Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty druhý (19. mája 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Rusko v piatok vyhlásilo, že v reakcii na sankcie zavedené Washingtonom zakázalo vstup do krajiny 500 Američanom vrátane bývalého prezidenta USA Baracka Obamu, informuje správa agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 449

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 449 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Najmenej dva výbuchy sa v piatok večer ozvali v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ktoré okupujú ruské jednotky. S odvolaním sa na videá zverejnené na sociálnych sieťach a vyjadrenia miestnych obyvateľov na internete to uviedla americká televízia CNN.

21:30 Joe Biden na summite G7 povedal, že Spojené štáty podporia spoločné medzinárodné úsilie o výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 v Európe. Washington a spojenci tiež plánujú poskytnúť Ukrajine lietadlá F-16, nie však priamo zo Spojených štátov.

21:00 Ukrajinským vojakom sa podľa tvrdení Kyjeva podarilo pri protiútokoch okolo mesta Bachmut dosiahnuť územné zisky, informuje agentúra DPA. Rusi pokračujú v útokoch v samotnom meste, ukrajinské jednotky však na nich tlačia mimo mesta a postupujú. "Situácia v Bachmute je ťažká, je však pod kontrolou," povedal Čerevatyj. "Dokážeme rozoznať zámery nepriateľa, predvídať ich, predchádzať im," dodal s tým, že ruskí vojaci postupne prichádzajú o iniciatívu.

20:50 Saudská Arábia v piatok oficiálne vyhlásila svoju neutralitu ohľadne rusko-ukrajinského konfliktu. Saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán Saúd podľa agentúry Reuters po vystúpení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v Džidde spresnil, že ide o "aktívnu neutralitu". Informuje správa agentúry Reuters.

20:40 Ukrajina je otvorená možnosti, že by súhlasila s tranzitom ruského čpavku cez svoje územie na export, ak sa nedávno predĺžená dohoda o vývoze ukrajinských obilnín rozšíri o ďalšie ukrajinské prístavy a širší sortiment komodít. Pre agentúru Reuters to v piatok uviedol zdroj z ukrajinskej vlády.

20:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil "historické" rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý na summite G7 v Hirošime neoficiálne uviedol, že jeho krajina podporí dodanie stíhačiek F-16 Kyjevu i výcvik ukrajinských pilotov. Informuje správa agentúry AFP. "Vítam historické rozhodnutie Spojených štátov podporiť medzinárodnú koalíciu (o dodaní) bojových lietadiel," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

19:42 V Moskve okoloidúci rozbil stan, kde sa vyzývalo na prihlásenie sa do vojenskej služby na základe zmluvy.

19:30 "Ako odpoveď na protiruské sankcie, ktoré pravidelne uvaľuje administratíva (amerického prezidenta Joea) Bidena..., je vstup do Ruskej federácie zakázaný 500 Američanom," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Moskve s tým, že na zozname je aj Obama.

Moskva v piatok tiež oznámila, že opätovne odoprela konzulárnu návštevu zadržiavanému americkému novinárovi Evanovi Gershkovichovi po tom, čo Washington odmietol vydať víza niektorým ruským novinárom. "Požiadavka veľvyslanectva USA v Moskve na konzulárnu návštevu u reportéra Evana Gershkovicha, ktorý bol zadržaný pre špionáž, bola opäť zamietnutá," potvrdil podľa AFP ruský rezort diplomacie.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že toto rozhodnutie bolo reakciou na zamietnutie víz pre ruských novinárov, ktorí mali minulý mesiac sprevádzať ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na ceste do sídla Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku.

18:15 V Poľsku objavili hlavicu ruskej rakety, ktorá v decembri 2022 dopadla na jeho územie a v apríli sa našla neďaleko mesta Bydhošť. Nájdená hlavica je betónová, povedal v piatok pre rozhlasovú stanicu RMF FM vedúci kancelárie poľského prezidenta Pawel Szrot. "Pokiaľ ide o hlavicu - našla sa, skúmajú ju príslušné inštitúcie. Je zvláštna tým, že je vyrobená z betónu," spresnil Szrot.

17:55 Ruské úrady zaradili hlavného žalobcu Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana na zoznam hľadaných osôb po tom, čo tento súd v marci vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s nelegálnymi deportáciami ukrajinských detí, informuje správa agentúry AFP.

17:17 Spojené štáty rozšírili vývozné sankcie voči Rusku. Teraz je do Ruska zakázané dovážať telefóny, hlasové záznamníky, mikrofóny a domáce spotrebiče. Kanada tiež oznámila rozšírenie sankcií a pridanie 70 ruských firiem a občanov na "čiernu listinu".

17:10 Rakúsky spolkový kancelár Kalr Nehammer sa v piatok vyjadril odmietavo k účasti svojej krajiny na odmínovaní Ukrajiny, informuje agentúra APA. Na územie Ukrajiny podľa jeho slov nevstúpi žiadny rakúsky vojak, kým je táto krajina vojnovou zónou. " Každý, kto chce poslať rakúskych vojakov do vojnovej zóny, riskuje, že sa nevrátia živí," povedal Nehammer.  Zdôraznil, že takúto misiu vníma ako problematickú aj vzhľadom na neutralitu Rakúska. Viedeň však  v súčasnosti skúma finančnú účasť na takejto iniciatíve.

17:00 Gruzínska polícia rozohnala demonštrantov, ktorí v piatok prišli k letisku v Tbilisi, aby protestovali proti obnoveniu priameho leteckého spojenia s Ruskom, informovala agentúra AP. Do príletovej haly letiska Šotu Rustaveliho polícia pustila len novinárov a príbuzných, ktorí prišli vyzdvihnúť cestujúcich.

16:45 Americký prezident Joe Biden údajne schválil plán výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, ktoré sa vyrábajú v USA. Rozhodnutie o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu má pritom padnúť v priebehu niekoľkých mesiacov. S odvolaním sa na svoje zdroje to v piatok napísala agentúra AP.

Joe Biden
Zobraziť galériu (9)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyčítal niektorým arabským lídrom počas svojho prejavu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v saudskoarabskej Džidde, že ignorujú hrôzy ruskej vojenskej invázie do jeho krajiny. Informuje správa agentúry AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Yves Herman/Pool via AP)

15:50 Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský v piatok v Prahe vyhlásil, že má "absolútne porozumenie" pre kroky českej vlády v otázke zrušenia uznesení, ktoré umožňovali Rusku bezplatne využívať niektoré miestne pozemky. Chce zistiť, aká je v tomto ohľade situácia na Slovensku, informuje spravodajkyňa v Prahe.

15:30 Päť členov bieloruského pluku bojujúceho na Ukrajine na strane domácej armády zahynulo počas bojov pri východoukrajinskom meste Bachmut, uviedla v piatok exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, informuje správa agentúry AFP.

15:15 "Saudská Arábia je pripravená sprostredkovať riešenie krízy na Ukrajine," vyhlásil korunný princ kráľovstva.

14:45 Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že vyzvalo Čínu, aby "odsúdila ruskú agresiu" na Ukrajine. Informuje správa agentúry AFP. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Wojciech Gerwel na stretnutí s osobitným predstaviteľom čínskeho rezortu diplomacie pre eurázijské záležitosti Li Chuejom vyjadril nádej, že Čína "odsúdi ruskú agresiu a bude vyvíjať tlak na Rusko, aby opätovne začalo dodržiavať zásady medzinárodného práva", uviedol poľský rezort diplomacie

14:05 Bývalý starosta Jekaterinburgu Jevgenij Roizman bol uznaný vinným z "diskreditácie" ruskej armády a dostal pokutu 260 000 rubľov. "Domnievam sa, že v súčasných podmienkach ide o oslobodzujúci rozsudok," povedal.

13:50 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil veliteľské stanovištia v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny a uskutočnil tam previerku vojsk. "Sergej Šojgu skontroloval vysunuté veliteľské stanovište jednej z formácii skupiny Vostok v záporožskom smere," uviedlo v piatok ruské ministerstvo obrany. Šojgu si vypočul hlásenia od veliteľstva skupiny, ktoré ho informovalo o súčasnej situácii, krokoch nepriateľa a bojových misách ruských vojakov v hlavných taktických oblastiach.

Sergej Šojgu
Zobraziť galériu (9)
Sergej Šojgu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

13:45 Bývalý starosta Jekaterinburgu Jevgenij Roizman bol uznaný vinným z "diskreditácie" ruskej armády a dostal pokutu 260 000 rubľov."Domnievam sa, že v súčasných podmienkach ide o oslobodzujúci rozsudok," povedal.

13:30 Ukrajinským pilotom bude trvať asi 4 mesiace, kým sa naučia pilotovať americké stíhačky F-16, čo je oveľa menej ako časový rámec predtým oznámený Pentagonom.

13:00 Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vynaloží do roku 2032 na obnovu Ukrajiny najmenej 25 miliárd eur. Rozhodlo o tom zasadnutie banky, na ktorom sa v uzbeckom meste Samarkand zúčastnilo približne 2000 predstaviteľov 71 krajín. 

EBOR okrem iného plánuje poskytnúť úvery podnikom a finančným inštitúciám, ktoré ich následne využijú na obnovu ekonomiky a infraštruktúry, uviedol rakúsky minister financií Magnus Brunner, ktorý predsedá tohtoročnému zasadnutiu EBOR.

12:45 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok na summite lídrov zoskupenia G7 v japonskej Hirošime vyzvala na ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu. 

"Musíme Ukrajine poskytnúť nástroje na úspešnú obranu a opätovné získanie plnej zvrchovanosti a územnej celistvosti," povedala šéfka EK. Podľa jej slov by krajiny G7 mali Kyjevu poskytnúť potrebnú vojenskú a finančnú podporu. "A musíme to robiť tak dlho, ako to bude potrebné," dodala.

12:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v piatok do Džiddy v Saudskej Arábii, kde sa koná summit Ligy arabských štátov (LAŠ). Uviedol to na sociálnej sieti Twitter samotný Zelenskyj.

12:00 Lídri krajín skupiny G7 v piatok na summite v japonskej Hirošime oznámili, že zabezpečili, aby Ukrajina mala potrebnú rozpočtovú podporu na tento rok a začiatok roka 2024, keďže obnovili svoj záväzok poskytnúť finančnú a vojenskú podporu Kyjevu v boji proti Rusku.

 

 "Dnes podnikáme nové kroky, aby sme zabezpečili, že nelegálna agresia Ruska proti suverénnemu štátu Ukrajina zlyhá, a aby sme podporili ukrajinský ľud v jeho úsilí o spravodlivý mier založený na rešpektovaní medzinárodného práva," uviedli vo vyhlásení lídri G7 na summite, ktorý sa začal v piatok v japonskom meste Hirošima.

11:30 Ukrajinské 14-ročné dievča prepustili z ruského zajatia. Štrnásťročná Veronika, ktorá bola po invázii na Ukrajinu unesená na ruské územie, bola vrátená domov, oznámil ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets.

11:15 Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok na summite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách. Tie podľa nich "vyhladujú" ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7.

11:00 Ruskí útočníci "oslobodili" Bakhmut od jeho obyvateľov.

10:45 Ukrajinská obrana zostrelila 19 z 28 rakiet a dronov, ktoré na územie Ukrajiny vypálilo či vyslalo Rusko. Oznámila to v piatok ukrajinská armáda. "Zostrelili sme tri strely Kalibr odpálené z Čierneho mora a 16 dronov. Ostreľovanie pokračuje takmer denne," uviedol hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat. "Neboli zasiahnuté všetky ciele," dodal Ihnat. Sky News upozorňuje, že ukrajinské úrady útoky na kritickú infraštruktúru a vojenské zariadenia neohlasujú.

10:30 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok uviedol, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny jeho bojovníci v nasledujúcich dvoch dňoch pravdepodobne nezískajú. 

 Prigožin vo videoodkaze zverejnenom na platforme Telegram povedal, že jeho žoldnieri Bachmut stále nezískali a je nepravdepodobné, že ho získajú "zajtra alebo pozajtra". "Je tam štvrť známa ako 'lietadlo' – je ako nedobytná pevnosť viacposchodových budov na juhozápade Bachmutu, kde prebiehajú neuveriteľne ťažké boje," opísal situáciu na bojisku.

10:15 Sabotáž na železnici na Kryme mohla podľa britských tajných služieb narušiť dodávky rakiet Čiernomorskej flotile Ruskej federácie.

9:30 Ukrajina sa chopila taktickej iniciatívy v oblasti Bakhmut. Ozbrojené sily Ukrajiny dosiahli v oblasti Bachmutu takticky významné úspechy, tieto úspechy však neodrážajú začiatok novej veľkej operácie. V noci niektorí Z-propagandisti oznámili zajatie Bakhmuta (opäť). Prigozhin ich musel vyvrátiť.

8:30 UK uvalila sankcie na 86 ľudí a spoločností z Ruska. Pod sankcie sa dostali spoločnosti spojené s Rosatom, ktoré vyrábajú moderné materiály a technológie vrátane laserov. Zoznam sankcií zahŕňa Polyus, Severstal, FESCO, MMK, OMK, TMK, RMK, AFK Sistema, Rosbank, DOM. RF a Tinkoff Bank.

Spojené kráľovstvo tiež uvalilo sankcie na predsedu predstavenstva Ruskej medenej spoločnosti Altuškina, okupačného šéfa JE Záporoží Romanenka, prezidenta koncernu Kalašnikov Lušnikova a jeho generálneho riaditeľa Lepina, ako aj 13 členov predstavenstva Gazpromneft.

7:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyy poletí na summit G7 v Hirošime, informuje agentúra Bloomberg.

7:00 V noci ruskí útočníci ostreľovali Kryvyi Roh, útočili na priemyselný podnik, sú tam obete, informuje regionálna vojenská správa.

6:15 Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý bol poškodený v utorok pri ruskom raketovom útoku na oblasť v okolí Kyjeva, bol opravený a je opäť plne funkčný. Podľa americkej spravodajskej televízie CNN to vo štvrtok uviedla Sabrina Singhová z tlačového oddelenia Pentagónu. "Jeden systém Patriot bol poškodený, ale už je opravený a plne funkčný," uviedla Singhová.

6:00 Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok oznámil, že EÚ obmedzí lukratívny obchod s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine. "Ruské diamanty tu nie sú naveky. Zavedieme reštrikcie na obchod s ruskými diamantmi," povedal Michel pred piatkovým začiatkom summitu G7 v japonskej Hirošime, informuje agentúra AFP.

Charles Michel
Zobraziť galériu (9)
Charles Michel  (Zdroj: SITA/SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

USA pred summitom G7 oznámili nový balík sankcií voči Rusku

Nové reštrikcie by mali okrem iného sťažiť Kremľu obchádzanie už doposiaľ zavedených sankčných opatrení. Do Hirošimy už vo štvrtok pricestovali viacerí účastníci trojdňového summitu, ktorý potrvá od piatku do nedele, vrátane amerického prezidenta Joea Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza. Objavili sa pritom aj očakávania, že by na summit mohol osobne prísť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale japonská vláda napokon uviedla, že sa k účastníkom schôdzky prihovorí len prostredníctvom videospojenia, píše agentúra DPA.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

"Všetci členovia G7 sa pripravujú implementovať nové sankcie a kontroly exportu," povedal podľa AFP novinárom v Hirošime nemenovaný popredný predstaviteľ USA, ktorý zdôraznil, že medzi členmi zoskupenia v tejto otázke panuje úplná jednota. Citovaný predstaviteľ USA sa odmietol vyjadriť k tomu, aké nové sankcie voči Rusku plánujú zaviesť ostatní členovia G7, avizovaný americký balík sankcií však bude podľa neho "robustný". Všetky tieto opatrenia by mali "Rusku ešte viac sťažiť udržiavanie jeho vojnovej mašinérie," uviedol americký predstaviteľ.

Zhruba 70 subjektov z Ruska a ďalších krajín nebude môcť dovážať výrobky z USA

Nové americké sankcie podľa neho "významne obmedzia prístup Ruska ku komoditám, ktoré sú dôležité pre jeho schopnosti na bojisku". Nový balík by mal podľa neho obsahovať približne 300 sankcií voči "jednotlivcom, subjektom, lodiam a lietadlám". Zhruba 70 subjektov z Ruska a ďalších krajín nebude môcť dovážať výrobky z USA.

Avizované americké opatrenia budú ešte viac než doteraz koordinované so spojencami a vystupňujú tlak na ruský finančný a energetický sektor a štátne aktíva a prehĺbia ekonomickú izoláciu Putinovho režimu, uviedol citovaný americký činiteľ. Spojené štáty, krajiny EÚ a ďalšie demokratické krajiny sveta uvalili na Moskvu už sériu bezprecedentne tvrdých sankcií za to, že pokračuje v ničivej vojenskej agresii voči susednej Ukrajine.

Británia v novom balíku sankcií zakáže aj dovoz ruských diamantov

Británia v piatok ohlásila nový balík sankcií voči Rusku, v rámci ktorého zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu. Cieľom je oslabiť schopnosti Moskvy ďalej financovať vojnu na Ukrajine, informuje agentúra AFP.

Londýn svoj nový sankčný balík ohlásil pred piatkovým začiatkom summitu G7 v japonskej Hirošime, podobne ako to krátko pred ním urobili Spojené štáty. Očakáva sa, že nové opatrenia voči Kremľu oznámia aj ďalší členovia tohto zoskupenia. Okrem iného majú sťažiť ruskému režimu obchádzanie doposiaľ zavedených sankcií.

Sunak sa v Belfaste usiloval získať podporu severoírskych strán pre novú dohodu
Zobraziť galériu (9)
Sunak sa v Belfaste usiloval získať podporu severoírskych strán pre novú dohodu  (Zdroj: SITA/Liam McBurney/Pool via AP)

Britská vláda okrem zákazu importu ruských diamantov a kovov uvalí aj sankcie na ďalšie subjekty napojené na "Putinov vojensko-priemyselný" komplex. "Dnešné oznámenie o sankciách demonštruje, že skupina G7 zostáva jednotná v postoji voči hrozbe Ruska a pevná v podpore Ukrajiny," uviedol vo vyhlásení britský premiér Rishi Sunak.

Odhaduje sa, že obchod s diamantmi každoročne vynáša Rusku 4-5 miliárd dolárov a predstavuje preň dôležitý zdroj príjmov. Medzi najväčších veľkoobchodných odberateľov ruských diamantov patrí napríklad Belgicko, ako členská krajina EÚ, ale tiež India a Spojené arabské emiráty. Veľká časť spracovaných diamantov následne končí v USA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu