Pondelok15. december 2025, meniny má Ivica, zajtra Albína

Prevratná štúdia: Vedci objavili zázračnú vlastnosť horkej čokolády! Predlžuje život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Čokoláda patrí k symbolom vianočného obdobia, no vedci sa na ňu tentoraz pozreli z úplne inej perspektívy. Výskum z King’s College London naznačuje, že jedna z látok obsiahnutých v horkej čokoláde môže súvisieť s nižším biologickým vekom.

Výskum sa zameral na theobromín

Tím vedcov z King’s College London skúmal účinky theobromínu, rastlinného alkaloidu prirodzene sa vyskytujúceho v kakaových bôboch a výrobkoch z kakaa, najmä v horkej čokoláde. Táto látka je už niekoľko rokov predmetom vedeckého záujmu pre možné priaznivé účinky na zdravie a dĺžku života.

Vedci zároveň upozorňujú, že theobromín je toxický pre psy a mačky, čo je známy fakt z veterinárnej medicíny.

Analýza krvi stoviek účastníkov

Do prvej fázy štúdie bolo zaradených 509 ľudí zapojených do dlhodobého britského projektu TwinsUK. Výskumníci u nich analyzovali vzorky krvi a stanovili hladinu theobromínu.

Následne tieto hodnoty porovnali s krvnými markermi biologického veku, ktoré sa používajú na odhad starnutia organizmu nezávisle od kalendárneho veku.

Výsledok ukázal, že účastníci s vyššou hladinou theobromínu mali v priemere nižší biologický vek, než by zodpovedalo ich skutočnému veku.

Potvrdenie na väčšej vzorke

Aby vedci overili, že nejde o náhodu, analyzovali rovnaké parametre aj u ďalších 1 160 osôb. Aj v tejto skupine sa potvrdil rovnaký vzťah medzi hladinou theobromínu a biologickým vekom.

Podľa autorov to posilňuje dôveryhodnosť zistení.

Vedci upozorňujú na opatrnú interpretáciu

Profesorka epigenomiky Jordana Bell zdôraznila, že výsledky nemožno chápať ako výzvu na zvýšenú konzumáciu čokolády. V oficiálnom vyhlásení uviedla: „Naša štúdia poukazuje na súvislosť medzi dôležitou zložkou horkej čokolády a dlhším, mladistvejším životom. Nehovoríme tým, že by ľudia mali jesť viac horkej čokolády, ale tento výskum nám môže pomôcť lepšie pochopiť, ako môžu bežné potraviny poskytovať náznaky o zdravšom a dlhšom živote.“

Nejde o iné zložky kakaa ani kávy

Výskumný tím sa snažil zistiť, či podobný efekt nevykazujú aj iné látky obsiahnuté v kakau alebo v káve. Analýza však ukázala, že pozorovaný jav bol špecifický pre theobromín a nedal sa pripísať iným zlúčeninám.

Otvorená otázka: interakcia s ďalšími látkami

Vedci zároveň priznávajú, že stále nie je jasné, či je pozorovaný efekt spôsobený výlučne theobromínom, alebo či zohráva úlohu jeho spolupráca s inými látkami v horkej čokoláde, napríklad s polyfenolmi, ktoré sú známe pozitívnym vplyvom na zdravie.

Na objasnenie týchto mechanizmov budú podľa autorov potrebné ďalšie výskumy.

Publikácia v odbornom časopise

Výsledky štúdie boli zverejnené v odbornom vedeckom časopise Aging-US, kde prešli recenzným procesom.

Viac o téme: ŠtúdiaVedciHorká čokoládaPrelžuje život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu