Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Po Francúzsku je v panike ďalšia krajina: TÁTO pliaga sa objavila už aj na ostrovoch! Ľudia sa vyhýbajú verejnej doprave

Ploštice robia problémy aj vo Veľkej Británii.
Ploštice robia problémy aj vo Veľkej Británii. (Zdroj: Twitter/Good Morning Britain)

LONDÝN - Na britských ostrovoch sa šíri panika z moru, keďže internetom koluje množstvo videí s pozorovaním ploštíc v mestskej hromadnej doprave.

Začiatkom októbra zasiahol Francúzsko mor ploštíc. Hmyz sa preháňal v školách, vlakoch, nemocniciach a kinách. Postihnutí informovali o svojom „živote v pekle“, izolovali sa od vonkajšieho sveta a dokonca zakladali svojpomocné skupiny. Teraz sa zdá, že táto pliaga prekročila Lamanšský prieliv, pretože invázia do Veľkej Británie sa už asi začala, uvádza Dailymail.

archívne video

Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Očití svedkovia hlásili ploštice v londýnskom metre alebo v autobusoch v Manchestri – a v regióne Bedfordshire bolo tiež „alarmujúce množstvo“ telefonátov týkajúcich sa pozorovaní ploštice. Starosta Londýna Sadiq Khan uviedol, že problém je "naozaj znepokojujúci" a už kontaktoval predstaviteľov vo Francúzsku. Niektorí odborníci sa však tiež domnievajú, že správy o plošticách sú falošné poplachy.

Cestujúci si už radšej nesadajú

Všetko to začalo videom z londýnskeho metra, ktoré údajne ukazovalo ploštice na sedadlách v jednom z vlakov. Nasledovali ďalšie videá s údajnými pozorovaniami ploštice. V dôsledku toho sa mnohí cestujúci v londýnskom metre báli sadnúť si na sedadlá a cestu strávili postojačky.

Richard Wall, odborník z University of Bristol, však tvrdí, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o ploštice - nafilmovaný hmyz nie je „dostatočne plochý“.„V minulosti sme vo vlakoch našli ploštice. Takže to nie je vylúčené, ale toto pôsobí nepravdivo,“ zdieľa svoj názor aj Adam Juson z Pest Control.

Mnohé ploštice sú imúnne voči insekticídom

Existuje však množstvo ďalších videí o údajných pozorovaniach ploštíc a molekulárny biológ David Cain hovorí o probléme s plošticami, ktorý sa roky zvyšuje. „Za posledných desať rokov sa tak rozšírili, že ich teraz možno nájsť v kinách, ordináciách lekárov, nemocniciach a na mnohých iných verejných miestach,“ vysvetľuje Cain.

Situácia však ešte nie je taká zlá ako vo Francúzsku. A tí, ktorí sú zodpovední za londýnske metro, už prijímajú všetky potrebné opatrenia, aby zabránili šíreniu moru. „Rozprávame sa s našimi priateľmi v Paríži, aby sme zistili, či sa od nich môžeme poučiť,“ hovorí starosta Khan. Londýnsky podzemný systém má tiež vynikajúci čistiaci systém. Dôkladne vyčistiť by sa mali najmä vlaky na spoji Eurostar z Paríža do Londýna. Najmä preto, že veľa Angličanov momentálne cestuje do Francúzska, aby podporili svoj národný tím na majstrovstvách sveta v rugby.

Keď sa už mor ploštíc rozšíri, je veľmi ťažké sa ho zbaviť. „Na insekticídy, ktoré používame desiatky rokov na boj s týmito chrobákmi, sa nemožno vždy spoľahnúť,“ vysvetľuje odborník na hmyz James Logan. Hmyz sa prispôsobil chemikáliám a teraz je voči nim odolný. "Trik je v tom, dostať ich skoro, ešte predtým, ako znesú vajíčka," pokračoval Logan.
 

Viac o téme: MetroPlošticeFrancúzskoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu