Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mount Everest sa mení na smetisko: VIDEO Strašný pohľad! Turisti tu po sebe zanechávajú doslova spúšť

Camp Four, jeden z táborov pod najvyššou horou sveta Mount Everest. Znečistenie je obrovské
Camp Four, jeden z táborov pod najvyššou horou sveta Mount Everest. Znečistenie je obrovské (Zdroj: X/Chef Andrew Gruel/Everest Today)

HIMALÁJE – Najvyšší vrch sveta je výzvou pre nejedného horolezca. Oblasť v Himalájach na hraniciach Nepálu a Tibetu patrí k vyhľadávaným prírodným úkazom, a to nielen horolezcov. Je to pýcha Zeme, no napriek tomu je okolie tohto vrchu každým rokom čoraz viac znečistené. Neverili by ste, čo všetko tu už ľudia vyhodili.

archívne video

Aj na Kilimandžáre sa už nachádza svetelné znečistenie, spôsobili to ľudia (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Najvyšší vrch sveta Mount Everest sa už možno onedlho stane najvyššie položeným smetiskom na svete. V súčasnej dobe má k tomu bohužiaľ veľmi blízko. Hora, ktorá vystupuje do neuveriteľnej výšky 8 848 m.n.m. je pokrytá obrovským množstvom odpadu. Len základný tábor Everest pod úpätím hory vychrlí každým rokom viac ako 75 ton odpadu.  

Pomáhajú aj horolezci

Tento problém sa už snažia riešiť aj horolezci, ktorí po odchode z hory zbierajú nielen odpad z potravín, ale aj svoje exkrementy. Bohužiaľ to tak ale nerobí každý návštevník. Britský Daily Mail uverejnil dokonca mapu, aby širokej verejnosti priblížil, aké množstvo odpadu sa na hore nachádza.

Najvyšší vrch sveta leží v národnom parku Sagamartha v regióne Khumbu v Nepále. Táto lokalita s rozlohou 124 400 hektárov je zapísaná aj do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nachádza sa tu totiž hneď niekoľko najvyšších hôr sveta a typických viac ako 200 nepálskych osád. Problém s nedostatkom turistov tu nebol už dávno, práve naopak. Za posledné roky sa ich počet zdvojnásobil. To však prináša problémy v podobe znečisťovania prírody. 

Tisíc ton ročne  

Miestnych tu žije zhruba 7-tisíc, no ročná návšteva turistov je aj desaťnásobne vyššia. Okrem toho sem putujú aj ďalšie stovky nepálskych sprievodcov. V súčasnosti sa odhaduje, že každý rok v zostane v národnom parku po turistoch 900 až 1 000 ton odpadu. O probléme sa vie už desaťročia. Veď už v roku 1991 bol založený Výbor pre kontrolu znečistenia Národného parku Sagarmatha (SPCC). Jeho spádovou lokalitou je však len základný tábor Everest a chodníky v národnom parku. Od roku 2014 sa k čistiacim prácam pridávajú aj samotní horolezci, ktorí musia všetok svoj odpad, aj exkrementy, priniesť z hory do tábora a až potom vyhodiť. V opačnom prípade im hrozí pokuta 4-tisíc dolárov (4 320 eur). 

Doktor Alton Byers, horský geológ z University of Colorado Boulder, študuje problém odpadu na Mount Evereste už desaťročia. "Turistický chodník do základného tábora Everest dostal dokonca prezývku 'cesta po toaletnom papieri'. SPCC sa ale podarilo od jej vzniku vyčistiť aspoň základný tábor, jeho širšie okolie a hlavné turistické trasy. Problém v okolí Mount Everestu však naďalej pretrváva," vyjadril svoje obavy s tým, že v národnom parku sa nachádza 100 až 120 otvorených jám skládok spolu s neznámym počtom ďalších jám, ktoré už boli zasypané. 

Zapojila sa aj armáda

SPCC zaznamenáva každoročne iba vyzbieraný odpad. Nie je to však adekvátne k celkovému množstvu odpadu, ktorý sa nachádza v tomto prostredí. Dokument z roku 2020 však odhaduje, že za posledných 60 rokov môže na Evereste zostať 50 ton pevného odpadu. Okrem toho v roku 2022 nepálska armáda oznámila, že z Everestu a okolitých hôr odstránila približne 34 ton odpadu, pričom v roku 2021 to bolo 27,6 ton. V jarnej horolezeckej sezóne 2023 vyzbieralo SPCC len zo základného tábora Everest 75 ton odpadu.

Camp Four 

Doktor Frédéric Kauffmann, generálny riaditeľ a zakladateľ The NeverRest Project, povedal, že najviac znečistenou časťou hory je Camp Four, posledná zastávka pre horolezcov pred výstupom na vrchol. "je prakticky nemožné zozbierať odpad z tejto lokality". Camp Four sa nachádza v nadmorskej výške asi 7 900 metrov, v takzvanej zóne smrti, kde horolezci strávia len niekoľko hodín, kým sa vydajú na vrchol. Keď sa vracajú naspäť, postupujú veľmi rýchlo a všetko nepotrebné príslušenstvo nechávajú na mieste. Týka sa to aj exkrementov. Pre riedky vzduch ide vtedy doslova o život. Predpokladá sa, že polovica tohto odpadu je v tábore štyri, kde je terén taký vetrom ošľahaný, že tam nie je ani sneh a ľad, ktorý by ukryl tonu ľudských výkalov. 

Navyše k tomu treba pripočítať 240-tisíc litrov moču, ktoré sa podľa Kaufmannovho odhadu uložia priamo na ľadovci Khumbu. S príchodom jari prichádzanie topenie a moč sa filtruje do riek, ktoré sú zdrojom obživy pre neďaleké dediny, ľudí, zvieratá a plodiny. Predstavuje to doslova zdravotné riziko. "Musíte rozlišovať medzi problémom s odpadom a kontaminácie. Odpad môžete jednoducho pozbierať a spáliť, ale kontaminácia je neviditeľný problém," dodal na záver Kaufmann.

Viac o téme: Národný parkŽivotné prostredieTibetMount EverestÁziaNepálCamp FourSagamarthaNečistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu