Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovská nervozita v banke napojenej na Rusko: Unikli tieto MAILY, ich peniaze kolovali aj v Kočnerovej budove!

Medzinárodná investičná banka liala peniaze aj do budovy, ktorá sa točila vo vlastníctve Mariana Kočnera. Ten momentálne sedí vo väzení. Zobraziť galériu (3)
Medzinárodná investičná banka liala peniaze aj do budovy, ktorá sa točila vo vlastníctve Mariana Kočnera. Ten momentálne sedí vo väzení. (Zdroj: Topky/Maarty, Gettyimages.com)

MOSKVA/BUDAPEŠŤ - Konflikt na Ukrajine ovplyvňuje spoločenské dianie už viac ako rok. Nejde pritom len o medzinárodné vzťahy, ale aj o tie ekonomické, pričom spoločnosti, ktoré sú úzko napojené na Moskvu, to majú o to komplikovanejšie. Výnimkou nie je ani taká Medzinárodná investičná banka, ktorá je podľa viacerých zdrojov úzko závislá od Ruska a momentálne prežíva aj v maďarskej pobočke. Aj keď sa táto banka zvonku tvári, že situáciu ohľadom konfliktu na Ukrajine zvláda bez útrap, uniknuté e-maily zvnútra svedčia o veľkej panike. Peniaze banky sa pritom v minulosti točili aj okolo komplexu v Bratislave, ktorý sa spája s odsúdeným Marianom Kočnerom.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 382 (Zdroj: Fcaebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

O internom dianí v banke bezprostredne po vypuknutí konfliktu na Ukrajine a následnom konaní krajín ako Slovensko, Česko, Bulharsko či Rumunsko píše portál Investigace.cz.

Zjavná nervozita a nátlak na investorov

Práve začiatok roka 2022 bol v znamení odchodu viacerých európskych krajín a rušení záväzkov s Medzinárodnou investičnou bankou (MIB). Tá má podľa viacerých investigatívnych portálov úzke kontakty a väzby na Rusko, ktorá vo februári 2022 spustilo vojenskú ofenzívu na Ukrajine. Banka počiatočný chaos brala navonok s pokojom. "Nedávne geopolitické udalosti nijako neovplyvňujú činnosť banky, realizáciu jej stratégie ani plnenie záväzkov voči investorom, partnerom a klientom," napísala vo februári 2022, no panika sa spustila až po výzve českej strany, aby krajiny túto banku opustili a zrušili s ňou akékoľvek projekty a väzby.

Peniaze banky na Slovensku využívala aj firma s prepojením na Kočnera

Túto výzvu vypočulo viacero krajín, vrátane Slovenska, kde bola banka tiež aktívna dlhé roky. Peniaze, ktoré sa v nej točili, končili aj v projekte budovy, ktorej vlastníctvo sa podľa denníka SME pripisuje Marianovi Kočnerovi, ktorý momentálne sedí vo väzení pre kauzu falšovania zmeniek TV Markíza.

Ide o budovu na Cintorínskej ulici, ktorú pôvodne financovala práve MIB a poskytla pôžičku práve spoločnosti Dixia Sollaris. Tá neskôr uzavrela nevýhodný prenájom s Marianom Kočnerom. To všetko bez vedomia MIB.

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (3)
Hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka  (Zdroj: Topky/Maarty)

Únik e-mailovej komunikácie, ktorý odhalil veľký stres a pokraj bankrotu samotnej banky

V tomto prípade však čo sa týka MIB je oveľa viac zaujímavejšia e-mailová komunikácia, ktorú získala a zverejnila skupina hackerov pod názvom Karma_byt3s. Až počas ďalších týždňov po začiatku vojny na Ukrajine bolo vedenie MIB znepokojené. Európska centrálna banka potom zablokovala finančné prostriedky MIB s odvolaním sa na sankcie voči Rusku.

Po výzve českej strany navyše okrem Česka prerušili kontakty s Bankou aj krajiny ako Slovensko, Rumunsko či Bulharsko, čo len prilialo olej do ohňa nervozity banky. Rusko a Banka ako taká sa zo dňa na deň ocitla v medzinárodnej izolácii. Banka považovala odchod a podmienky tejto štvorice za "príliš politické".  Banke ostal v talóne už len jeden tromf - Maďarsko, ktoré ju pred rokmi prichýlilo a vzniklo tam jedno zo sídiel MIB. Maďarsko s bankou väzby očividne nepreruší, ani keby to bolo za cenu devastácie medzinárodných európskych vzťahov.

Obrovská nervozita v banke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Rovnako ako v prípade lavíny súčasných problémov nesú zodpovednosť za súčasnú situáciu štyria vystupujúci členovia," písali si vzájomne manažéri MIB. Predseda MIB Nikolaj Kosov následne v mailoch píše o zástupkyni českej strany Alene Lídlovej Georgiu. "S Češkou hovorte menej a tvrdšie. V predchádzajúcich rokoch sa o banku príliš nezaujímali, robili len samé nepríjemnosti... Povedzte jej priamo, že jej názor je pre Banku irelevantný," píše sa v komunikácii, pričom v ďalších interných e-mailoch si zamestnanci MIB robili srandu z českých politikov.

Ďalšie obdobie bolo v znamení narastajúcej frustrácie

Z ďalšej uniknutej komunikácie zamestnancov MIB vyplýva, že v marci 2022 bola banka dokonca na pokraji bankrotu. Vedenie malo navyše "svojský prístup" k tomu, ako sa vysporiadať s nespokojnými zákazníkmi. "V tomto liste ich chcem zastrašiť, aby pristúpili na zľavu," napísal jeden z nich svojim kolegom pred tým, než poslal oficiálnu odpoveď klientovi banky, ktorý chcel predčasne vyplatiť podiel z nakúpených dlhopisov. "Musíme na nich tlačiť ako na jedinú krajinu, ktorá nám môže poskytnúť likviditu (a nedovoliť im, aby si mysleli, že môžeme pohodlne prežiť sami)," písalo sa v ďalších mailoch, keď prišiel na tému dňa už aj samotný predaj moskovského sídla banky za takmer 50 miliónov eur.

Banka mala problém, keďže bola majoritne vlastnená ruskou stranou a v súčasnej situácii s ňou nikto nechcel obchodovať. Paradoxne na konci dňa schytala podpásovku aj od vlastných, keďže ruskej strane prekážalo jej podnikanie v západných štátoch. "Skrátka by nás to úplne odrezalo od získavania nových investícií," píše sa v jednom z uniknutých e-mailov, ktoré túto napätú situáciu analyzujú.

Viac o téme: OdchodKomunikáciaMailRuskoMaďarskoMIBMedzinárodná investičná banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu