Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z juhu Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet! Protivzdušná obrana zachytila väčšinu

Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet Zobraziť galériu (4)
Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM - Celkovo 34 rakiet bolo vo štvrtok vypálených z južného Libanonu na oblasť Západnej a Hornej Galilei na severe Izraela. Systém protivzdušnej obrany Železná kupola zachytil 25 z nich, no najmenej päť zasiahlo izraelské územie. Informuje o tom portál Times of Israel, ktorý sa odvoláva na izraelskú armádu.

Dopady rakiet spôsobili ľahké zranenia dvom civilistom a bližšie nešpecifikované škody. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Po najnovších útokoch sa vo štvrtok večer zíde izraelský bezpečnostný kabinet, ktorý nerokoval už takmer dva mesiace.

Najviac rakiet od 2006

Počet rakiet vypálených z Libanonu je podľa TOI najvyšší od vojny medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, počas ktorej boli v júli a auguste 2006 na Izrael odpálené tisíce rakiet. V auguste 2021 Hizballáh vypálil na severný Izrael 19 rakiet.

Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet
Zobraziť galériu (4)
Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet  (Zdroj: TASR/AP)

 

Napätie v regióne vzrástlo po tom, ako v mešite al-Aksá v Jeruzaleme došlo v stredu počas razie k potýčkam medzi izraelskou políciou s Palestínčanmi. Palestínski militanti z pásma Gazy začali raketami útočiť na Izrael, na čo Izrael reagoval náletmi. Hizballáh, úhlavný nepriateľ Izraela, má úzke vzťahy s islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, a s militantnou skupinou Islamský džihád.

Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet
Zobraziť galériu (4)
Z Libanonu bolo na Izrael vypálených 34 rakiet  (Zdroj: TASR/AP)

 

Izrael tvrdí, že rakety z Libanonu vystrelili palestínski militanti

Izraelská armáda uviedla, že za štvrtkovú raketovú paľbu na Izrael z územia Libanonu sú zodpovední palestínski militanti, a nie ozbrojené libanonské hnutie Hizballáh. Podľa Izraela boli z južného Libanonu odpálené viac ako tri desiatky rakiet, informovala agentúra AFP. Generálny tajomník OSN António Guterres raketový útok na Izrael odsúdil a vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť. Spojené štáty zdôraznili, že Izrael má právo na obranu vlastného územia.


"Vieme iste, že to bola palestínska paľba... Mohol to byť Hamas, mohol to byť Islamský džihád, ešte stále to riešime, ale nebol to Hizballáh," povedal hovorca izraelskej armády. Podľa jeho slov však Hizballáh o útoku pravdepodobne vedel a určitý diel zodpovednosti nesú aj libanonské úrady. Izrael zatiaľ preveruje, či bol do útoku zapletený aj Irán, ktorý podporuje hnutie Hizballáh.
      
Libanonské štátne médiá podľa priniesli správu, že Izrael v rámci odvety za raketovú paľbu vypálil niekoľko striel z pozícií na hraniciach medzi oboma krajinami a zasiahol niekoľko cieľov na juhu Libanonu. Izraelská armáda však tieto správy poprela s tým, že "zatiaľ" nedošlo k žiadnej odvete.

Útok odsúdil hovorca OSN ale aj USA

"Odsudzujeme dnešnú raketovú paľbu na severný Izrael," uviedol hovorca šéfa OSN Stéphane Dujarric, ktorý zároveň vyzval všetky zúčastnené strany, aby sa "zdržali akýchkoľvek jednostranných krokov, ktoré by mohli celú situáciu ešte vyostriť".  V podobnom odsudzujúcom zmysle sa vyjadrili aj Spojené štáty, ktoré zároveň akcentovali právo Izraela na vlastnú sebaobranu. "Náš záväzok brániť bezpečnosť Izraela je neochvejný a Izrael má legitímne právo brániť sa pred všetkými formami agresie," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel.


 

Viac o téme: IzraelLibanonRakekový útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu