Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zo šokujúcej správy ruský omyl: Dokument o zostrelení boeingu si Moskva vyložila po svojom

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter)

KYJEV - Nový dokument britskej televíznej stanice BBC odhaľuje, že za zostrelením malajzijského boeingu nemusí byť raketa zem vzduch z Buku. Televízia ho má odvysielať v priebehu mája a divákom v ňom predstaví niekoľko teórií o páde lietadla. Lenže Rusi si to vysvetlili po svojom. Podľa nich je to jasný dôkaz o tom, že lietadlo zostrelila ukrajinská stíhačka. BBC ich slová jednoznačne odmietla.

Proruské médiá zaujala správa o tom, že britská televízia BBC sa chystá odvysielať dokument, v ktorom sa bližšie zaoberá konšpiračnými teóriami týkajúcimi sa zostrelenia malajzijského lietadla. Jednou z nich je tá, že ho zostrelila ukrajinská stíhačka. 

Svedkovia tvrdia, že videli stíhačky

Za oficiálnu verziu sa považuje výsledok štúdie vyšetrovateľov, ktorá tvrdí, že Boeing 777, zostrelený 17. júla 2014, bol zostrelený raketovým systémom Buk, ktorý ovládali proruskí rebeli. Spochybniť ju môže spoveď svedkov z dokumentu. Napríklad Nataša Beroninová povedala: „Najprv sme si mysleli, že vidíme čierny dym a dve malé lietadlá podobné hračkám. Jedno letelo rovno, to druhé sa otočilo v čase tresku a letelo naspäť, odkiaľ prišlo,“ povedala žena v dokumente. 

Vrak lietadla
Zobraziť galériu (3)
Vrak lietadla  (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

Ďalší zo svedkov videl, ako pred výbuchom stíhačka vystreľuje raketu. Nemecký investigatívny novinár Billy Six mal vyspovedať až sto svedkov tragédie, z ktorých sedem videlo stíhačku. Tí videli presnejšie dve stíhačky. Jedna z nich mala vypáliť raketu. Svedkovia tiež hovoria o tom, že jedna z nich mohla strieľať z guľometu.

BBC presvedčenie Kremľa o tom, že za tragédiu je zodpovedná Ukrajina, ale odmietla. Upozornila na to, že v dokumente experti túto teóriu označili ako "nepravdepodobnú". "Experti v podstate túto teóriu vyvrátili. Ukrajinské stíhačky totiž nesmú lietať v tak veľkých nadmorských výškach. Dokument je nestranný a ponúka objektívny a vyrovnaný pohľad na teórie súvisiace so smutným osudom letu MH17, vrátane teórií pre a proti Rusku, Ukrajine a CIA," píše sa v oficiálnom stanovisku televízie, ktoré poskytla denníku Daily Telegraph. 

Operácia CIA

V dokumente sa spomína aj nová teória. Ide o operáciu tajných služieb CIA. Vraj mali na palubu umiestniť dve bomby. Túto verziu preferuje súkromný detektív Sergej Sokolov. CIA mali pomôcť tajné služby z Ukrajiny a Holandska.

Zo šokujúcej správy ruský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

„Teroristický čin mal byť ako zámienka na sprísnenie ruských sankcií, po druhé ukázať Rusko ako barbarskú krajinu a po tretie, posilniť prítomnosť jednotiek NATO v Európe, najmä na Ukrajine,“ cituje jeho slová Daily Mail.

Trajektória zostrelenia podľa oficiálnej verzie

Tragédia nie je vyšetrená už rok a pol

Lietadlo Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, letiace na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla 2014 na východe Doneckej oblasti na Ukrajine. Zahynulo všetkých 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Na palube boli občania desiatich štátov, pričom väčšina boli Holanďania, preto sa Holandsko aj ujalo vyšetrovania prípadu.

Viac o téme: RuskoUkrajinaBoeing 777Buk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu