Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odbory v Izraeli vyzvali na okamžitý generálny štrajk: Prestali vypravovať lietadlá

Protesty proti súdnej reforme v Izraeli
Protesty proti súdnej reforme v Izraeli (Zdroj: TASR (AP Photo/Ohad Zwigenberg))

JERUZALEM - Vedenie izraelských odborov Histadrut v pondelok vyzvalo na okamžitý generálny štrajk proti vládnemu návrhu reformy v justícii, ktorý v krajine vyvolal masové protesty, informuje agentúra AFP.

Ako spresnil izraelský spravodajský web i24, generálny štrajk na protest proti súdnej reforme oznámil líder Všeobecnej federácie pracujúcich v zemi Izrael (Histadrut) Arnon Bar-David. Spresnil, že štrajk sa začne už v priebehu pondelka, ak premiér Benjamin Netanjahu neoznámi zastavenie revízie súdnictva.

Web i24 súčasne informoval, že Netanjahu údajne odložil prejav k národu, ktorý mal podľa medializovaných informácií predniesť v pondelok dopoludnia. Dôvodom odkladu je podľa médií fakt, že Netanjahuov koaličný partner, minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir zo strany Židovská sila (Ocma jehudit), hrozí odchodom z koalície, ak sa legislatívny proces schvaľovania reformy súdnictva zastaví.

Továrne aj obchodné centrá budú zatvorné

Medzičasom parlamentný výbore pre ústavu, právo a spravodlivosť v pondelok dopoludnia schválil kontroverzný vládny zákon, ktorý výrazne politizuje výbor pre výber sudcov a dáva vládnej koalícii takmer úplnú kontrolu nad všetkými vymenúvaniami sudcov v Izraeli. Návrh teraz ide na záverečné čítanie v pléne Knesetu, informoval spravodajský web Times of Israel (TOI). Generálny štrajk sa dotkne aj sektoru zdravotníctva, avizoval Bar-David. "Obchodné centrá a továrne sa zatvoria," spresnil. Odbory v Izraeli sa doteraz otvorene neangažovali v demonštráciách proti ďalekosiahlym návrhom vlády na zmeny v justičnom systéme. V minulosti však mali štrajky Histadrutu - za mzdy alebo zlepšenie podmienok vo verejnom sektore - veľký vplyv na krajinu a jej hospodárstvo.

Odborári na letisku Bena Guriona prestali vypravovať lietadlá

Predseda odborového zväzu pracovníkov na letisku Bena Guriona v Tel Avive v pondelok oznámil okamžité zastavenie odletov lietadiel. Stalo sa tak len niekoľko minút po tom, ako šéf odborového zväzu Histadrut avizoval "historický" generálny štrajk v snahe zastaviť schvaľovanie kontroverznej vládnej reformy súdnictva.

Pinchas Idan, predseda odborov na letisku Bena Guriona, krátko na to oznámil, že odborárom nariadil okamžité zastavenie vybavovania odletov lietadiel. TOI dodal, že odbory z radov zamestnancov tohto letiska sú prvé, ktoré pristúpili ku generálnemu štrajku.

Letisko Bena Guriona, známe aj pod svojím hebrejským akronymom Natbag, je najväčšie a najvyťaženejšie medzinárodné letisko v Izraeli. Je využívané aj pre vnútroštátne, ale aj charterové a nízkonákladové lety.
 

Viac o téme: DemonštrácieIzraelGenerálny štrajkSúdne reformy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu