Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Szijjártó odcestoval do Bieloruska: Chce vyzvať k mieru na Ukrajine

Szijjártó odcestoval do Bieloruska Zobraziť galériu (3)
Szijjártó odcestoval do Bieloruska (Zdroj: Facebook/Szijjártó Péter)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odcestoval v pondelok do Bieloruska, kde chce presadzovať ukončenie bojov na Ukrajine. Šéf maďarskej diplomacie to oznámil na Facebooku.

Podľa jeho vyjadrenia vojna na Ukrajine je čoraz krutejšia a v bojoch zomiera stále viac ľudí. "Teraz treba zachraňovať ľudské životy, a to je možné dosiahnuť iba mierom," napísal Szijjártó. "Maďarsko očakáva, že všetci členovia medzinárodného spoločenstva budú konať kroky v záujme mieru čo najskôr a vyhnú sa konaniu, ktoré by mohlo viesť k predĺženiu alebo eskalácii vojny. Tento mierový postoj budem dnes prezentovať v Minsku," dodal maďarský minister. Pripustil, že pre túto návštevu ho budú mnohí kritizovať.

Szijjártó odcestoval do Bieloruska
Zobraziť galériu (3)
Szijjártó odcestoval do Bieloruska  (Zdroj: Facebook/Szijjártó Péter)

Maďarsko však podľa jeho slov zastáva jednoznačný názor, že komunikačné kanály je potrebné nechať otvorené. "Ak by sme to neurobili, potom by nebolo možné, aby som dnes odovzdal výzvu na mier," zdôraznil pred schôdzkou s bieloruským ministrom zahraničných vecí Siarhejom Alejnikom.

Maďarsko aj Bielorusko ponúkli svoje územie na mierové rokovania

Maďarsko aj Bielorusko ponúkli svoje územia a kapacity na mierové rokovania medzi stranami bojujúcimi na Ukrajine. Podľa agentúry MTI o tom v Minsku v pondelok hovorili na spoločnej tlačovej konferencii ministri zahraničných vecí oboch krajín, Péter Szijjártó a Siarhej Alejnik.

Szijjártó odcestoval do Bieloruska
Zobraziť galériu (3)
Szijjártó odcestoval do Bieloruska  (Zdroj: Facebook/Szijjártó Péter)

Podľa Szijjártóa je jedno, kde budú mierové rokovania, len nech sa konajú, pretože bez komunikácie a diplomacie sa vojna neskončí. Šéf maďarskej diplomacie zopakoval, že treba zachraňovať ľudské životy, a to sa dá dosiahnuť iba mierom. Svojmu rezortnému partnerovi počas rokovaní podľa vlastných slov viackrát zdôraznil, že Maďari stoja na strane mieru.

Ministri diskutovali aj o rozvoji vzájomnej spolupráce v oblastiach nezasiahnutých sankciami, ako je poľnohospodárstvo, potravinárstvo a farmaceutický priemysel. Ide o odvetvia, v ktorých je aj v súčasnosti významný maďarský export. Szijjártó podotkol, že o vnútropolitických otázkach síce nehovorili, v rámci rokovania zdôraznil dôležitosť presadzovania práv národnostných menšín a zaručenia náboženskej slobody.

Viac o téme: VojnaMierMaďarskoBieloruskoUkrajinaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu