Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pomstu Američanov odsúdilo aj Československo: Kaddáfí odkázal Thatcherovej, si prostitútka!

Nálety na Líbyu boli odvetou za bombardovanie nemeckej diskotéky, pri ktorom zomreli aj Američania
Nálety na Líbyu boli odvetou za bombardovanie nemeckej diskotéky, pri ktorom zomreli aj Američania (Zdroj: YouTube)

TRIPOLIS - Z britských leteckých základní podnikli Spojené štáty pred 30 rokmi, 15. apríla 1986, nálety na líbyjskú metropolu Tripolis a prístavné mesto Benghází. Operácia americkej armády s názvom "Kaňon El Dorado", ktorej sa zúčastnilo približne 70 lietadiel, bola odvetou za výbuch nálože na západoberlínskej diskotéke La Belle, pri ktorej 5. apríla zahynuli dvaja americkí vojaci a jedna turecká žena. Pri náletoch bolo zabitých približne 60 ľudí.

Americko-líbyjské vzťahy sa zhoršili po atentáte na letiskách v Ríme a vo Viedni v roku 1985, pri ktorých zahynulo dvadsať ľudí. Líbyjská tajná služby v nasledujúcom roku zorganizovala útok na západoberlínsku diskotéku. 

Po náletoch v roku 1986 začali USA uplatňovať voči Líbyi ekonomické sankcie, ktoré boli zrušené až v septembri 2004. Vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, ktorý nálety prežil, pretože ho varoval vtedajší taliansky socialistický premiér Bettino Craxi, si servítku pred ústa rozhodne nedával. O americkom prezidentovi Ronaldovi Reaganovi povedal, že je "šialenec a blázon", Reagan líbyjského vodcu zas počastoval známym označením "besný pes Blízkeho východu". A vtedajšiu britskú premiérku Margaret Thatcherovú Kaddáfí nazval "vrahyňou a prostitútkou, ktorá sa predala Reaganovi". 

USA mali v operácii podporu asi tridsiatich krajín sveta vrátane Austrálie, Izraela, Kanady či Británie. Prelet lietadiel cez svoje územie ale odmietlo Francúzsko, Španielsko a Taliansko, takže americké lietadlá leteli cez Portugalsko a Gibraltársky prieliv, čím sa im cesta predĺžila o 2000 kilometrov vrátane mnohých ďalších tankovaní. 

Bombardovanie v Líbyi začalo o druhej hodine v noci líbyjského času, trvalo asi 12 minút a lietadlá zvrhli asi 60 ton munície. Útoky sa sústredili na vojenské ciele, zasiahnuté boli aj diplomatické a rezidenčné štvrte či dom a veliteľský štáb Kaddáfího. O život prišli desiatky ľudí, z toho asi 44 civilistov, údajne aj Kaddáfího adoptívna dcéra Hany, čo bolo ale neskôr spochybnené. Útok odsúdili mnohé krajiny vrátane ZSSR a Československa. Vyslovila sa proti nemu aj rezolúcia VZ OSN. 

Líbyjsko-americké vzťahy sa potom výrazne zhoršili v decembri 1988, kedy explodoval Boeing 747 spoločnosťi PanAm nad škótskym mestom Lockerbie. Líbyjská vláda dlho odmietala prijať zodpovednosť na smrť 270 ľudí,až v auguste 2003 sa zaviazala zaplatiť pozostalým odškodné. Do kompenzačného fondu pre obete vzájomných útokov Washingtonu a Tripolisu v októbri 2008 zaplatila 1,5 miliardy dolárov (1,3 miliardy eur). Diplomatické styky medzi USA a Líbyou boli po 26 rokoch obnovené v máji 2006. Kaddáfí bol zabitý pri prestrelke s povstalcami v Syrte v októbri 2011. 

Viac o téme: LíbyaNáletOperácia kaňon el dorado
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu