Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pracovníci pasových úradov v Británii začali päťtýždňový štrajk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

LONDÝN - Pracovníci pasových úradov v Británii v pondelok začali päťtýždňový štrajk. Žiadajú zvýšenie platov v reakcii na rastúcu infláciu v krajine.

 Približne 1000 členov odborového zväzu pracovníkov vládnych úradov a služieb v Anglicku, Walese, Škótsku a Severnom Írsku bude štrajkovať do 5. mája a zasiahne mnohých Britov. Vláda uvádza, že vydanie nového pasu môže trvať až desať týždňov. Úrady preto vydali usmernenia pre osoby, ktoré o nový doklad plánujú požiadať. Život v Británii v posledných mesiacoch narušili štrajky viacerých skupín zamestnancov, ktorí žiadajú zvýšenie platov s cieľom vyrovnať následky inflácie. V súčasnosti dosahuje hodnotu 10,4 percenta.

Ceny potravín a energií v Británii sa prudko zvýšili v dôsledku krízy

Odborová organizácia zastupujúca učiteľov a pracovníkov v oblasti vzdelávania (NEU) výraznou väčšinou 98 percent odmietla ponuku vlády na zvýšenie platov, uviedla v pondelok stanica Sky News. Ďalšie štrajky sú naplánované na 27. apríla a 2. mája. Ceny potravín a energií v Británii sa prudko zvýšili v dôsledku krízy, ktorá nastala po ruskej invázii na Ukrajinu, a mnohí ľudia majú ťažkosti s financiami.

Viac o téme: ŠtrajkPracovníciVeľká BritániaPasové úrady
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu