Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň tristopäťdesiaty piaty (13. februára 2023)

Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti
Vojna na Ukrajine v Donetskej oblasti (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

MOSKVA - Krajský súd vo Vladimíre v centrálnom Rusku potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu, ktorý odmietol žalobu Farchada Džabbarova. Ten sa domáhal, aby ho vyradili zo stavu ozbrojených síl a zbavili hodnosti dôstojníka v zálohe, pretože nesúhlasí s vojnou proti Ukrajine. O verdikte informoval miestny server Dovod.

Naživo z Ukrajiny

Video z ukrajinského frontu: Úspešná práca operátorov UAV námornej brigády

Video z ukrajinského frontu: Úspešná práca operátorov UAV námornej brigády (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v pondelok nórskemu premiérovi Jonasovi Gahrovi Störeovi za nový obranný balík pomoci pre Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian. "Telefonoval som s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störeom. Poďakoval som mu za nový obranný balík, ktorý nás posilní na zemi, oblohe a mori. Som vďačný za objemný päťročný balík, ktorý Nórsko pripravuje. Hovorili sme o ďalšej spolupráci. Spoločne k víťazstvu," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter.

19:21 Ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová požiadala v pondelok náčelníka ruského generálneho štábu o preverenie informácií o zmobilizovaných mužov z ruskej Tatárskej republiky. Údajne boli vyslaní bojovať na Ukrajinu "v podstate bez zbraní". TASR o tom píše podľa správy stanice CNN.

18:53 Ukrajinská armáda v pondelok poprela tvrdenia Ruska o tom, že dobylo obec Krasna Hora ležiacu pri meste Bachmut na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy televízie CNN. Tvrdenie, že Rusko dobylo obec Krasna Hora, nie je pravdivé, uviedol pre CNN hovorca východného krídla ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj. "Stále tam prebiehajú boje. Máme to pod kontrolou," povedal.

18:43 Rusko vyhlásilo, že "nie je namieste" predlžovať dohodu o vývoze obilia cez Čierne more, ak nebudú zrušené sankcie na vývoz ruských poľnohospodárskych produktov. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian. Dohoda, sprostredkovaná Tureckom a OSN, umožňuje vývoz ruskej a ukrajinskej pšenice a hnojív cez Čierne more. V novembri bola predĺžená o ďalších 120 dní a v marci vyprší.

18:41 Boje v okolí miest Bachmut a Soledar na východe Ukrajiny sú zložité, uviedol v pondelok Kyjev. Rusko tvrdí, že neďaleko tohto mesta obsadilo ďalšiu obec. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Obec Paraskovjivka leží severne od Bachmutu a v súčasností čelí intenzívnym útokom a ostreľovaniu, uviedla kancelária ukrajinského prezidenta.

18:28 Maďarsko aj Bielorusko ponúkli svoje územia a kapacity na mierové rokovania medzi stranami bojujúcimi na Ukrajine. Podľa agentúry MTI o tom v Minsku v pondelok hovorili na spoločnej tlačovej konferencii ministri zahraničných vecí oboch krajín, Péter Szijjártó a Siarhej Alejnik, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

17:05 Poľský prezident Andrzej Duda a minister obrany Mariusz Blaszczak sa stretli v pondelok s inštruktormi, ktorí trénujú ukrajinských vojakov na používanie tankov Leopard 2. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

16:41 Rusko je hlavnou bezpečnostnou hrozbou pre celú Európu a ešte dlho ňou ostane, uviedol v pondelok nórsky minister obrany Björn Arild Gram. TASR správu prevzala z agentúry AP. "Rusko dnes predstavuje najväčšiu hrozbu pre nórsku a európsku bezpečnosť a konfrontácia Moskvy so Západom bude dlhotrvajúca," povedal minister. Krátko predtým vláda dostala výročné hodnotiace správy o hrozbách od tajných služieb a Nórskeho národného bezpečnostného úradu (NSM).

15:37 Nemecká armáda začala s výcvikom ukrajinských vojakov pre tanky Leopard 2, ktoré Kyjev považuje za kľúčové v boji s Ruskom. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy nemeckej agentúry DPA. Výcvik má prebiehať najmä na cvičisku nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) pri západonemeckom meste Münster, povedal v pondelok hovorca nemeckého ministerstva obrany. Očakáva sa, že potrvá niekoľko týždňov.

14:26 Ukrajina obvinila bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho zo šírenia proruskej propagandy po tom, čo Berlusconi vyhlásil, že keby bol on predsedom vlády, nestretol by sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters. Trojnásobný taliansky expremiér a blízky priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina si myslí, že ak by Zelenskyj prestal útočiť na dve "autonómne republiky" v Donbase, k vojne by nedošlo. "Takže správanie tohto pána hodnotím veľmi, veľmi negatívne," vyhlásil Berlusconi.

13:52 Štáty Severoatlantickej aliancie musia urýchliť dodávky zbraní a munície Ukrajine, ktorá ich naliehavo potrebuje kvôli očakávanej ruskej ofenzíve. Povedal to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý chce o tejto veci v utorok rokovať s aliančnými ministrami obrany. Zbrojárske závody v členských krajinách by podľa neho mali kvôli naliehavej ukrajinskej potrebe zvýšiť najmä produkciu munície, aby mohli armády doplniť zásoby a poslať jej dostatok Kyjevu.

13:29 Ruská armáda stavia vodovodné potrubie, ktoré má prepojiť ruskú Rostovskú oblasť s okupovaným východoukrajinským Donbasom. TASR o tom píše na základe pondelňajšej správy denníka The Guardian odvolávajúceho sa na ruské médiá.

13:04 Vrcholný čínsky diplomat Wang I navštívi v rámci deväťdňovej cesty po viacerých európskych krajinách, ktorú odštartuje v utorok, aj Rusko. V pondelok to oznámil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin s tým, že Wang I pricestuje aj do Francúzska, Talianska, Maďarska a Nemecka, kde sa zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. TASR informuje na základe správ stanice CNN a agentúry DPA.

10:58 Hlavným problémom pri dodávkach tankov na Ukrajinu je nedostatok náhradných dielov, a to najmä pre tanky typu Leopard. V pondelok to vyhlásil poľský minister obrany Marius Blaszczak.

10:34 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom týždni (6. - 12. 2.) na vstupe do Slovenskej republiky 20.404 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 690 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 17.448 ľudí. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

10:16 Rusko naďalej posilňuje svoje obranné pozície v obsadených regiónoch Ukrajiny, najmä v Záporožskej oblasti na juhu. Vo svojej pondelkovej správe zverejnenej na sociálnej sieti Twitter to uviedlo britské ministerstvo obrany.

9:22 Rakúsko neplánuje poskytovať ukrajinským vojakom výcvik zameraný na používanie bojových tankov Leopard 2, uviedla rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová pre pondelňajšiu reláciu Morgenjournal stanice Ö1. "Ide o suverénne rozhodnutie každého štátu, aby Ukrajinu podporoval v rámci svojich vlastných zákonov," uviedla Tannerová v písomnom vyjadrení pre Ö1.

8:25 Ruským jednotkám sa na ukrajinskom fronte za štyri dni podarilo postúpiť o dva kilometre na západ. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra Interfax. Ministerstvo neuviedlo, v ktorej časti niekoľko stoviek kilometrov dlhej frontovej línie sa postup odohral, najtvrdšie boje sa zvádzajú pri meste Bachmut.

7:31 Video z ukrajinského frontu.

6:20 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi by sa nestretol s Volodymyrom Zelenským, ak by bol stále predsedom vlády, pretože ukrajinského prezidenta považuje za zodpovedného z rozpútania vojny s Ruskom.

6:00 Ruské sily vypúšťajú nádrž Kachovka. "Toto je ekocída," povedala podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk. „Okupanti vypúšťajú vodnú nádrž Kakhovka. Je to hrozba pre životné prostredie, zásobovanie vodou a poľnohospodárstvo pre oblasť Záporožia a Chersonu." Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

Ruský súd odmietol prepustiť dôstojníka, ktorý nesúhlasil s vojnou

Džabbarov zažaloval ministerstvo obrany a oblastnú vojenskú správu vlani v lete. Svoju požiadavku odôvodnil tým, že vpád ruských vojsk na Ukrajinu nemá nič spoločné s obranou vlasti, a preto si nepraje byť "súčasťou a mať hodnosť armády, ktorá bojuje v susednom štáte".

Avšak najprv okresný a teraz tiež krajský súd žiadosť zamietli. Odvolali sa na to, že žalobca nedosiahol vek, ktorý by ho vyraďoval z armádnej rezervy, a zbaviť ho vojenskej hodnosti nemožno bez odsúdenia za spáchanie vážneho zločinu.

Po zahájení mobilizácie, ktorú prezident Vladimír Putin vyhlásil vlani v septembri, sa ruskí vojaci v zálohe nemôžu nechať len tak prepustiť z ozbrojených síl. V prezidentovom výnose sú uvedené iba tri možné dôvody pre takýto krok: dosiahnutie stanoveného veku, zdravotný stav a rozsudok s trestom odňatia slobody. Dôvodom na odchod z armády nie je ani vypršanie profesionálneho kontraktu, pretože tieto kontrakty sa predlžujú až do ukončenia takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, ako Kremeľ nazýva vojnu proti Ukrajine, upozornil server Meduza.

Ruské úrady síce tvrdia, že mobilizácia už skončila, ale Putin doteraz nerozhodol o ukončení príslušného výnosu. Ten preto ďalej platí.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu