Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRIESKUM Prezidentské voľby by vyhral Pavel s takmer 59 percentami hlasov

Petr Pavel Zobraziť galériu (3)
Petr Pavel (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Týždeň pred voľbami by druhé kolo prezidentských volieb v Česku vyhral armádny generál vo výslužbe Petr Pavel s výsledkom 58,8 percenta hlasov. Jeho protikandidát expremiér Andrej Babiš by dosiahol 41,2 percenta hlasov. Ukázal to prieskum agentúry Ipsos.

"Po vyrovnanom súboji v prvom kole prezidentskej voľby je situácia týždeň pred druhým kolom naklonená skôr v prospech Petra Pavla," hodnotí agentúra Ipsos na základe prieskumu. Pavlovi by svoj hlas dalo deväť z desiatich voličov Danuše Nerudovej aj Pavla Fischera a približne dve tretiny voličov Marka Hilšera."Andrej Babiš by naopak častejšie čerpal podporu od Jaroslava Baštu," uvádza agentúra s tým, že možnosť voliť Babiša zvažuje takmer sedem z desiatich pôvodných voličov Baštu. Hnutie SPD, za ktoré Bašta kandidoval, Babiša pred druhým kolom nepodporilo.

PRIESKUM Prezidentské voľby by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Predpokladaná volebná účasť v druhom kole je podľa agentúry 69%

Väčšina voličov, ktorí plánujú ísť k voľbám, je podľa Ipsosu už rozhodnutá pre jedného z kandidátov. "Sedem percent má preferovaného kandidáta, ale svoju voľbu stále zvažuje zmeniť, dve percentá zatiaľ vôbec nevedia, koho voliť," uvádza prieskum. Predpokladaná volebná účasť v druhom kole je podľa agentúry 69 percent.

Generál Petr Pavel
Zobraziť galériu (3)
Generál Petr Pavel  (Zdroj: AP Photo/Petr David Josek)
 

Ide v poradí o tretí prieskum favorizujúci Petra Pavla

Agentúra Ipsos prieskum realizovala od 20. do 22. januára 2023 na reprezentatívnej vzorke populácie ČR staršej 18 rokov. Zúčastnilo sa na ňom 1665 respondentov. Ide v poradí o tretí prieskum, ktorý pred druhým kolom prezidentských volieb favorizuje Petra Pavla. Pondelok je posledný deň, kedy sa v Česku môžu zverejňovať prieskumy volebných preferencií. Popoludní sa očakáva ešte model agentúry Median.

Viac o téme: PrieskumPrezidentské voľbyDruhé koloPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu