Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mapy Googlu takmer rozpútali ozbrojený konflikt

Nepresná hranica na mape Googlu Zobraziť galériu (2)
Nepresná hranica na mape Googlu

NEW YORK - Chyba v mapách, ktoré na internete ponúka americká spoločnosť Google, minulý týždeň takmer vyvolala ozbrojený konflikt medzi Nikaraguou a Kostarikou. Nikaragujskí vojaci údajne zmätení nepresnou mapou prekročili hranicu s Kostarikou a vztýčili na jej území vlajku.

Kostarika nemá armádu, a na miesto tak vzápätí dorazila početná policajná jednotka. Napätie spôsobené nepresnou mapou sa doteraz nepodarilo zažehnať, uviedol na svojom blogu novinár americkej stanice ABC News Kirit Radia.

Nikaragua nechce svojich vojakov stiahnuť. Kostarický prezident už ich presun nazval inváziou. K riešeniu problému bola pozvaná Organizácia amerických štátov. Navrhla, aby Nikaragujčania sporné územie opustili a aby obe strany zasadli k rokovaciemu stolu a určili, kadiaľ hranica vedie. Ako Nikaragua, tak Kostarika to ale zatiaľ odmietajú.

Google uviedol, že skutočne na svojej mape objavil nepresnosť. "Hoci sú mapy Googlu vysoko kvalitné a firma ich sústavne vylepšuje a dopĺňa o nové informácie, v žiadnom prípade ich nemožno využívať pre vojenské rozhodnutia," podotkol však hovorca spoločnosti pre Latinskú Ameriku Daniel Heft. Dodal, že firma chybu napraví.

Mapy Googlu však podľa Radia tento týždeň roznietili ďalší podobný spor. Omylom totiž priznali Maroku neobývaný ostrov, skôr veľkú skalu, neďaleko jeho pobrežia. Čoskoro firma mapy opravila a ostrov označila za španielsky.

"Problém je v tom, že ostrov, kde až na pár kôz nikto nie je a ktorému Španieli hovoria Isla de Perejil (Petržlenový ostrov) a Maroko zase Leila (Noc), je predmetom sporov oboch krajín už roky. V roku 2002 sa kvôli nemu takmer vojensky stretli," podotkol americký novinár. Google aj túto chybu prisľúbil napraviť s tým, že zachová neutralitu.

Podľa Radia pre internetovú firmu môže byť útechou, že nie je prvá, ktorá sa dopustila takýchto chýb. Americký úrad pre zemepisné mená v roku 2008 omylom uviedol, že nie je jasné, komu patria ostrovy Dokdo ležiace medzi Južnou Kóreou a Japonskom. Obe krajiny si na ne robia nárok, Spojené štáty ale dlhodobo zastávajú názor, že ostrovy sú juhokórejské. Američania vtedy Juhokórejčanov museli niekoľko dní upokojovať zvýšeným diplomatickým úsilím.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu