Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Chorvátsko bojuje s invazívnym druhom bzdochy: Vyhnali aj posledných turistov z pobrežia, sú neznesiteľné!

Raphigaster nebulosa (bzdocha sivastá)
Raphigaster nebulosa (bzdocha sivastá) (Zdroj: Profimedia.sk)

ZÁHREB – Koniec sezóny v obľúbenej dovolenkovej destinácii mnohých Slovákov ale aj iných Európanov je poznačený inváziou bzdochy sivastej (Rhaphigaster nebulosa). Domáci ale aj turisti tvrdia, že tým, že je aktívna vo dne aj v noci, nedokážu už ani vetrať, inak sa im okamžite nasťahuje niekoľko desiatok kusov zapáchajúceho hmyzu do bytov a domov.

Domáci sa sťažujú najmä na nevydarený koniec sezóny. Zapáchajúce bzdochy zamorili už takmer celé Chorvátsko a obzvlášť aktívne sú na pobreží Jadranu. Aj keď pre človeka nepredstavujú nebezpečenstvo, ich zápach je neznesiteľný, informuje dnevnik.hr.

Najlepšia botanická záhrada Európy je v Batumi (Zdroj: Zoznam / ako)

„Každý deň ich nájdem niekoľko doma,“ posťažovala sa obyvateľka jadranského pobrežia pre chorvátske médiá. „Viem, že nie sú nebezpečné, no mám pocit, ako by mi zabrali celý dom a aj vyvesenú bielizeň,“ dodala. Na inváziu sa sťažuje už takmer celé Chorvátsko. Najviac im znepríjemňujú život v noci, keď sú tieto tvory aktívne a svojím bzukotom a lietaním sťažujú spánok.

Odborníčka na hmyz, profesorka Lucija Šerić Jelaskovj z univerzity v Záhrebe uviedla, že sa nie je čoho obávať, pretože aj keď sa tento nepríjemný hmyz tlačí do ľudských obydlí, hľadajú si iba teplé miesto k zimnému spánku. „Ľudia sa nemusia báť, že sa im doma premnožia. Znovu sa začínajú rozmnožovať až na jar a vonku,“ upresnila.

Úrady odporúčajú obyvateľom, že najlepšou ochranou sú sieťky na oknách. Zároveň má tento hmyz v obľube žltú farbu, a tak pri domoch môžu umiestniť niekoľko žltých predmetov alebo papierov, aby hmyz odlákali od okien. Dodali, že páchnucu tekutinu vypúšťajú bzdochy najmä keď sa bránia, preto je lepšie hmyz odchytiť a nešliapať naň.

Viac o téme: ChorvátskoBzdocha sivastáRaphigaster nebulosaPobrežie Jadranu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu