Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošesťdesiaty piaty (1. júna 2023)

Starý otec sedí vedľa svojej zavraždenej vnučky. Zobraziť galériu (5)
Starý otec sedí vedľa svojej zavraždenej vnučky. (Zdroj: Twitter/@nexta_tv)

KYJEV - Americké ministerstvo obrany ohlásilo v stredu nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 300 miliónov dolárov. Zahŕňa systémy protivzdušnej obrany aj desiatky miliónov kusov munície, informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 462

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 462 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:00 Ruské ministerstvo obrany informovalo o štyroch neúspešných pokusoch ukrajinskej armády vstúpiť do oblasti Belgorod. Ministerstvo tvrdí, že ruskej armáde sa podarilo odraziť všetky pokusy o vniknutie a zabila viac ako 50 ľudí. Ministerstvo obrany zverejnilo aj video odrazenia útokov.

19:47 Ukrajinská protivzdušná obrana je schopná zostreliť akýkoľvek typ ruskej rakety. Vďaka zahraničným partnerom je ukrajinská sieť protivzdušnej obrany schopná zostreliť všetky typy ruských rakiet, uviedol na tlačovej konferencii 1. júna ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:35 Členské krajiny NATO súhlasia s tým, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom Aliancie a Moskva jej v tom nemôže zabrániť, povedal vo štvrtok generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:19 Príčinou výbuchu v Belgorode bol dron, ktorý spadol na vozovku. Predbežne bolo po výbuchu zranených deväť ľudí, informovali ruské médiá.

17:50 Rusko požiadalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby predĺžila svoju monitorovaciu misiu v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Vo štvrtok to uviedla agentúra DPA. "Budeme naďalej podporovať všetky kroky riaditeľa MAAE a očakávame predĺženie misie v ZAES, prípadne návštevu samotného (Rafaela) Grossiho v elektrárni," uviedol šéf ruskej štátnej agentúry Rosatom Alexej Lichačov.

17:20 USA kúpia pre Ukrajinu systém protivzdušnej obrany Gepard za 118 miliónov dolárov. Americké ministerstvo obrany kúpi samohybné protivzdušné systémy Gepard pre Ukrajinu v hodnote 118,3 milióna dolárov, oznámil Pentagon v tlačovej správe z 1. júna.

17:02 Kremeľ vo štvrtok odsúdil "mlčanie medzinárodného spoločenstva" v súvislosti s ostreľovaním ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Medzinárodné spoločenstvo malo možnosť vidieť videozáznamy a čítať materiály popisujúce priebeh útokov na obytné budovy i infraštruktúru," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že Rusko nezaznamenalo "ani jedno slovo kritizujúce Kyjev".

15:57 Pre Slovensko ani pre Ukrajinu neexistujú lepšie bezpečnostné záruky než členstvo v Severoatlantickej aliancii. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský to povedal na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Osle. TASR o tom vo štvrtok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

15:47 Putin podpísal dekrét, ktorým šéfovi mestskej správy Shebekino udeľuje Rád odvahy.

14:12 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli vo štvrtok v zrýchlenom právnom konaní odobrili nové nariadenie o podpore výroby munície (ASAP). Cieľom je urýchliť dodávky munície a rakiet na Ukrajinu a pomôcť členským štátom obnoviť vyprázdnené vojenské sklady. Informuje o tom spravodajca TASR. Za nový právny predpis hlasovalo 446 poslancov, 67 boli proti a 112 sa zdržalo. Europoslanci teraz začnú rokovania s Radou EÚ (členské štáty) s cieľom dosiahnuť politickú dohodu, o ktorej bude EP hlasovať v júli v Štrasburgu.

13:58 Akékoľvek pochybnosti pri prijímaní Ukrajiny do NATO povzbudzujú Rusko na napadnutie ďalších krajín, upozornil vo štvrtok európskych lídrov ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Musíme si pamätať, že každá pochybnosť, ktorú dáme tu v Európe najavo, je trhlinou, ktorú sa Rusko pokúsi obsadiť," uviedol Zelenskyj na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Moldavsku.

13:13 Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 484 detí a ďalších 992 utrpelo zranenia. Oznámila to vo štvrtok na Medzinárodný deň detí ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala od televízie CNN.

13:06 Ruské sily podnikli údery na deväť oblastí - Kyjevskú, Sumskú, Černihovskú, Charkovskú, Chersonskú, Záporožskú, Dnepropetrovskú, Luhanskú a Doneckú. Zasiahnutých bolo 144 ukrajinských osád a 112 objektov infraštruktúry, uviedlo dnes mediálne centrum ukrajinského ministerstva obrany.

13:05 Podľa ukrajinských predstaviteľov ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili sedem civilistov a 31 zranili.

12:36 Rusko údajne vo štvrtok nadránom zabránilo invázii dvoch ukrajinských rôt motorizovanej pechoty na svojej územie. Na odvrátenie ich prieniku do Belgorodskej oblasti na západe Ruska ruské sily použili bojové lietadlá a delostrelectvo. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

12:08 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok na Twitteri komentoval ruské nočné útoky na Kyjev, kde bolo zabité dieťa. Pripomenul, že ho zabili práve na Medzinárodný deň detí. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

11:21 V Šebekine po ostreľovaní horí päťposchodová obytná budova.

11:19 Ruské protivládne ozbrojené skupiny bojujúce po boku Ukrajiny v plnej vojne v Rusku dnes vyhlásili, že uskutočňujú ďalšiu bojovú operáciu na ruskom území.

9:24 Ruský raketový útok na Kyjev v noci na dnes zabil troch civilistov vrátane dieťaťa a zranil ďalších 11 ľudí, informovala kyjevská polícia.

9:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval na summit Európskeho politického spoločenstva (EPC) do moldavského mesta Bulboaca. TASR informuje podľa agentúry AFP.

8:17 Rusko v stredu oznámilo evakuáciu stoviek detí z pohraničných obcí v Belgorodskej oblasti, keďže v tomto južnom regióne sa zosilňuje ostreľovanie. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

8:15 Gubernátor Belgorodskej oblasti informoval o silnom ostreľovaní Šebekina. Propagandisti hlásia tankovú bitku na hranici a pokus sabotérov o jej prerazenie.

7:50 Podľa predbežných informácií ukrajinského generálneho štábu ukrajinské vzdušné sily počas dnešného útoku na Kyjev zostrelili všetky ruské vzdušné ciele.

7:03  BBC informovala, že ráno bol v meste Kyjev opäť vyhlásený letecký poplach. Monitorovacie služby avizovali hrozbu útoku balistickými raketami a tvrdia, že sú namierené priamo na Kyjev.

7:02 Medzi tromi obeťami ostreľovania, ktorému bola v noci na štvrtok vystavená ukrajinská metropola, je jedno dieťa narodené v roku 2012.

6:08 Ukrajina má dôkazy, že na deportáciách ukrajinských detí, rukojemníkov z radov civilistov i vojnových zajatcov sa priamo podieľajú aj bieloruské orgány. Na brífingu v Kyjeve to v stredu vyhlásil komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Pri nočnom útoku na Kyjev prišli o život aj dve deti

Útok, ktorému bola v noci na štvrtok vystavená ukrajinská metropola Kyjev, si vyžiadal tri obete na životoch. S odvolaním sa na záchranné služby o tom informoval kyjevský primátor Vitalij Kličko, pričom spresnil, že dve z obetí sú deti vo veku asi päť a 12 rokov. Štyri ďalšie osoby utrpeli zranenia, dodáva agentúra AFP. Podľa britskej stanice BBC, ktorá podotkla, že ide ide predbežnú bilanciu, bolo pri nočnom útoku na Kyjev zranených najmenej sedem osôb. Noc na štvrtok bola vo veľkých ukrajinských mestách pomerne pokojná, ale nadránom bol vo viacerých regiónoch vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti vyhlásený letecký poplach, uviedla BBC. Podľa miestnych médií bolo v Kyjeve počuť výbuchy. Mestská vojenská správa tvrdí, že šlo o zásah protivzdušnej obrany, doplnila BBC.
 

USA ohlásili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 300 miliónov dolárov

Pentagón uviedol, že najnovšou dodávkou sa celková hodnota vojenskej pomoci Ukrajine poskytovanej Spojenými štátmi od vypuknutia ruskej invázie z vlaňajšieho februára zvýši na 37,6 miliardy dolárov. "Spojené štáty budú naďalej spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi, aby poskytli Ukrajine kapacitu na splnenie jej bezprostredných potrieb na bojisku aj dlhodobých potrieb týkajúcich sa bezpečnostnej pomoci," uviedol Pentagón. Najnovší balík pomoci ohlásili USA v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na protiofenzívu zameranú na vytlačenie ruských síl z okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Pentagón informoval, že nový balík zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, ďalej tiež rakety AIM-7, ako aj systémy protivzdušnej obrany Avenger a protilietadlové strely Stinger. Súčasťou balíka je aj munícia pre salvové raketomety HIMARS, delostrelecké granáty či tanková munícia. Spojené štáty zároveň posielajú na Ukrajinu viac ako 30 miliónov kusov munície do malých strelných zbraní.

Szijjártó prijal šéfa izraelskej diplomacie; rokovali o terorizme i o Ukrajine

Spoluprácu medzi Maďarskom a Izraelom vždy charakterizoval vzájomný rešpekt. Maďarsko vždy podporovalo právo židovského štátu na sebaobranu a na zaručenie bezpečnosti, vyhlásil v stredu v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii so svojím izraelským rezortným partnerom Elim Kohenom. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti. "Odsudzujeme všetky teroristické hrozby a teroristické útoky, ktorým musel Izrael v poslednom období čeliť, a tiež odsudzujeme konanie medzinárodných politických organizácií, ktoré prijímajú odsudzujúce vyhlásenia založené na jednostrannom, zaujatom a nespravodlivom postoji voči Izraelu," zdôraznil Szijjártó. Protiizraelský politický postoj je podľa maďarského ministra v mnohých prípadoch prítomný aj v západnej polovici Európy. "Preto sme v poslednom období museli vetovať spoločné európske postoje, ktoré boli jednoznačne neobjektívne a neférové," dodal Szijjártó, podľa ktorého maďarská vláda bude aj v rámci OSN naďalej presadzovať vyvážený a férový prístup voči Izraelu.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (5)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Kohen vyzdvihol partnerstvá medzi Maďarskom a Izraelom v mnohých oblastiach, ako sú inovácie, bezpečnosť, obchod a kultúra. Vyjadril vďaku za to, že Maďarsko podporuje jeho krajinu na medzinárodných fórach a dôsledne sa zastáva Izraela ako priateľa, poďakoval sa ale aj za nulovú toleranciu maďarskej vlády voči antisemitizmu. Kohen ďalej vyjadril podporu svojej krajiny v otázke suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Upozornil, že ruská armáda vo vojne používa aj iránske zbrane, pričom Irán je svetovým lídrom vo financovaní terorizmu, čím predstavuje hrozbu pre všetkých. "Musíme spolupracovať, aby sme zabránili Iránu získať jadrovú zbraň," podčiarkol izraelský minister a pripomenul, že izraelská tajná služba zmarila okrem iného útoky na Cypre, v Grécku a vo Francúzsku.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu