Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rheinmetall dodá na jar Slovensku a Česku 29 tankov Leopard, tvrdí jeho šéf

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sa chystá na jar dokončiť obnovu 29 tankov Leopard, ktoré sú určené pre Slovensko a Česko. V rozhovore pre nemecké médiá, ktorý má byť zverejnený v utorok, to povedal generálny riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Slovensko a Česko dostanú tieto tanky v rámci programu pre výmenu vybavenia, prostredníctvom ktorého Berlín nepriamo dodáva zbrane Ukrajine cez spojencov.

Tanky patria spolkovej vláde

"Tieto tanky patria spolkovej vláde. Môže s nimi robiť, čo chce," uviedol Papperger pre nemecký časopis Stern. DPA do tohto rozhovoru nahliadla ešte pred jeho utorkovým zverejnením. Podľa Pappergera by 29 tankov Leopard 2A4, určených pre Slovensko a Česko, mohlo byť pripravených na nasadenie do služby koncom marca. DPA však upozorňuje, že hovorca Rheinmetalla predtým pre nemeckú mediálnu skupinu Redaktionsnetzwerk Deutschland (RDN) uviedol, že tanky budú pripravené až v apríli alebo máji.

Berlín čelí narastajúcemu tlaku, aby tieto tanky dodal priamo Ukrajine

Prostredníctvom programu pre výmenu vybavenia poskytlo Nemecko vojenskú pomoc Ukrajine v rámci tzv. kruhovej výmeny - členovia NATO z východnej Európy Ukrajine dodali zbrane sovietskej výroby, za ktoré dostali od Nemecka modernú náhradu, píše DPA.

V rámci tohto programu Berlín prisľúbil, že Slovensku dodá 15 a Česku 14 tankov Leopard. Prvé z nich si Slovensko a Česko prebrali vlani v decembri. V poslednom čase však Berlín čelí narastajúcemu tlaku, aby tieto tanky dodal priamo Ukrajine.
 

Viac o téme: TankyLeopardNemeceko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu