sa zranilo. Rabovanie sa šírilo ako lavína; zapojili sa do neho muži, ženy, deti i starci. Po celom meste bolo založených viac ako tisíc požiarov, vykradnutých bolo 1600 obchodov. Celkové škody sa odhadovali na miliardu dolárov. 

Ľudia sa totálne zbláznili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Policajti zatkli takmer štyritisíc ľudí za rabovanie, čo bola podľa odhadov samotná desatina všetkých páchateľov. Niektoré zdroje uvádzajú, že pri nepokojoch zahynuli dvaja ľudia, podľa iných médií bol zas jedinou obeťou výpadku prúdu sedemnásťročný Dominick Ciscone, ktorého zastrelili. 

Obrovské rabovanie, ktoré najviac zasiahlo Bronx a Brooklyn, podľa historikov súviselo s vtedajšou neutešenou hospodárskou situáciou a vysokou nezamestnanosťou v najviac postihnutých oblastiach. Svoju úlohu zohrala aj panika a strach, ktoré v tom čase šíril "Samov syn", ako bol označovaný sériový vrah David Berkowitz. 

"Počas minulého výpadku energie v roku 1965 sme mali čo robiť s ľuďmi. Teraz to bola spodina, ktorá sa ako kŕdle kobyliek zniesla na obchody a vykradla všetko, čo sa dalo," uviedol člen krízového tímu. Narážal na skutočnosť, že pri výpadku z roku 1965, ktorý zasiahol v USA a Kanade vyše tridsať miliónov obyvateľov, nedošlo k rabovaniu a ľudia si naopak pomáhali. O udalosti vtedy podrobne informovala aj komunistická tlač, pre ktorú to bola vítaná zámienka na kritiku Spojených štátov. "Mechanizmus buržoáznej spoločnosti sa v newyorskej noci zrútil," hlásalo napríklad vtedajšie Rudé právo. 

Ľudia sa totálne zbláznili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

S výpadkami z rokov 1965 a 1977 je v USA a Kanade porovnateľný doteraz najväčší kolaps z augusta 2003, kedy bolo na 42 hodín postihnutých 50 až 60 miliónov ľudí v siedmich štátoch USA a Kanade. Aj tento výpadok, ktorý si vyžiadal tri ľudské obete, sprevádzalo rabovanie. 

Viac o téme: New yorkRabovanieVýpadok prúdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu