Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Olaf Scholz navštívil demilitarizovanú zónu: Neskôr sa stretne s Jun Sok-jolom

Olaf Scholz
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

SOUL - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v nedeľu navštívil demilitarizovanú zónu medzi Severnou a Južnou Kóreou. Neskôr sa má v Soule stretnúť s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom, informuje agentúra DPA.

Cieľom cesty je znížiť závislosť nemeckého hospodárstva od Číny a prehĺbiť vzťahy s Áziou. Južná Kórea je štvrtou najsilnejšou ekonomikou Ázie po Číne, Japonsku a Indii. Scholzova cesta je prvou bilaterálnou návštevou nemeckého spolkového kancelára v Južnej Kórei za obdobie 30 rokov. Bývalá spolková kancelárka Angela Merkelová sa tam v roku 2010 zúčastnila na summite skupiny G20, pripomína DPA.

Južná Kórea a KĽDR v roku 1953 uzatvorili prímerie

Nemecký spolkový kancelár do Južnej Kórey priletel z Japonska, kde sa zúčastnil na summite krajín skupiny G7 v Hirošime. V nedeľu večer má odletieť do Nemecka, píše agentúra AFP. Scholz demilitarizovanú zónu na hraniciach oboch krajín navštívil spolu so svojou manželkou Brittou Ernstovou. Južná Kórea a KĽDR v roku 1953 uzatvorili prímerie po trojročnom vojnovom konflikte. K podpísaniu mierovej zmluvy však medzi nimi nikdy nedošlo. Na ich spoločných hraniciach bola vyčlenená len tzv. demilitarizovaná zóna.

Viac o téme: Návšteva Olaf ScholzJun Sok-jolom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu