Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ploštice zamorili celý Paríž: Ohrozené sú aj olympijské a paralympijské hry, ľudia sú zúfalí!

Vo francúzskych vysokorýchlostných vlakoch sa čoraz viac cestujúcich sťažuje na ploštice
Vo francúzskych vysokorýchlostných vlakoch sa čoraz viac cestujúcich sťažuje na ploštice (Zdroj: Twitter/@Germaarig)

PARÍŽ – Hlavné mesto Francúzska, Paríž, ale ďalšie francúzske mestá zamorili ploštice. Verejnosť sa tak čoraz viac bojí vstúpiť do metra, navštíviť kino ale tento nepríjemný hmyz si nosia dokonca aj domov. Aby neboli ohrozené budúcoročné olympijské hry, úrady musia konať.

„Každé neskoré leto evidujeme veľký nárast ploštice domácej,“ hovorí Jean-Michel Berenger pre britské BBC, entomológ z hlavnej nemocnice v Marseille. Zároveň dodáva, že tento rok je však nárast väčší ako boli tie predchádzajúce. Jedným z hlavným dôvodov býva sťahovanie ľudí a cestovanie. Ploštice si tak nosia spolu s batožinou aj do svojich domovov.

Počasie stále praje aj turistike: Výstup na Téryho chatu vo Vysokých Tatrách (Zdroj: TASR)

V Paríži sa podľa oficiálnych údajov už každý desiaty človek stretol za posledných päť rokov s plošticami. Šíria sa vo vlakoch, v metre, podozrenia dokonca padli aj na kiná, no zatiaľ sa ich prítomnosť na tomto mieste nedokázala. Parížska radnica ale aj vláda prezidenta Emmanuela Macrona berie situáciu veľmi vážne a začína konať.

Panika sa začala šíriť dokonca aj medzi majiteľmi kín. Tí sa obávajú, že ploštice budú mať za následok nižšiu návštevnosť a majitelia tak prídu o živobytie. Na sociálnych sieťach totižto začali kolovať videá, ktoré zobrazujú ploštice na sedadle v metre ale aj v kine. Mnohí si preto kontrolujú čalúnenie, alebo sa v prostriedkoch hromadnej dopravy rozhodnú radšej stáť.

Ploštica posteľná, cimex lectularius patrí medzi bzdochy. Je to hmyz hnedej alebo hrdzavočervenej farby s plochým oválnym telom dlhým 5 až 9 mm. Má zakrpatené krídla a preto nelieta. Jej rozšírenie možno pozorovať už 20 alebo 30 rokov na celom svete. Najdôležitejším faktorom ich rozšírenia je globalizácia, kontajnerový obchod, cestovný ruch a imigrácia. Po druhej svetovej vojne sa počet ploštíc znížil, kvôli používaniu chemikálie DDT, no kvôli vplyvu na ľudské zdravie sú tieto chemikálie už zakázané. K premnoženiu mohli prispieť za 30 rokov aj čistejšie domovy, v ktorých už nenájdeme švábov, ktorí sa plošticami živia.

Najčastejším prejavom po uštipnutí plošticou sú drobné poranenia kože. Výskyt ploštíc však môže u niektorých ľudí viesť k rôznym psychickým až psychiatrickým problémom, ako sú poruchy spánku, úzkosti, pocit paniky, uvádza sa v správe ANSES.

Viac o téme: VlakyPlošticeFrancúzskoTGV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu