Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Národná tragédia v Indii: Masaker na železnici, po zrážke prišlo o život viac ako 200 ľudí a skoro 900 je zranených!

Najmenej 50 mŕtvych a 300 zranených si vyžiadala nehoda vlaku Zobraziť galériu (7)
Najmenej 50 mŕtvych a 300 zranených si vyžiadala nehoda vlaku (Zdroj: TASR/Photo AP)

BHUVANÉŠVAR - Najmenej 207 mŕtvych a vyše 850 zranených si vyžiadala piatková zrážka osobných vlakov vo východoindickom štáte Urísa. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšieho štátneho tajomníka Pradípa Dženu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram prezidentke Indickej republiky Draupadí Murmúovej v súvislosti s piatkovým (2. 6.) železničným nešťastím v východoindickom štáte Urísa, ktoré si vyžiadalo značné obete na životoch a množstvo zranených. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

archívne video

Zrážka vlaku s kamiónom na priecestí v Prešove (Zdroj: TASR/František Iván)

K nešťastiu, ktorého okolnosti stále nie sú presne známe, došlo podľa predstaviteľov indických železníc približne o 19.00 h miestneho času (15.30 h SELČ), keď sa vlak Howrah Superfast Express, smerujúci z Bangalúru do mesta Háura v štáte Západné Bengálsko, vykoľajil a zrazil s rýchlikom Coromandel Express, premávajúcim medzi mestami Kalkata a Čennai.

Národná tragédia v Indii:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Národná tragédia v Indii:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Do nehody bol zapojený aj nákladný vlak

Nehoda sa stala neďaleko Balešvaru, ležiaceho približne asi 200 kilometrov severovýchodne od Bhuvanéšvaru, hlavného mesta štátu Urísa. Výkonný riaditeľ Indických železníc Amitábh Šarma agentúre AFP povedal, že účastníkom zrážky bol aj nákladný vlak, ktorý bol v tom čase odstavený na mieste, kde sa zrazili spomínané osobné vlaky.

Indický premiér Naréndra Módí vyjadril na Twitteri svoj šok z nehody. Jeho úrad krátko po nehode oznámil, že príbuzní obetí dostanú odškodné po 200.000 rupií (vyše 2200 eur). Zranení by mali dostať po 50.000 rupií. Železničné nešťastia sú v Indii bežné, no to v štáte Urísa je svojím rozsahom a počtom mŕtvych ojedinelé. Vďaka novým investíciám a technologickým vylepšeniam sa však bezpečnosť železničnej dopravy v Indii poslednom čase výrazne zvýšila.

Národná tragédia v Indii:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Prezidentka zaslala po zrážke vlakov sústrastný telegram indickej hlave štátu

"V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala rýchle uzdravenie," priblížil Strižinec. Piatková zrážka osobných vlakov vo východoindickom štáte Urísa si vyžiadala najmenej 288 mŕtvych a vyše 850 zranených. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Ilustračná foto.
Zobraziť galériu (7)
Ilustračná foto.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/Press Trust of India via AP)

Viac o téme: ZrážkaZranenýMŕtviVlakyIndiaUrísa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu