Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Proti Putinovi sú už aj ruskí oligarchovia Deripaska a Fridman: Je to tragédia pre oba národy!

Na obrázku je ruský oligarcha Oleg Deripaska. Zobraziť galériu (3)
Na obrázku je ruský oligarcha Oleg Deripaska. (Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA - Stalo sa to prvýkrát od vpádu Ruska do cudzej krajiny, čo proti vojenskej akcii vystúpili ruskí oligarchovia. Vojenskú inváziu Ruska do Ukrajiny odsúdili obchodníci Oleg Deripaska a Michail Fridman. Ich vyhlásenie nasledovalo potom, ako boli schválené sankcie, ktoré ohrozujú ich obchody.

Zakladateľ Alfa banky - najväčšej súkromnej banky - a investičnej spoločnosti LetterOne, Michail Fridman, patrí k najbohatším Rusom. Ako uvádza denník Financial Times, v liste svojim zamestnancom Fridman vyzval na ukončenie krviprelievania. "Vojna sa nikdy nemôže stať odpoveďou," uviedol Fridman.

Okrem iného v maile zamestnancom spoločnosti LetterOne si Fridman zaspomínal na svoje detstvo na Ukrajine. Pochádza z mesta Ľvov. „Veľkú časť svojho života som prežil ako ruský občan, zakladal som a zväčšoval podnikanie. Som hlboko spojený s Ukrajincami i Rusmi a konflikt vidím ako tragédiu pre oba národy,“ uviedol Fridman.

Na obrázku je Michail Fridman.
Zobraziť galériu (3)
Na obrázku je Michail Fridman.  (Zdroj: Wikipedia)

Oleg Deripaska, ktorý je ďalším majetným ruským oligarchom, vyzval čo najrýchlejšie k mierovým rozhovorom. Deripaska založil hlinikárne Rusal, je tiež vo vedení automobilky GAZ, alebo výrobcu lietadiel Aviacor. V aplikácii Telegram napísal správu: "Mier je veľmi dôležitý."

Deripaska je USA vedený ako blízky človek Kremľa. Preto sa nachádza aj na tamojšom sankčnom zozname.

Proti Putinovi sú už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je pravdepodobné, že v radoch najbohatších ľudí v Rusku bude dochádzať k nespokojnosti, keď začnú platiť cez víkend zavedené sankcie. Ich súčasťou je odpojenie niektorých bánk od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Lebedev vyzval Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine

Ruský majiteľ jedného z najväčších denníkov v Británii v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa stiahol z Ukrajiny, čím predíde ďalšiemu krviprelievaniu a vojne v Európe. Jevgenij Lebedev, ktorý má tiež britské občianstvo, uviedol, že Európa sa nachádza "na pokraji ďalšej svetovej vojny", pričom svet čelí "možnej jadrovej katastrofe", citovala jeho slová tlačová agentúra AFP.

Lebedev v otvorenom liste Putinovi zverejnenom vo svojich novinách Evening Standard ďalej napísal: "Prosím vás, aby ste využili dnešné rokovania na ukončenie tohto hrozného konfliktu na Ukrajine. Ako ruský občan vás prosím, aby ste zabránili Rusom zabíjať ich ukrajinských bratov a sestry. Ako britský občan vás žiadam, aby ste uchránili Európu pred vojnou. Ako ruský vlastenec vás prosím, aby ste zabránili zbytočnému umieraniu ďalších mladých ruských vojakov. Ako občan sveta vás žiadam, aby ste ušetrili svet pred zničením."

Viac o téme: Vladimir PutinOleg DeripaskaVojna na UkrajineMichail FridmanSankcie proti Rusku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu