Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň tristodeväťdesiaty druhý (21. marca 2023)

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo obrany v noci na utorok uviedlo, že výbuch v meste Džankoj na severe Ruskom anektovaného Krymského polostrova zničil ruské strely s plochou dráhou letu, ktoré plánovala použiť ruská čiernomorská flotila. Podľa proruských predstaviteľov Krymu však šlo o útok dronov. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters a spravodajskej stanice BBC.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 390

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 390 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:30 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok varoval, že Západ a Rusko delí od možného jadrového stretu čoraz menej krokov. Šojgu takto reagoval na oznámenie Británie, že Ukrajine dodá muníciu s ochudobneným uránom.

20:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystúpi prostredníctvom videospojenia na májovom summite skupiny G7 v japonskej Hirošime. Potvrdil to v utorok v Kyjeve na tlačovej konferencii s japonským premiérom Fumiom Kišidom, ktorý ho na summit pozval. Pôjde o Zelenského druhý virtuálny prejav pred delegátmi z krajín G7. Vlani v júni vystúpil na summite v Nemecku.

19:50 Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok na videokonferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom opakovane potvrdil, že Maďarsko je v súvislosti s vojnou na Ukrajine zástancom okamžitého prímeria a začatia mierových rokovaní. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca v Budapešti.

19:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Kyjev pozval Čínu, aby sa stala partnerom pri hľadaní riešenia konfliktu na Ukrajine, a teraz čaká na odpoveď z Pekingu. Informovala o tom agentúra AFP.

19:15 Rusko a Čína v spoločnej deklarácii podpísanej prezidentmi oboch krajín Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom v utorok v Moskve obvinili Spojené štáty z podkopávania bezpečnosti vo svete. Informuje o tom správa agentúry AFP.

18:53 Ruský diktátor Vladimir Putin 21. marca podľa CNN povedal, že takzvaný mierový plán Číny "môže byť braný ako základ pre mierové urovnanie" vojny Ruska proti Ukrajine.

17:40 Ak Británia pošle na Ukrajinu ochudobnený urán, Rusko bude na to nútené reagovať, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin po utorkovom stretnutí s najvyšším predstaviteľom Číny Si Ťin-pchingom v Moskve.

17:21 Americké ministerstvo obrany urýchli dodávku tankov Abrams na Ukrajinu. Pošle tam modernizovaný starší model, ktorý môže byť pripravený rýchlejšie. Tieto výkonné tanky vážiace 70 ton sa tak môžu na bojisko dostať do ôsmich až desiatich mesiacov. Agentúre AP to v utorok povedali nemenovaní predstavitelia USA.

14:24 Japonský premiér Fumio Kišida navštívil v utorok ukrajinské mesto Buča pri Kyjeve, kde ruské invázne sily počas okupácie masakrovali civilistov. TASR prevzala informácie z tlačových agentúr AFP, Reuters a AP. Novinár AFP prítomný v Buči uviedol, že Kišida pricestoval na oficiálnu návštevu Ukrajiny a tamojšie ministerstvo zahraničných vecí ju označilo za "historickú". Kišida chce návštevou preukázať solidaritu tamojšiemu prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

13:50 Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských pediatrov na Slovensku sa zjednodušia. Zavádza sa pre nich skúška spôsobilosti. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je aktuálne poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

13:05 Dva ruské strategické bombardéry leteli viac ako sedem hodín nad Japonským morom, oznámilo v utorok ruské ministerstvo obrany. Japonský premiér Fumio Kišida tom istom čase cestoval na návštevu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

13:04 Európska komisia (EK) v utorok zaplatila druhú splátku vo výške 1,5 miliardy eur v rámci balíka makrofinančnej pomoci Plus pre Ukrajinu, ktorého celková hodnota je 18 miliárd eur.

12:11 Pondelkové explózie na polostrove Krym sú signálom pre Rusov, že majú oblasť opustiť, uviedla podľa agentúry Unian hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková. V meste Džankoj na severe Krymu, kde boli v pondelok počuť explózie, miestne úrady zaviedli mimoriadny stav, informoval server BBC News. Ukrajinský polostrov Krym v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko.

11:36 Ukrajinskí šermiari nebudú štartovať na turnajoch, na ktorých sa budú zúčastňovať ruskí a bieloruskí športovci. Na týchto súťažiach nebudú ani ukrajinskí tréneri či rozhodcovia. Ukrajinská šermiarska federácia to oznámila na instagrame a vyzvala ostatné krajiny, aby sa k nej pripojili.

9:56 Ukrajina čaká na potvrdenie telefonického rozhovoru medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a čínskym lídrom Si Ťin-pchingom. Uviedla to v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre integráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková. TASR o tom informuje podľa utorkových správ televízie Sky news a denníka The Guardian.

9:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok večer vo videopríhovore poďakoval Európe a Spojeným štátom za najnovšie balíky pomoci pre Ukrajinu. V utorok o tom informuje TASR podľa portálu britského denníka The Guardian.

8:39 Ruské ozbrojené sily podnikli za uplynulých 24 hodín 21 leteckých a deväť raketových útokov. V utorok to uviedol ukrajinský generálny štáb v najnovšej správe o situácii na bojisku. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

8:17 Ministerstvo zahraničných vecí Nového Zélandu oznámilo, že sa k nemu dostali "správy" o smrti Novozélanďana na Ukrajine. Zatiaľ ich však nemohlo oficiálne overiť. V utorok o tom informuje TASR podľa portálu britského denníka The Guardian.

7:55 Turecko pozastavilo export sankcionovaných tovarov do Ruska. V noci na utorok to uviedli nemenovaný predstaviteľ Európskej únie a šéf Istanbulskej asociácie pre vývoz železných a neželezných kovov Cetin Tecdelioglu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

7:23 Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v otvorenom liste varoval ministerstvo obrany v Moskve, že ukrajinská armáda plánuje protiofenzívu s cieľom odrezať jeho jednotky od zvyšku ruských síl na východe Ukrajiny. Uviedol tiež, že asi 70 percent mesta Bachmut je teraz v rukách jeho bojovníkov.

6:30 Turecko začalo brániť exportu do Ruska pri tovare, ktorý sa nachádza na sankčných zoznamoch Spojených štátov, Británie či Európskej únie. Píše to dnes agentúra Reuters s odkazom na svoje zdroje. Západné krajiny v uplynulých mesiacoch Ankaru kritizovali za to, že údajne pomáha Moskve obchádzať uvalené sankcie na niektoré druhy civilného tovaru, ktoré môže mať aj vojenské využitie. Jednalo sa napríklad o elektroniku či mikročipy. Obmedzenie nechcelo turecké ministerstvo obchodu a priemyslu komentovať.

6:00 Japonský premiér Fumio Kišida pricestoval do Kyjeva na neohlásenú návštevu, informovala s odvolaním sa na vládne zdroje agentúra Kjódó. Ostatné zahraničné agentúry napísali, že Kišida je na ceste do ukrajinskej metropoly. V ukrajinskej metropole sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedlo japonské ministerstvo zahraničia.

Explózia na Kryme zničila ruské rakety s plochou dráhou letu

"Explózia v meste Džankoj na dočasne okupovanom Kryme zničila ruské strely s plochou dráhou letu typu Kalibr, ktoré boli práve prevážané po železnici," uviedla ukrajinská vojenská rozviedka na sociálnych sieťach. Ministerstvo obrany dodalo, že "výbuchy sú pokračovaním demilitarizácie Ruska a prípravou na prelomenie okupácie ukrajinského polostrova Krym".

Proruský šéf správy Džankoja Ihor Ivin však vyhlásil, že na mesto zaútočili drony, pričom utrpel zranenia jeden človek, ktorý sa zotavuje v nemocnici. Podľa Ivina počas útoku vypukol požiar, ktorý zachvátil školu, obytný dom a obchod s potravinami; poškodená bola aj miestna energetická infraštruktúra. Agentúra AP upozorňuje, že vyjadrenia oboch strán sa nateraz nepodarilo nezávisle overiť.

Rusko opäť hrozí ukončením obilnej dohody - len krátko po jej predĺžení

Rusko opäť pohrozilo ukončením čiernomorskej obilnej dohody - len niekoľko dní po jej predĺžení na najmenej dva mesiace. Ako podmienku na dlhodobé pokračovanie tejto dohody Moskva žiada uľahčenie vývozu ruských hnojív a obnovenie dodávok technických a náhradných dielov pre poľnohospodársky sektor. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Bez pokroku pri plnení týchto požiadaviek bude naša účasť na čiernomorskej iniciatíve pozastavená," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Čiernomorská obilná iniciatíva medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorú pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Jedna umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív napriek sankciám uvaleným na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Obilná dohoda vlani pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín; prvýkrát bola predĺžená vlani v novembri o 120 dní. Moskva už aj predtým signalizovala, že s predĺžením bude súhlasiť, ak sa zrušia obmedzenia pre jej vlastný vývoz. Rusko niekoľko mesiacov blokovalo vývoz ukrajinského obilia po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajine 24. februára 2022, pripomína DPA.

Podľa údajov OSN bolo od začiatku platnosti obilnej dohody vyvezených 25 miliónov ton obilia z ukrajinských prístavov do 45 krajín sveta, čo pomohlo stabilizovať trhy a znížiť ceny potravín.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu