Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desiaty balík sankcií voči Rusku nie je dokončený: Debaty sú v plnom prúde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin Pool, Getty Images)

BRUSEL - Desiaty balík sankcií EÚ voči Rusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine nie je dokončený, ale pracuje sa na ňom. Uviedli to v pondelok minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Káčer spresnil, že Slovensko podporuje desiaty balík sankcií, pričom slovenská strana už prezentovala veci, ktoré by podľa nej mali byť zohľadnené v pripravovanom balíku. "V prvom rade je to jadrové palivo. Slovensko potrebuje toto palivo, hoci robíme všetko pre to, aby sme čo najskôr mali diverzifikované dodávky jadrového paliva. V tomto sme spolu s Českom a Fínskom a intenzívne na tom pracujeme," uviedol Káčer. Ďalšou dôležitou otázkou pre Slovensko sú podľa neho dodávky železnej rudy.

Káčer o príprave desiateho balíka sankcií EÚ voči Rusku (Zdroj: TASR/Jaromík Novak)

Vysvetlil, že diskusie o príprave nového balíka reštriktívnych opatrení prebiehajú "civilizovane" na úrovni veľvyslancov pri EÚ a vyjadril nádej, že už čoskoro sa členské štáty na podobe sankčného balíka dohodnú.

Hotový by mal byť do summitu v Kyjeve

Podľa viacerých európskych médií snahou je, aby finálna podoba desiateho balíka sankcií bola známa ešte pred summitom EÚ - Ukrajina v Kyjeve (3. február) alebo pred februárovým stretnutím ministrov zahraničných vecí v Bruseli.

Lipavský pred novinármi upozornil, že pripravovaný desiaty sankčný balík má stále podobu interných a príliš technických debát a že ťažko predvídať kedy sa ho podarí schváliť. "Na druhej strane vieme, že potrebujeme pokračovať v tom, aby sme ďalej znižovali ruskú schopnosť viesť vojnu, vyrábať rakety, tanky a vôbec vyrábať zbrane. Musíme obmedzovať ich zbrojné úsilie a zároveň sa musíme dívať aj na to, či nájdeme spoľahlivý spôsob ako zabrániť obchádzaniu sankcií. Ten desiaty balík by to mal podchytiť," povedal Lipavský.

Viac o téme: SankcieRuskoRastislav KáčerJan Lipavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu