Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty deviaty (28. január 2023)

Vojna na Ukrajine
Vojna na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo vnútra si predvolá maďarského veľvyslanca pre "úplne neprijateľné" výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Ukrajine, oznámil v piatok Kyjev. Orbán povedal novinárom, že Ukrajina je zem nikoho a prirovnal ju k Afganistanu, napísal na sociálnej sieti hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 338

ONLINE

21:22 Sobotňajšie zvolenie nového českého prezidenta Petra Pavla si ruská štátna agentúra TASS všíma s tým, že po nástupe do funkcie predsedu Vojenského výboru NATO v roku 2015 sa pokúsil nadviazať dialóg medzi Alianciou a Ruskom, čo sa mu však nepodarilo. Neskôr Pavel vyhlásil, že konanie Ruska predstavuje väčšiu hrozbu než Islamský štát. Článok v ruskej agentúre zmonitorovala TASR.

20:29 Novozvolený český prezident Petr Pavel v nedeľu zatelefonuje ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Navrhne mu, že by na Ukrajinu vycestoval spoločne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, píše TASR na základe informácií televízie ČT24.

19:01 Primátor ukrajinského mesta Dnipro Borys Filatov nevyberanými slovami zaútočil na platforme Telegram na predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána za jeho štvrtkové vyjadrenia týkajúce sa Ukrajiny. V sobotu na to upozornil server telex.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:10 Počet obetí ruského útoku na Kostyantynivku rastie. Doposiaľ zahynuli 3 civilisti a 14 bolo zranených pri ruskom raketovom útoku na obytnú oblasť v Kostjantynivke v Doneckej oblasti. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

17:33 Prezident Zelensky zablahoželal novému českému prezidentovi Petr Pavlovi k víťazstvu.

16:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu sústrasť rodinám obetí dvoch útokov v Jeruzaleme. Podľa jeho slov pri útoku v piatok večer zabili aj ukrajinskú občianku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters a z portálu britskej televízie Sky News.

15:08 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov sa začiatkom budúceho týždňa stretne s novou veľvyslankyňou USA v Rusku Lynn Tracyovou. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

14:30 Ukrajina má bezpodmienečnú podporu Európskej únie a musí zvíťaziť nad ruskými útokmi, aby obránila európske hodnoty. Uviedla to v sobotu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters a DPA.

13:40  Jurij Ignat, zástupca veliteľstva vzdušných síl AFU, v rozhovore pre El Pais uviedol, že Ukrajina očákava zo západnych krajín dodanie 24 stíhačiek.

12:53 Po prísľube dodať Ukrajine tanky Leopard 2 nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu občanov uisťoval, že jeho vláda pri svojich rozhodnutiach vždy zohľadňuje bezpečnosť Nemecka. "Vždy pôjde o konzultácie, zvažovanie a koordináciu. To je princíp, ktorý má táto vláda," povedal Scholz v pravidelnom sobotňajšom videopríhovore."Rusku nesmie prejsť násilné presúvanie hraníc," zdôraznil spolkový kancelár.

12:18   Ukrajinské Ozbrojené sily uverejnili odhadované straty na Ruskej stranke k 28. januáru.

11:44 Rusko pravdepodobne "pripravuje novú vlnu útokov" na Ukrajine v období do konca februára. Oznámil to  tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.Rusko sa podľa neho pripravuje na "maximálnu aktiváciu" k prvému výročiu začiatku svojej invázie na Ukrajinu 24. februára. "Sú presvedčení, že k výročiu by mali dosiahnuť isté úspechy. Nie je tajomstvo, že sa pripravujú na novú vlnu do 24. februára," povedal Danilov pre rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda (RFE/RL), píše Sky News. Dodal, že v súčastnosti dochádza k zhrmomaždovaniu vojakov v Záporožskej oblasti.
 

11:28 Ruské média na základe analýzy RBK informovali o viac ako 300 percentnom náraste prevodov ruských peňazí do susedných krajín. Bankové prevody do Kazachstanu, Uzbekistanu, Kirgizska, Arménska a Gruzínska boli v roku 2022 na rekordnej úrovni.

10:50 Viaceré krajiny sľúbili Ukrajine spolu 321 tankov. Oznámil to v piatok ukrajinský veľvyslanec vo Francúzsku Vadym Omeľčenko. "Viaceré krajiny do dnešného dňa oficiálne potvrdili svoj súhlas dodať Ukrajine 321 tankov," povedal Omeľčenko v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Dodal, že podmienky dodávok jednotlivých krajín sa líšia a Ukrajina túto pomoc potrebuje "čím skôr". Omeľčenko nešpecifikoval, koľko tankov dodajú konkrétne krajiny.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu