Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty štvrtý (21. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že ruské jednotky spolu s bojovníkmi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny, informuje agentúra AP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č.451

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č.451 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Japonský premiér Fumio Kišida dnes uviedol, že Japonsko pošle na Ukrajinu približne 100 vozidiel a 30 000 potravinových balíčkov. Dodal, že Japonsko by mohlo prijať aj zranených ukrajinských vojakov.

21:42 Indický premiér Naréndra Módí povedal prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že India urobí všetko pre to, aby pomohla ukončiť vojnu.

21:41 Rusko v nedeľu oznámilo obvinenia voči sudcovi a prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač pre vojnové zločiny. Informovala o tom agentúra AP.

19:06 Ukrajinské jednotky pokračujú v postupe po bokoch a blížia sa k "taktickému obkľúčeniu" Bachmutu v Doneckej oblasti, informoval veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyi.

19:05 Tretia ukrajinská útočná brigáda dnes oznámila, že postúpila 700 metrov hlboko na územie obsadené Ruskom pri Bachmute v Doneckej oblasti.

19:04 Americký prezident Joe Biden dnes prisľúbil podporu ukrajinskému letectvu a uviedol, že USA začnú s výcvikom ukrajinských pilotov na lietanie na stíhačkách štvrtej generácie vrátane stíhačiek F-16.

17:32 Bieloruské úrady zverejnili zábery Lukašenka na pracovných cestách v snahe vyvrátiť fámy o jeho zlom zdravotnom stave. Európsky parlament vydal rezolúciu, v ktorej vyzýva na okamžité prepustenie bývalého prezidentského kandidáta Viktara Babaryka; a ďalšie.

17:31 Ruské sily ostreľovali dedinu Kozatske v Chersonskej oblasti, pričom zabili 55-ročného muža, Oleksandra Prokudina, krajského guvernéra, informoval dnes.

17:30 Ukrajinské jednotky v noci na dnes zasiahli ruské veliteľstvo v okupovanom prístavnom meste Berdiansk v Záporožskej oblasti, informovalo Centrum strategickej komunikácie ukrajinskej armády.

16:23 Lídri zoskupenia G7 urobili zo svojho summitu v japonskom meste Hirošima "propagandistickú šou" tým, že tam pozvali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

15:21 Ukrajinské vzdušné sily počítajú s desiatkami západných stíhačiek po tom, čo Washington s rozhovoroch na túto tému ustúpil a súhlasil s posielaním týchto stíhačiek na Ukrajinu. Povedal to v nedeľu hovorca ukrajinskej armády Jurij Ihnat. Konkrétne by mal Kyjev dostať stíhacie lietadlá F-16 americkej výroby. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

14:59 Zelenskij: Rusko Bachmut nezískalo."(Ukrajinskí vojaci) sú v Bachmute," povedal. "Nepoviem, na ktorých miestach, ale znamená to, že Bachmut zatiaľ Rusko nezabralo. Nemôžu existovať dve alebo tri interpretácie tejto skutočnosti."

14:58 Ukrajinská armáda dnes uviedla, že situácia v Bachmute je "mimoriadne zložitá", ale Ukrajina stále drží "niektoré budovy" a opevnenia v juhozápadnej časti mesta.

13:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v nedeľu na summite skupiny najvyspelejších demokracií G7 v japonskom meste Hirošima dve veľké kolá stretnutí. Jedno kolo absolvoval s lídrami G7 a druhé s nimi a zároveň s hosťami pozvanými na summit vrátane Indie, Južnej Kórey a Brazílie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Summit G7 v Hirošime
Zobraziť galériu (5)
Summit G7 v Hirošime  (Zdroj: TASR/AP)

13:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj "jednoznačne uistil" Spojené štáty, že Ukrajina nepoužije stíhačky F-16 na útoky na ruské územie. V nedeľu to uviedol americký prezident Joe Biden, informujú  agentúry AP a AFP.

13:05 Zelenskyj navrhuje, aby sa v júli konal summit o miere. Prezident navrhol usporiadať Summit mierovej formuly v júli, čo je „symbolický“ čas, kedy si Ukrajina pripomenie 500 dní obrany proti rozsiahlej ruskej invázii.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

12:45 Ukrajinská armáda z časti obkľúčila mesto Bachmut na východe Ukrajiny, aby tak ruským vojakom sťažila prítomnosť v tomto meste. V nedeľu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová po tom, ako Rusko ohlásilo úplné dobytie Bachmutu, informuje správa agentúry AFP. 

"Postup našich jednotiek na predmestiach, ktorý stále prebieha, veľmi sťažuje nepriateľovi pobyt v Bachmute. Naše jednotky poloobkľúčili mesto," napísala Maľarová v príspevku na sociálnej sieti. Dodala, že ukrajinská armáda naďalej kontroluje niektoré časti tohto mesta v Doneckej oblasti.

12:15 Trumpovo víťazstvo v prezidentských voľbách v USA v roku 2024 „ukončí Ukrajinu a demokraciu v Amerike“. V rozhovore pre Financial Times to uviedla bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová.

12:00 Zamestnanec doručovacej služby Nikita Zhuravel, podozrivý zo spálenia Koránu pri mešite, bol zadržaný vo Volgograde, informuje Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Proti zadržanému bolo začaté trestné stíhanie za urážku citov veriacich, ktoré sa Bastrykin rozhodol presunúť z volgogradského oddelenia vyšetrovacieho výboru na vyšetrovanie do Čečenska.

11:30 Námestníčka ministra obrany Anna Malyarová sa vyjadrila k situácii v Bakhmute. Podľa nej sa útočníkom nepodarilo mesto obkľúčiť a prišli o časť dominantných výšin okolo neho.

10:45 Zomrel námestník ministra vedy a vysokého školstva Ruskej federácie a manžel členky Verejnej komory Ruskej federácie Diany Gurtskej Pyotr Kucherenko.  Ministerstvo vysvetlilo, že Kucherenko ochorel v lietadle, ktorým sa ruská delegácia vracala zo služobnej cesty na Kubu.

10:15 Zelenskyj poprel tvrdenia, že ruské sily dobyli mesto Bachmut na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu hovorca prezidentskej kancelárie Serhij Nikiforov, informuje webová stránka stanice CNN a Nikiforove vyjadrenie na sociálnej sieti.

"Domnievam sa, že nie," reagoval Zelenskyj na otázku novinárov, či si myslí, že Kyjev má ešte stále Bachmut pod kontrolou a na nasledujúcu otázku o tvrdeniach, že Rusi mesto obsadili. Prezidentská kancelária neskôr objasnila, že prezident reagoval na tvrdenia, či Rusi mesto obsadili. "Prezident tým poprel, že bol Bachmut obsadený," uviedol Nikiforov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

10:00 Vzdušné sily Ukrajiny v noci zničili štyri "Shahed" drony.

9:30 Americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil novú dodávku zbraní pre Ukrajinu. Urobil tak na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským na summite krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime. Informuje agentúra AFP a webová stránka stanice CNN.

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na summite krajín G7 v japonskej Hirošime nepriamo potvrdil že Rusko získalo kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Zelenskyj podľa AP vyjadril presvedčenie, že Ukrajina toto mesto stratila. Rusi tam podľa jeho slov všetko zničili. "Myslím, že Bachmut už nie je v ukrajinských rukách, dnes už je len v našich srdciach," odpovedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj na novinársky otázku.

8:40 Gauleiter zo Sevastopolu Michail Razvozhaev vyhlásil, že čaká na ozbrojené sily Ukrajiny na Kryme. Povedal, že šéf ukrajinskej rozviedky bude môcť prísť do Sevastopolu: „Nacista Budanov má šancu prísť do Sevastopolu len v jednom prípade: po našom víťazstve, ak zostane nažive, sa v Sevastopole bude konať tribunál nad Ukronacistami."

8:15 Epická denacifikácia ruského tanku jediným granátom a dronom bola úspešná. Ukrajinskí obrancovia ukazujú, čo sa stalo útočníkom, ktorí sa pokúsili zaútočiť na pozície 79. brigády pri Avdiivke.

8:00 Ruská letecká bomba spadla z lietadla a dopadla na obytné budovy v okupovanom Yenakiieve.

7:30 Olaf Scholz povedal, že Berlín neočakáva, že F-16 budú dodané na Ukrajinu v blízkej budúcnosti. Spojené štáty podľa neho ešte definitívne nerozhodli, „čo sa stane na konci výcviku“.

7:00 Výbuchy v Belgorode.

6:30 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa na summite G7 v Hirošime 20. mája stretol so svetovými lídrami, vrátane britského premiéra Rishi Sunaka, talianskeho premiéra Giorgia Meloniho, indického premiéra Narendru Modiho a predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

6:00 V Tbilise pokračujú protesty proti priamym letom s Ruskom.  Demonštranti žiadajú zrušenie súhlasu s priamymi letmi s Ruskom a prepustenie všetkých zadržaných aktivistov na zhromaždení neďaleko hotela Kvareli Lake Resort.

Boje o Bachmut prebiehajú už od augusta

Vyhlásenie ministerstva prišlo približne osem hodín po tom, ako šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin povedal, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut. Oznámil tiež, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli.

Ukrajina v sobotu reagovala, že naďalej kontroluje časť mesta. "V Bachmute prebiehajú ťažké boje. Situácia je kritická," uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová na platforme Telegram. Ukrajinské jednotky podľa nej "držia obranu" in oblasti mesta zvanej Litak (Lietadlo). Vyjadrenie šéfa vagnerovcov poprela aj ukrajinská armáda. "Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute," reagoval hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

K dobytiu mesta ruským vojakom a vagnerovcom gratuloval ruský prezident Vladimir Putin, napísali ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na Kremeľ. Tvrdenia oboch strán nebolo možné nezávisle overiť. Ukrajinskí predstavitelia sa k najnovšiemu tvrdeniu ruského ministerstva obrany bezprostredne nevyjadrili.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70.000 ľudí. Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVlodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu