Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mestečko má prežiť koniec sveta, pripravuje sa na apokalypsu!

(Zdroj: valeriebarrow.com)

BUGARACH - Juhofrancúzske mestečko Bugarach v blízkosti Pyrenejí je slávne na celom svete od chvíle, čo sa tí, ktorí sú presvedčení o konci sveta, sem chcú uchýliť, aby apokalypse unikli. Hojne ho navštevujú turisti a zvedavci. Lokalita tak čelí tlaku podivných nápadov, píše agentúra AFP.

Napriek rôznym problémom spojeným s týmto návalom prichádzajúcich a pobúreniu niektorých zo 194 obyvateľov starosta Jean-Pierre Delord neľutuje, že začal biť na poplach.

Pred rokom a pol sa Delord zmienil o svojich obavách, že sa do mestečka nahrnú stovky, možno až tisíce blúznivcov 21. decembra 2012, čo je dátum známy v niektorých kruhoch ako koniec sveta. Od tej doby o tom písala francúzska aj medzinárodná tlač, od New York Times cez Bild, El País a Daily Telegraph.

Internet sa len tak hemží teóriami o apokalypse, či už ako dôsledku inverzie pólov alebo v súvislosti s koncom mayského kalendára. Podľa niektorých teórií patrí vrchol Bugarachu ležiaci vo výške 1231 metrov nad morom medzi miesta, ktoré budú ušetrené.

V júli turisti v malých skupinkách, ktorí prechádzali ulicami, vysvetľovali, že prišli zo zvedavosti, keď počuli, že vraj tu sú "niektoré bizarné veci, lietajúce taniere alebo ezoterické osoby", uvádza Patrick, ktorý sem prišiel z parížskeho predmestia.

Véronique z Bretónska priťahuje hora označovaná za svätú, ktorá vraj "vyžaruje veľa energie". Richard a Karen z Veľkej Británie, ktorí trávia v kraji medové týždne, sa tomu smejú. "Nikto nebude veriť, že sme pár dní po svadbe hľadali vesmírne koráby s mimozemšťanmi," hovoria.

Jean-Pierre Delord medzitým na radnici zhromaždil peknú kôpku pošty. Niektoré listy sú zaujímavé: ktosi navrhuje, aby sa tu usporiadal koncert Pink Floyd, iný ponúka tým, ktorí majú strach z apokalypsy, že sa za nich bude za skromnú sumu 60 eur modliť.

Keď niektorí chceli na internete predávať "pravé" kamene z Bugarachu, Delord vzniesol žalobu. Nie je však v zásade proti tomu, aby sa archivovali listy obsahujúce pisateľovu poslednú vôľu.

Na jednej pohľadnici sa zase napríklad oznamuje "ľudská obeť v lesoch". "Ukázal som to polícii," hovorí starosta. "Teraz je lokalita pod dohľadom a začala sa tým zaoberať vládna komisia pre boj proti sektám. Neželám si, aby sa naše mestečko dostalo do rúk apokalyptických hnutí, ktoré by nás zmasakrovali."

Zároveň je ale spokojný s obrovskou publicitou, ktorá podľa neho bude trvať aj po 21. decembri. Prehlasuje, že by bol hlupák, keby to nevedel využiť.

Ako príklad uvádza neďalekú obec Rennes-le-Chateau, ktorá priláka 120 000 návštevníkov ročne vďaka takmer sto rokov starému príbehu: mnohí optimisti tu stále ešte hľadajú ukrytý poklad abbého Sauniéra, ktorý zomrel v roku 1917 a vraj po sebe zanechal obrovské bohatstvo.

Návštevnosť mestečka sa podľa radnice zdvojnásobila. Avšak mnoho cedúľ na domoch s nápisom "na predaj" ukazuje, že tu boom v nehnuteľnostiach zatiaľ nenastal.

Niektorí pobúrene usudzujú, že ekonomické dopady na Bugarach, kadiaľ podľa nich ľudia len prechádzajú, nevyvážia reklamu, ktorú považujú za neblahú. "Považujú nás za mesto bláznov a toto označenie nám zostane," vyhlasuje Sigrid Bernard, majiteľ miestnej nocľahárne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu