Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vodcu Červených Kmérov previezli do väznice, kde si odpyká dva doživotné tresty

Khieu Samphan Zobraziť galériu (2)
Khieu Samphan (Zdroj: SITA/Nhet Sok Heng/Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia via AP, File)

PHNOM PENH - Posledného žijúceho vodcu Červených Kmérov previezli do štátnej väznice, kde si odpyká dva doživotné tresty. Už 91-ročný Khieu Samphan predtým prehral odvolanie proti rozsudku za genocídu. S odvolaním sa na prokuratúru o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Khieu Samphan bol popredným predstaviteľom komunistického režimu, ktorý v 70. rokoch 20. storočia v Kambodži za necelé štyri roky vyhladil štvrtinu tamojšieho obyvateľstva. Zatknutý bol v roku 2007 a odvtedy ho zadržiavali v špeciálnom zariadení súdu. Spolu s Nuon Cheaom, ktorý zomrel v roku 2019, boli v roku 2014 odsúdení na doživotie aj za zločiny proti ľudskosti. Odsúdenie Khieu Samphana za genocídu súvisí s prenasledovaním príslušníkov vietnamskej menšiny, ktorých Červení Kméri považovali za vnútorných nepriateľov.

Khieu Samphan
Zobraziť galériu (2)
Khieu Samphan  (Zdroj: SITA/Nhet Sok Heng/Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia via AP, File)

Do väznice Kandal bol tento prominentný väzeň prevezený 30. januára, uviedla v stredu vo vyhlásení prokuratúra. Dodala, že justičné orgány prijali opatrenia, aby podmienky väzby boli primerané pokročilému veku Khieu Samphana, jeho obmedzenej pohyblivosti a zdravotnému stavu. Súd so zastúpením kambodžských aj zahraničných sudcov bol zriadený s cieľom potrestať zločiny Červených Kmérov z rokov 1975 - 1979. Ich radikálnej politike je pripisovaná zodpovednosť za úmrtie približne 1,7 milióna ľudí, ktorí zomreli hladom, na následky chorôb a prepracovania, alebo ich popravili. Vodca režimu Pol Pot nebol nikdy postavený pred súd, pretože zomrel v roku 1998, ešte pred jeho zriadením.

Viac o téme: VäznicaDoživotný trestVodca Červených Kmérov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu