Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravdepodobnosť jadrového konfliktu je najvyššia za desaťročia, tvrdí námestník ruského ministra zahraničných vecí

Sergej Riabkov
Sergej Riabkov (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Riziko jadrového konfliktu je najvyššie za uplynulé desaťročia. Na podujatí Valdajského diskusného klubu v Moskve to v stredu povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, uviedli ruské agentúry. Informuje o tom televízia Sky News a denník Guardian.

"Nerád by som sa ponoril do diskusie o tom, či je dnes pravdepodobnosť jadrového konfliktu vysoká. V každom prípade je vyššia ako kedykoľvek za posledné desaťročia — povedzme to takto," citovala Riabkova agentúra TASS. Riabkov ďalej konštatoval, že Spojené štáty a Rusko v súčasnosti nemajú styčné body na diskusiu o návrate Moskvy k zmluve New START, obmedzujúcej počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín.

Rusko od nej odstúpilo vo februári. Rusko sa podľa Riabkova zaviazalo udržiavať svet "bezpečný a slobodný", no situácia sa zmenila a Moskva je teraz "de facto v otvorenom konflikte" s Washingtonom. Riabkov zdôraznil, že Rusko je naďalej odhodlané dodržiavať postulát o neprípustnosti jadrovej vojny a nemožnosti ju vyhrať, čo na svojom utorňajšom stretnutí potvrdili aj prezidenti Ruska a Číny.

Viac o téme: RuskoSergej RiabkovJadrový konfliktMinister zahrančných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu