Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Rusko spustilo na Ukrajine mohutnú ofenzívu, vojenskí experti sú skeptickí: Moskva nemá dostatok vojakov

Ruská ofenzíva naráža naďalej na ukrajinský odpor.
Ruská ofenzíva naráža naďalej na ukrajinský odpor. (Zdroj: Twitter/NOEL, Youtube/DeepState)

KREMINNA – Ruská armáda spustila vo včerajších hodinách ďalšiu mohutnú ofenzívu. Podľa analytikov sa chce Moskva najprv zamerať na východ a odrezať ho od zvyšku krajiny. Medzi vojenskými expertmi však prevláda skepticizmus. Viacerí sú názoru, že Rusko už nedisponuje potrebným množstvom vojakov a všetko sa to deje len kvôli "výročiu".

O dva týždne nastane zlomový deň. V piatok 24. februára to bude presne rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú prezident Putin nazval "špeciálnou vojenskou operáciou". Vo štvrtok 9. februára Rusi spustili na Ukrajine ďalší mohutný útok. Keďže však podľa viacerých vojenských analytikov Kremeľ už nedisponuje potrebným množstvom vojakom, viacerí spájajú tento útok práve s "výročím" vpádu na Ukrajinu. 

Mohutná ruská ofenzíva bola spustená na východe Ukrajiny pri meste Kreminna. Pre The Guardian to potvrdil gubernátor Luhanskej oblasti Sergej Haidai. "Ruské jednotky sa pokúšajú postupovať zasneženou krajinou smerom na západ. Došlo k maximálnej eskalácii a veľkému nárastu streľby a ostreľovania. Ofenzíva pozostáva z malých skupín vojakov, ktoré sú podporované ťažkými bojovými vozmi a tankmi," doplnil s tým, že útoky sú prakticky nepretržité, pretože Rusi postupujú po malých skupinách. 

Dokážu sa brániť

Napriek pokusom však Haidai povedal, že ofenzíva Rusom nevychádza. "Nezaznamenali žiadny veľký úspech. Naši obrancovia ich zatiaľ dokážu zadržiavať," dodal. Západ sa domnieva, že Rusko plánuje spustiť na Ukrajine mohutnú ofenzívu možno už budúci týždeň. Predpokladá sa, že to chcú stihnúť ešte pred 24. februárom, kedy sa ich snaha vojensky dobyť Ukrajinu prehupne do druhého roka. Hlavným cieľom ofenzívy má byť dobytie Donbasu vrátane Luhanska. 

Ukrajinci sa domnievajú, že Rusi budú na ich veľké mestá útočiť najskôr balistickými raketami. Východ od zvyšku krajiny odrežú zbombardovaním mostov. I keď sú analytici voči tejto ofenzíve skeptickí, niektoré hraničné úseky sú podľa nich slabo bránené. Väčšina ukrajinskej armády sa totiž nachádza v Donecku v meste Bachmut, ktoré urputne bránia. Rusi teraz postupujú v širokom fronte neďaleko miest Kreminna a Svatové. 

Prerazením ukrajinských línií by sa ruské sily dostali o krok bližšie k oveľa väčšiemu mestu Kramatorsk, kľúčovému ukrajinskému vojenskému uzlu. "Ukrajina potrebuje ťažkú vojenskú techniku a muníciu pre delostrelectvo. Až potom budeme schopní nielen udržať obranu, ale aj podniknúť protiofenzívu," vysvetlil Haidai. Ukrajinský vojak bojujúci v Kreminne, povedal, že včera večer spustili Rusi ďalšiu ofenzívu: "Zatiaľ si držíme svoje pozície, ale je to ťažké. Útočia v malých skupinách, zvyčajne po 15 mužov. Máme veľa zranených." 

Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe potvrdil, že za posledný týždeň vo východnej oblasti Ukrajiny výrazne vzrástla vojenská aktivita. Rusko dosiahlo okrajové zisky pozdĺž hranice medzi Charkovom a Luhanskom. Ukrajina vo štvrtok zverejnila video, ktoré naznačovalo, že Rusko stratilo viac ako 30 obrnených vozidiel v blízkosti ukrajinského mesta Vulhedar v Doneckej oblasti. 

Viac o téme: OfenzívaRuskoDoneckLuhanskVojna na UkrajineKreminnaSergej Haidai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu