Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ukrajina zachytila telefonát ruského vojaka: Je to prekliate peklo

Zničený ruský tank Zobraziť galériu (2)
Zničený ruský tank (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA/KYJEV - Krátko pred výročím Putinovej invázie do susednej Ukrajiny si ruskí rodičia musia v telefóne vypočuť, ako sa ich synom darí na fronte. A dozvedel sa o tom celý svet: Ukrajinská vojenská spravodajská služba opäť zachytila ​​hovory ruských vojakov s rodinami.

Telefonáty znova a znova ukazujú, aká dramatická je situácia na mieste v skutočnosti. Vojak, ktorý posledné dva mesiace bojoval na Ukrajine, hovorí priateľovi: „Toto nie je vojna, toto je zasrané peklo. Nie sú žiadne zásoby, žijeme ako prekliati psi v dierach.“

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 334 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Z pôvodných 240 vojakov podľa neho zostalo len 94. Dva dni, ako uvádza, on a jeho kamaráti sedeli v pivnici zničeného domu a jedli surové zemiaky.

Ukrajinská vojenská spravodajská služba takéto hovory pravidelne zachytáva a zverejňuje. Niektoré z týchto telefonátov boli teraz znova preložené do angličtiny na účte Twitter @wartranslated.

Vojak z inej jednotky bol šokovaný vysokým počtom obetí. Staré vozidlá sú zničené a ľudia príliš dlho čakajú na nové.

Odhady ruských strát sú obrovské: Náčelník generálneho štábu nórskej armády v nedeľu v televíznom rozhovore oznámil, že okolo 180 000 Putinových vojakov bolo zabitých alebo zranených. Západné tajné služby tiež neustále uvádzajú čísla, ktoré už dávno prekročili 100 000.

Sergej Šojgu chce zvýšiť počet ruských vojakov.
Zobraziť galériu (2)
Sergej Šojgu chce zvýšiť počet ruských vojakov.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Rusko chce vysokým stratám čeliť ďalšími odvodmi. Minister obrany Sergej Šojgu nedávno oznámil, že má v úmysle zvýšiť počet vojakov z 1,15 na 1,5 milióna. Britské spravodajské služby však na svojom nedeľnom dennom brífingu odpovedali: "Rusko bude mať s najväčšou pravdepodobnosťou problém nájsť personál a vybavenie pre plánovanú expanziu."

Ale aj bez oficiálneho začiatku tejto plánovanej mobilizácie ozbrojené sily zjavne pokračujú v odvádzaní mužov – aj keď ani zďaleka nie sú pripravení na akciu. V ďalšom telefonáte hovorí žena vojakovi, že muža odviedli len desať dní po operácii.

Viac o téme: Tajná službaTelefonátyRuskí vojaciRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu