Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zníženie veku priestupkovej zodpovednosti môže mať preventívny efekt

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zníženie veku priestupkovej zodpovednosti z 15 na 14 rokov by malo priniesť preventívny efekt. Zjednotenie s vekom trestnej zodpovednosti má svoj praktický význam, hoci rovnako by sa mohlo uvažovať aj o opätovnom zvýšení veku trestnej zodpovednosti na 15 rokov. Uviedli to Tamara Čipková a Mária Havelková z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v súvislosti s novelou zákona o priestupkoch, predloženou v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Poznamenali, že prostriedky správneho a trestného práva by nemali byť preferovanými spôsobmi výchovy mladistvých.

"Pozitívom navrhovanej právnej úpravy je predpokladaný preventívny a výchovný účinok spočívajúci v odradení 14-ročných detí od páchania priestupkov. Zo štatistických údajov Policajného zboru vyplýva dvojnásobný počet 14-ročných detí dopúšťajúcich sa konaní majúcich znaky priestupkov v porovnaní s mladistvými vo veku 15 rokov, ktorí už sú priestupkovo zodpovední," skonštatovali odborníčky.

Z dôvodu nedostatku veku nenesú priestupkovú zodpovednosť

Otázkou podľa nich je, či sú polícia i orgány sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pripravené na nárast prípadov, hoci vzhľadom na preventívny efekt novely sa očakáva ich pokles. Ako doplnili, aktuálne sa takmer 4000 detí vo veku od 14 do 15 rokov ročne dopúšťa konaní, ktoré napĺňajú znaky priestupkov, ale z dôvodu nedostatku veku nenesú priestupkovú zodpovednosť.

Nadväzujúca kriminalizácia mladistvých páchateľov priestupku

Rizikom môže byť podľa nich nadväzujúca kriminalizácia mladistvých páchateľov priestupku. "Niektoré skutkové podstaty trestných činov sú viazané na predchádzajúci postih za podobné konanie. Napríklad skutková podstata trestného činu krádeže je naplnená aj vtedy, ak bola osoba za obdobný čin v predchádzajúcich 12 mesiacoch postihnutá, pričom sa nevyžaduje, aby škoda prevyšovala sumu 266 eur," zdôvodnili.

V návrhu zákona podľa odborníčok absentuje inštitút podobný tzv. materiálnemu korektívu v trestnom práve, teda pokiaľ mladistvý spácha prečin, ktorého závažnosť je malá, nie je trestným činom, a tzv. relatívna trestná zodpovednosť mladistvých mladších ako 15 rokov, teda ak v čase spáchania činu nedosiahli takú úroveň rozumovej a mravnej vyspelosti, aby mohli rozpoznať jeho protiprávnosť alebo ovládať svoje konanie, nie sú za tento čin trestne zodpovední.

Tresty pre rodičov

Za protispoločenské konanie môžu byť páchatelia pod 15 rokov postihnutí aj dnes. "Pri prvých výskytoch nežiaduceho správania by mali primárne nastúpiť výchovné opatrenia zo strany orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo súdu v civilnom konaní," pripomenuli Čipková a Havelková. Výchovné opatrenia, ako sú napomenutie, dohľad nad výchovou až odňatie dieťaťa z rodiny, sú podľa nich v zásade dostupné a zamerané na všetky vekové kategórie detí.

Súčasná právna úprava rovnako rieši aj tresty pre rodičov, ktorí navádzajú deti na páchanie priestupkov, čím argumentuje v novele rezort vnútra. "V civilnom práve prichádza do úvahy uloženie výchovných opatrení zameraných na rodičov, prípadne zásahy do výkonu rodičovských práv a povinností. V rámci trestného práva možno uvažovať o naplnení skutkovej podstaty trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže," vysvetlili odborníčky.

Viac o téme: Priestupková zodpovednosťPreventívny efektZníženie veku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu