Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Katastrofický scenár pre lieky v Európskej únii: Konflikt v Ázii spôsobí krízu v celej Európe!

Európska komisia navrhla farmaceutické pravidlá pre celú EÚ
Európska komisia navrhla farmaceutické pravidlá pre celú EÚ (Zdroj: SITA/AP, pixabay.com)

BRUSEL - Nie je prekvapením, že Čína sa stala za posledných 20 rokov farmaceutickou veľmocou. Je najväčším výrobcom liekov, ktoré sa bežne používajú v nemocniciach, ale aj antibiotík, liekov na krvný tlak a proti bolesti. Napätie v súvislosti so štatútom Taiwanu by mohlo znamenať farmaceutickú krízu pre celú Európu.

Na túto súvislosť upozornil nemecký Politico. Roberta Pizzocarová, prezidentka talianskej spoločnosti Olon, ktorá produkuje zložky pre viac ako 300 európskych liekov uviedla, že „kríza okolo Taiwanu môže vyvolať kompletné výpadky niektorých liekov. Bola by to skutočne dramatická situácia.“

OĽANO a priatelia stiahli návrh mimoriadnej schôdze, predložili nový (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Priemyselné údaje a štúdia vykonaná spoločnosťou IQVIA dokazujú, že Európa v súčasnosti vyrába iba štvrtinu svetových farmaceutických zložiek, čo je pokles oproti roku 2000 približne o polovicu. Spolieha sa tak na lieky a zložky liekov z Číny a Indie. Ak by sa však konflikt medzi Čínou a Taiwanom narušil námorné obchodné cesty, v Európskej únii by mohla vypuknúť kríza s dodávkami liekov. 

Taiwan je ostrovný štát. Je samosprávny, ale Čína ho považuje za súčasť svojho vlastného územia a v oblasti vykonáva veľké vojenské cvičenia. Ak by došlo k eskalácii konfliktu, USA sľubuje, že ostrov v prípade invázie budú brániť. Aj keď sa talianske firmy pokúšajú o diverzifikáciu zdrojov, tá nie je možná pri všetkých druhoch liekov. Pri mnohých je odstránenie tohto rizika spojené s vyššími nákladmi, alebo to nie je možné vôbec. Belgicko tak prišlo s návrhom spoločnej európskej iniciatívy pre nájdenie riešenia. 21 krajín už túto myšlienku podporilo. Európska komisia teraz musí predložiť konkrétny návrh.

Viac o téme: KrízaLiekyTaiwanEurópska úniaEurópska komisaFarmaceutická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu