Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO biblickej skazy! Európska únia koná, do Afriky posiela finančnú pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Rob Bradford)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že Európska únia poskytne počiatočnú finančnú pomoc vo výške milióna eur na podporu medzinárodného úsilia v boji proti šíreniu rojov kobyliek, ktoré spôsobujú katastrofu v krajinách východnej Afriky.

"Roje kobyliek majú skutočný dosah na životy ľudí, ničia úrodu a pasienky. Je potrebná rýchla akcia. Musíme zintenzívniť úsilie na riešenie situácie ešte skôr, ako to ovplyvní viac komunít," uviedol eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá. Spresnil, že núdzové financovanie zo strany EÚ pomôže najmä pastierom a poľnohospodárom v postihnutých oblastiach, ktorým vinou kobyliek hrozí strata živobytia.

Finančná pomoc EÚ sa uvoľňuje ako počiatočná a okamžitá reakcia na naliehavú potrebu obmedziť šírenie rojov kobyliek a chrániť vidiecky spôsob života a najmä tých, ktorým už hrozí nedostatok potravín. EÚ zvažuje aj ďalšiu výraznú podporu medzinárodnému úsiliu, ktoré v súčasnosti v tomto regióne organizuje špecializovaná agentúra OSN - Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Podľa údajov FAO môžu roje kobyliek do júna narásť až 500-násobne.

 

 

Komisia pripomenula, že kobylky patria medzi nenásytných škodcov, ktorí môžu preletieť až 150 kilometrov za deň. Typický roj môže obsahovať aj 150 miliónov kobyliek na štvorcový kilometer a v priebehu jedného dňa dokáže spotrebovať plodiny, ktoré by postačili na nakŕmenie 35.000 ľudí. Kobylky zaznamenali najskôr v Etiópii, Keni a Somálsku, rozmnožili sa prechodom cez Džibutsko, Eritreu a Sudán a ich roje už zaregistrovali aj v Ugande, Tanzánii a v Južnom Sudáne.

Viac o téme: KobylkyEKAfrika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu