Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty siedmy (24. mája 2023)

Ruské sily zaútočili na materskú školu v oblasti Sumy riadenou bombou Zobraziť galériu (2)
Ruské sily zaútočili na materskú školu v oblasti Sumy riadenou bombou (Zdroj: Vojenská správa oblasti Sumy)

MOSKVA - Tri dediny v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sú bez elektriny po útoku dronom, oznámil v utorok oblastný gubernátor Roman Starovojt na platforme Telegram. Informuje o tom správa britského denníka The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 454

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 454 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Rusi, ktorí vykonali nálet v Belgorode, sú už na Ukrajine. Na týchto fotografiách, zhotovených v regióne Sumy, sú bojovníci Ruského dobrovoľníckeho zboru a légie „Sloboda Ruska“.

"Ruský dobrovoľnícky zbor" tvrdí, že dvaja z ich bojovníkov boli v dôsledku operácie zranení, nedošlo k žiadnym úmrtiam, légia "Sloboda Ruska" hlásila dve obete. Objavujú sa aj správy o ukoristených trofejách – APC, výzbroji a výstroji. Dobrovoľníci označujú operáciu za úspešnú, keďže sa im „bez prekážok“ podarilo vstúpiť na ruské územie a vrátiť sa na Ukrajinu.

20:30 Rusko v stredu oznámilo, že odrazilo ukrajinský útok bezpilotnými plavidlami na jednu zo svojich vojnových lodí v tureckých vodách. "Dnes o 05.30 h miestneho času (04.30 h SELČ) ukrajinské ozbrojené sily podnikli neúspešný pokus o útok bezpilotnými motorovými člnmi na loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily," oznámilo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že úlohou ruskej vojnovej lode bolo strážiť plynovody vo výlučnej ekonomickej oblasti Tureckej republiky.

19:30 Slovenský premiér Ľudovít Ódor prvýkrát telefonoval s predsedom českej vlády Petrom Fialom. Rozhovor podľa Ódora potvrdil priateľstvo oboch krajín a trvalú podporu Ukrajiny. "Prvý telefonát s českým premiérom Petrom Fialom potvrdil jedinečné priateľstvo Slovenska a Česka, trvalú podporu Ukrajine a snahu žiť vo svete založenom na pravidlách. Teším sa na spoločnú pracovnú večeru v Bratislave budúci týždeň počas konferencie Globsec," napísal predseda slovenskej vlády.

18:45 Synoda Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny schválila prechod na nový juliánsky kalendár od 1. septembra. Znamená to, že Vianoce bude sláviť 25. decembra namiesto doterajšieho 7. januára a presúvajú sa aj ďalšie sviatky s pevným dátumom. Prechod musí schváliť ešte miestna rada cirkvi 27. júla, hlavný predstaviteľ cirkvi metropolita Epiphanius a niektorí ďalší biskupi však potvrdili, že tento krok sa uskutoční podľa plánu.

18:30 Britský minister obrany Ben Wallace pricestoval v stredu do Kyjeva na prekvapivú návštevu a stretol sa so svojím ukrajinským kolegom Olexijom Reznikovom. Ukrajinský minister obrany Reznikov povedal, že mali "veľmi zmysluplnú diskusiu" o posilnení obranných schopností Ukrajiny a o zbraniach dlhého doletu vrátane rakiet Storm Shadow. Wallace do knihy návštev napísal: "Sláva odvážnym mužom a ženám, ktorí bojujú za slobodu a bránia svoju krajinu. Ich boj, náš boj."

18:00 Ruské sily zaútočili na materskú školu v oblasti Sumy riadenou bombou. Zasiahli škôlku v Sumskej oblasti riadenou bombou, informovala 24. mája vojenská správa Sumskej oblasti.

17:30 Ukrajina nebude môcť vstúpiť do NATO, kým prebieha vojna. V stredu to v Bruseli vyhlásil šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Generálny tajomník NATO uviedol: "Myslím, že si to každý uvedomuje, že stať sa členom uprostred vojny nie je na programe (rokovaní). Otázkou je, čo sa stane, keď sa vojna skončí." Stoltenberg v apríli povedal, že všetci spojenci NATO sa zhodujú, že Ukrajina sa stane členom vojenskej aliancie. Stoltenberg 20. apríla počas prvej návštevy Kyjeva od začiatku ruskej invázie pred vyše rokom sľúbil, že NATO bude Ukrajinu naďalej podporovať.

17:15 Japonsko v stredu usporiadalo slávnostnú ceremóniu pri príležitosti darovania zhruba 100 vojenských vozidiel Ukrajine. Na podujatí na ministerstve obrany sa zúčastnil aj ukrajinský veľvyslanec v Tokiu Serhij Korsunskyj. "Veríme, že (ruská) invázia sa skončí čo najskôr a (na Ukrajine) sa bude pokračovať v pokojnom, každodennom živote," povedal japonský námestník ministra obrany Toširó Ino. "Poskytneme toľko pomoci, koľko budeme môcť," dodal.

17:00 Nemecko posilní východné krídlo NATO – v reakcii na vojnu Ruska proti Ukrajine. Uviedol to nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý je momentálne na návšteve Rumunska. "Vieme, že východné krídlo musí byť posilnené, a to aj (vojenskou) prítomnosťou," povedal s tým, že lietadlá Bundeswehru sú už zapojené do vzdušného dozoru na východných hraniciach aliancie. "Nemecko svoju zodpovednosť v tomto smere neodmietne," zdôraznil Steinmeier.

16:45 Mykhailo Fedorov, šéf ministerstva pre digitálnu transformáciu, zverejnil zábery z bitky dronov. Na videu je vidieť, ako ukrajinský dron ničí ruský dron pri Bachmute.

16:30 Ukrajinská rozviedka považuje za prioritu elimináciu Putina a Prigožina – zástupcu šéfa Štátnej rozviedky generála Vadyma Skibitského.

16:15 Minister obrany Ukrajiny Oleksii Reznikov potvrdil, že Ukrajina už použila rakety Storm Shadow:"Mali sme príležitosť potriasť si rukou s pilotmi vycvičenými vo Veľkej Británii, ktorí už úspešne používajú zbrane s názvom Storm Shadow."

16:00 Rusko v stredu oznámilo, že traja Briti, jeden Švéd a jeden Chorvát sa 31. mája postavia pred súd na základe obžaloby z terorizmu. O deň neskôr sa začne proces s jedným z trojice vedcov zatknutých za údajnú vlastizradu. Pätica mužov je obvinená z boja po boku ukrajinských síl, vrátane pluku Azov, proti Rusku pri obliehaní prístavného mesta Mariupol.

15:45 Šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina prišla do Iránu diskutovať o vývoji bilaterálnych platieb v národných menách.

15:35 Vagnerova skupina stratila v bitke o východoukrajinské mesto Bachmut vyše 20.000 bojovníkov, uviedol šéf tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Portál britského denníka The Guardian sa v utorok v správe odvolal na tlačovú agentúru Reuters. Prigožin povedal, že v Bachmute zahynulo približne 20 percent z 50.000 ruských väzňov naverbovaných počas 15-mesačnej vojny, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine.

14:30 Počas prvého roka po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu imigrovalo do susedného Fínska najviac Rusov za uplynulých najmenej 30 rokov, uviedol v stredu fínsky štatistický úrad. 

V roku 2022 zaznamenalo Fínsko viac než 6000 ruských prisťahovalcov, čo je viac než dvojnásobný počet oproti predchádzajúcemu roku. Počet ruských imigrantov nebol takýto vysoký dokonca ani v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz. Fínsko vlani zaznamenalo všeobecne rekordne vysoké čísla v súvislosti s prisťahovalectvom, ktoré sa počas uplynulých rokov pohybovali od 29.000 do 36.000 - v priebehu minulého roka prišlo do tejto škandinávskej krajiny, ktorá je členským štátom EÚ, takmer 50.000 ľudí.

14:15 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v stredu vyhlásil, že Poľsko plánuje v roku 2023 spustiť svoj ponorkový program.

Poľsko od vlaňajšej ruskej invázie na Ukrajinu navýšilo svoje obranné výdavky. Vláda sa tiež zaviazala k tomu, že sa zdvojnásobí počet príslušníkov armády a v roku 2023 pôjdu až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu. "Začíname so spúšťaním programu Orka (Kosatka). Tento rok plánujeme odštartovať proces nákupu nových ponoriek a transferu všetkých potrebných technológií," spresnil Blaszczak.

13:53 Nepomerne veľký počet ľudí vo vyššom veku trpel a zomieral v prvom roku od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Niektorí zahynuli preto, lebo si nedokázali zadovážiť potrebné lieky či nemohli opustiť pivnice, v ktorých sa ukrývali pred útokmi, vyplýva zo správy Organizácie Spojených národov (OSN), ktorú zverejnili v stredu.

13:39 Moskva bude "mimoriadne tvrdo" reagovať na útoky na ruské územie, upozornilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá pripomenula, že ruské delostrelectvo a stíhačky museli začiatkom týždňa zasahovať proti ozbrojenej skupine, ktorá do pohraničnej Belgorodskej oblasti prenikla z Ukrajiny.

12:34 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu varoval, že v Rusku by mohla vypuknúť podobná revolúcia ako v roku 1917, ak ruské elity nezačnú brať vojnu na Ukrajine vážne. Rusko by podľa neho mohlo zároveň túto vojnu prehrať.

12:15 Ruskom dosadené úrady na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v stredu uviedli, že Kerčský most, ktorý predstavuje kľúčovú logistickú spojnicu pre ruské jednotky operujúce na juhu Ukrajiny, bol po niekoľkých hodinách "vojenských cvičení" opätovne otvorený.

12:05 Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odsúdili v stredu ruskú inváziu na Ukrajinu a útoky Moskvy na ukrajinské zdravotnícke zariadenia. Informuje o tom správa agentúry AFP, podľa ktorej ide o najnovší znak podpory Kyjevu.

11:43 Ukrajinskí vojaci nevstúpili do ruskej Belgorodskej oblasti, ale zohrávali podpornú úlohu na hraniciach. Žiadny ukrajinský vojak nevstúpil na územie Ruska počas vpádu do Belgorodskej oblasti 22. mája, napísal denník New York Times s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

11:24 V Nižnonovgorodskej oblasti sa kolchozníci vžili do diela šamana Z a na poli vyorali obrovský nápis s textom "Ja som Rus". Teraz po nich pátra polícia za to, že nakrúcali video na koptére. V regióne bol zavedený zákaz používania dronov. 

10:42 Pri ruských útokoch na Ukrajinu počas uplynulého dňa hlásia 2 zabitých a 17 zranených. Za posledných 24 hodín boli ruské útoky zaznamenané v deviatich ukrajinských oblastiach. Podľa regionálnej správy boli v južnej Chersonskej oblasti zabití dvaja civilisti a traja boli zranení. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

10:14 Sergej Aksjonov uviedol, že Krymský most bol dočasne uzavretý kvôli cvičeniam. Nad priecestím sa objavil dym. 

9:51 Dvojdňový vpád z Ukrajiny do západného pohraničia Ruska by podľa vojenských analytikov mohol donútiť Kremeľ odoslať časť vojakov z prednej línie pred pripravovanou veľkou protiofenzívou Kyjeva a zasadiť Moskve psychologickú ranu. Hoci Kyjev popiera akúkoľvek úlohu v tomto výpade, najväčší cezhraničný nájazd z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie spred 15 mesiacov bol podľa expertov takmer určite koordinovaný s ukrajinskými ozbrojenými silami, ktoré sa pripravujú na pokus znovu získať územia obsadené Ruskom, píše agentúra Reuters.

9:24 Počet ruských dezertérov z vojny proti Ukrajine v poslednom období výrazne stúpol, vyplýva zo zistení britských tajných služieb. Ruské vojenské súdy zaznamenali v období od januára do mája dovedna 1053 prípadov dezercie, uviedlo v stredu ministerstvo zahraničných vecí v Londýne.

9:02 Ruské sily za uplynulý deň opakovane ostreľovali ciele v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a útoky si vyžiadali životy dvoch civilistov, uviedol šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin. Ďalší traja ľudia podľa neho utrpeli zranenia. Cherson čelil celkovo jedenástim vlnám ostreľovania.

8:47 Ďalší dron zhodil výbušné zariadenie na Centrum mládežníckych iniciatív v Borisovke v Belgorodskej oblasti. Poškodené boli dve autá a fasáda budovy. 

8:23 Ukrajinské ozbrojené sily počas uplynulého dňa zničili ruský útočný a prieskumný vrtuľník Ka-52, informoval generálny štáb. Jeho cena je približne 16 miliónov dolárov. 

7:21 Ukrajinský generálny štáb nehlási boje v meste Bachmut prvýkrát od decembra. Inštitút pre štúdium vojny povedal, že to naznačuje skupina Wagner mohla postúpiť ďalej do mesta. 

6:48 Rusko si nepraje zmrazenie konfliktu na Ukrajine a mieni dosiahnuť svoje ciele buď cestou špeciálnej vojenskej operácie, alebo inými dostupnými prostriedkami, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Špeciálnu vojenskú operáciu ruskí predstavitelia nazývajú inváziou na Ukrajinu, ktorú Moskva rozpútala pred vyše rokom.

6:12 Vojnový zločinec a šéf PMC „Wagner“ Evgeny Prigozhin zverejnil rozhovor, v ktorom uviedol riziko porážky vo vojne s Ukrajinou a načrtol svoj plán, ako tomu zabrániť. 

Tri dediny v Kurskej oblasti sú po útoku dronom bez elektriny

Dron podľa gubernátora Kurskej oblasti zhodil výbušniny na elektrickú transformovňu. Dodal, že opravárske čaty už pracujú na obnovení dodávok elektriny a nikto z obyvateľov neutrpel zranenia.
Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, sú v ruských pohraničných oblastiach opakovane hlásené útoky dronmi na civilnú infraštruktúru. Moskva tvrdí, že Kyjev je priamo zodpovedný za útoky na ruskom území. Ukrajina to popiera.

Viac o téme: útokyRuskoMoskvaVladimir PutinUkrajinaKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna naUkrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu