Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Chorvátsko bojuje s invazívnym druhom bzdochy: Vyhnali aj posledných turistov z pobrežia, sú neznesiteľné!

Raphigaster nebulosa (bzdocha sivastá)
Raphigaster nebulosa (bzdocha sivastá) (Zdroj: Profimedia.sk)

ZÁHREB – Koniec sezóny v obľúbenej dovolenkovej destinácii mnohých Slovákov ale aj iných Európanov je poznačený inváziou bzdochy sivastej (Rhaphigaster nebulosa). Domáci ale aj turisti tvrdia, že tým, že je aktívna vo dne aj v noci, nedokážu už ani vetrať, inak sa im okamžite nasťahuje niekoľko desiatok kusov zapáchajúceho hmyzu do bytov a domov.

Domáci sa sťažujú najmä na nevydarený koniec sezóny. Zapáchajúce bzdochy zamorili už takmer celé Chorvátsko a obzvlášť aktívne sú na pobreží Jadranu. Aj keď pre človeka nepredstavujú nebezpečenstvo, ich zápach je neznesiteľný, informuje dnevnik.hr.

„Každý deň ich nájdem niekoľko doma,“ posťažovala sa obyvateľka jadranského pobrežia pre chorvátske médiá. „Viem, že nie sú nebezpečné, no mám pocit, ako by mi zabrali celý dom a aj vyvesenú bielizeň,“ dodala. Na inváziu sa sťažuje už takmer celé Chorvátsko. Najviac im znepríjemňujú život v noci, keď sú tieto tvory aktívne a svojím bzukotom a lietaním sťažujú spánok.

Odborníčka na hmyz, profesorka Lucija Šerić Jelaskovj z univerzity v Záhrebe uviedla, že sa nie je čoho obávať, pretože aj keď sa tento nepríjemný hmyz tlačí do ľudských obydlí, hľadajú si iba teplé miesto k zimnému spánku. „Ľudia sa nemusia báť, že sa im doma premnožia. Znovu sa začínajú rozmnožovať až na jar a vonku,“ upresnila.

Úrady odporúčajú obyvateľom, že najlepšou ochranou sú sieťky na oknách. Zároveň má tento hmyz v obľube žltú farbu, a tak pri domoch môžu umiestniť niekoľko žltých predmetov alebo papierov, aby hmyz odlákali od okien. Dodali, že páchnucu tekutinu vypúšťajú bzdochy najmä keď sa bránia, preto je lepšie hmyz odchytiť a nešliapať naň.

Viac o téme: ChorvátskoBzdocha sivastáRaphigaster nebulosaPobrežie Jadranu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu