Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Salman Rushdie sa po prvý raz od vlaňajšieho útoku objavil na verejnosti

Salman Rushdie
Salman Rushdie (Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)

NEW YORK - Britsko-americký spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie sa vo štvrtok večer po prvýkrát objavil na verejnosti, odkedy ho pred deviatimi mesiacmi dobodali a hospitalizovali.

Zúčastnil sa na výročnom galavečere organizácie PEN America, ktorá sa zaoberá literatúrou a slobodou prejavu a ktorej bol kedysi predsedom, informuje tlačová agentúra AP. "Cítim sa skvelo. S PEN America ma spája dlhá spolupráca a som šťastný, že môžem byť medzi spisovateľmi a ľuďmi od kníh," povedal 75-ročný Rushdie. Na slávnostnom podujatí sa zišli stovky spisovateľov a ďalších členov PEN klubu.

V auguste minulého roka Rushdie vystúpil s prednáškou v neziskovom vzdelávacom centre Chautauqua Institution v západnej časti štátu New York, keď ho nožom napadol 24-ročný muž. Spisovateľ utrpel viaceré zranenia, v dôsledku ktorých oslepol na pravé oko a prišiel o mobilitu jednej ruky. Rushdie sa roky skrýval po tom, ako iránsky ajatolláh Chomejní naňho vydal v roku 1989 fatvu, v ktorej vyzýval na jeho zabitie za údajné rúhačstvo v románe "Satanské verše".

Rushdie od vlaňajšieho incidentu poskytol už niekoľko rozhovorov

Rushdie od vlaňajšieho incidentu poskytol už niekoľko rozhovorov a komunikoval prostredníctvom Twitteru. Začiatkom tohto týždňa predniesol videoposolstvo na udeľovaní British Book Awards, kde mu bola udelená cena Freedom to Publish.

Viac o téme: Verejnosťútok USASalman Rushdie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu