Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezidentská debata v ČT nabrala rýchly spád: Babiš by neposlal pomoc napadnutej krajine NATO

Andrej Babiš Zobraziť galériu (7)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v predvolebnej debate Českej televízie v nedeľu povedal, že ak by potenciálne došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, nevyslal by na pomoc vojenské jednotky. Po skončení debaty však na sociálnej sieti Twitter napísal, že by článok 5 Severoatlantickej zmluvy dodržal a pomoc by poskytol.

Na otázku, či by malo Česko poslať vojakov na pomoc, ak by došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, český expremiér reagoval, že je to "čisto teória". Na opakovanú otázku moderátora potom odpovedal zamietavo. "Nie, určite nie. Ja chcem mier, ja nechcem vojnu. A v žiadnom prípade by som neposielal naše deti a deti našich žien do vojny," povedal Babiš.

Andrej Babiš - prezidentské voľby
Zobraziť galériu (7)
Andrej Babiš - prezidentské voľby  (Zdroj: TASR)

Po skončení debaty sa Babiš opravil

"Pán Babiš žije asi v inom svete. My sme sa stali členmi NATO, aby sme zaistili mier, pretože je to najsilnejšia obranná organizácia. Kedykoľvek je niekto napadnutý, ostatní mu prídu na pomoc," reagoval na to jeho súper Petr Pavel. Po skončení debaty sa však Babiš opravil. Na sociálnej sieti Twitter napísal, že by pomoc poskytol. "V dueli Českej televízie som vôbec nechcel odpovedať na hypotetickú otázku o napadnutí Poľska alebo Pobaltia. Som presvedčený, že sa to nestane a nechcem to vôbec pripúšťať," uviedol bývalý predseda českej vlády. Je podľa neho zodpovednosťou svetových politikov, aby vojne zabránili. "Ak by ale došlo k reálnemu napadnutiu, pochopiteľne by som dodržal článok päť. O tom nie je debata," dodal Babiš.

Vyjadrila sa aj česká ministerka obrany

Česká ministerka obrany Jana Černochová neskôr pre Seznam Zprávy uviedla, že sa jej nechce veriť, že by bývalý predseda vlády nepoznal obsah zmluvy o kolektívnej obrane. "Zdvorilo prosím našich zahraničných partnerov, aby momentálne výroky pána Babiša brali ako kampaň a vnímali vyhrotenú atmosféru v našej krajine pred prezidentskou voľbou," povedala ministerka a dodala, že Česko je pevnou súčasťou NATO.

Článok 5 Severoatlantickej zmluvy stanovuje, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám bude považovaný za útok proti všetkým. V takom prípade majú členské krajiny NATO vykonať takú akciu, ktorú budú považovať za nutnú, vrátane použitia ozbrojenej sily. Česko sa stalo členom Severoatlantickej aliancie v roku 1999

Klamete, kadiaľ chodíte – povedal v debate Pavel Babišovi

Podľa prezidentského kandidáta Andreja Babiša Česko potrebuje takého prezidenta, ktorý rozumie ľuďom a vládnej agende. Jeho súper Petr Pavel podľa neho rozumie len armáde. Pavel Babiša zas opakovane upozornil na prekrúcanie faktov.

 

Babiš svým výrokem, že by určitě nevyslal naše vojáky do Polska nebo Pobaltí, pokud by byly napadeny, odignoroval naše...

Posted by Generál Pavel on Monday, January 23, 2023

Petr Pavel
Zobraziť galériu (7)
Petr Pavel  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

"Vy máte heslo 'Pokoj a poriadok' – to sme tu mali za totality," povedal Babiš s tým, že o poriadku hovoril svojho času ešte Miloš Jakeš a ľudia si toto nežiadajú. Bývalý český premiér zopakoval svoj názor, že Pavel – na rozdiel od neho – neurobil od roku 2015 pre ČR nič. Na to Pavel reagoval, že Babišova vláda svojím rozdávaním zadlžila Česko najviac v jeho histórii. "Nehovorte, čo ste pre túto krajinu urobili, vy ste jej uškodili," vyhlásil Pavel.

Pavel by ako prezident chcel znížiť infláciu

Babiš Pavla obvinil, že má v životopise napísané schvaľovanie invázie vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. "Vy klamete, kadiaľ chodíte," povedal Pavel Babišovi. "Inváziu v roku 1968 som nikdy nevítal," zdôraznil. Za najdôležitejšiu tému, ktorej by sa chcel ako prezident venovať, označil Pavel snahu znížiť infláciu. Babišovou primárnou témou by bol výkup akcií skupiny ČEZ a zníženie cien energií. Chcel by presviedčať premiéra, aby k výkupu akcií došlo.

Pokračuje súd s Babišom
Zobraziť galériu (7)
Pokračuje súd s Babišom  (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

"Ja nie som hnutie ANO, ja som Andrej Babiš, prezidentský kandidát," povedal expremiér v reakcii na to, že prečo jeho hnutie pred niekoľkými dňami vyvolalo v Poslaneckej snemovni hlasovanie o nedôvere vláde. Podľa Babiša to nemalo nič spoločné s jeho prezidentskou kandidatúrou.Pavla označil za provládneho kandidáta. Ten sa proti tomu ohradil. "Ja som dostal podporu od SPOLU, to nie je celá vláda a ak vás niekto podporí, to nie je vládny kandidát," vysvetlil Pavel a pripomenul, že Babiša podporila KSČM. Podľa Pavla je Babiš kandidátom Pražského hradu. "Ja určite nie som kandidát Hradu, ja som predseda hnutia ANO," reagoval bývalý premiér.

Bývalý premiér počas debaty opakovane kritizoval Českú televíziu

Bývalý premiér počas debaty opakovane kritizoval Českú televíziu. "To je presne ako tá minulá debata v komunálnych voľbách, kde ste ma nenechali hovoriť," sťažoval sa Babiš. Moderátor pripomenul, že v nej mal Babiš najviac priestoru.Jednou s tém debaty bola minulosť oboch kandidátov. Babiš moderátorovi odovzdal rozhodnutia súdu, že je neoprávnene evidovaný vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB). "Mňa eštebáci terorizovali," povedal Babiš. Moderátor pripomenul epizódu Show Jana Krausa, v ktorej Babiš ešte pred vstupom do politiky povedal, že bol v ekonomickej zložke ŠtB, ktorá bola normálna a neterorizovala ľudí. "Vyhral som trikrát súd, nespolupracoval som, moje meno nikde nie je, len na evidenčnej karte, ktorú niekto podpísal ako Bureš," obraňoval sa bývalý český premiér.

O svojej minulosti hovoril aj Pavel

O svojej minulosti hovoril aj Pavel. Členom KSČ bol v rokoch 1985 až 1989. Obviňovanie z toho, že bol komunistický rozviedčik, je podľa neho nezmysel. "Nikomu som nepoškodil ani neublížil," ohradil sa armádny generál vo výslužbe. Ospravedlnením podľa neho bolo, že sa podieľal na budovaní demokratickej republiky. Členstvo v KSČ označil za chybu."Ak by chcel pán Pavel niečo urobiť pre túto krajinu, tak by sa mal vzdať kandidatúry a mal by to miesto nechať pre mňa. Ja by som reprezentoval tri milióny ľudí a pán Fiala reprezentuje tú druhú polovicu. Potom by mohlo nastať to, že spoločnosť prestane byť rozdelená," navrhol Babiš. Obaja kandidáti v diskusii tiež uviedli, že v prípade zvolenia by ich prvá zahraničná cesta smerovala na Slovensko.

Babiš na debatu dorazil pár sekúnd pred začiatkom

Babiš pôvodne avizoval, že sa na debate v Českej televízii nezúčastní. Nakoniec podľa moderátora dorazil pár sekúnd pred začiatkom vysielania. Názor vraj zmenil v nedeľu predpoludním počas omše v Katedrále sv. Víta, na ktorej pražský arcibiskup Jan Graubner vyzval na zmenu myslenia – šírenie pokoja namiesto napätia a na vyžarovanie lásky, a nie zloby. Tieto slová na Babiša údajne zapôsobili, a preto sa rozhodol prísť.

Petr Pavel
Zobraziť galériu (7)
Petr Pavel  (Zdroj: profimedia.sk)

Druhé kolo prezidentských volieb sa v Česku uskutoční 27. a 28. januára

Druhé kolo prezidentských volieb sa v Česku uskutoční 27. a 28. januára. Prieskumy volebných preferencií favorizujú Petra Pavla. Podľa modelu agentúry STEM zverejneného v nedeľu v televízii CNN Prima News by generál vo výslužbe získal 57,6 percenta hlasov, kým bývalý český premiér 42,4 percenta. Podľa prieskumu však 30 percent voličov ešte nevie, komu dá svoj hlas.

Ukrajinský web označil Babišovo nedeľné tvrdenie za škandalózne

Ukrajinský server Gazeta.ua označil za škandalózny nedeľný výrok kandidáta na českého prezidenta Andreja Babiša, že by v prípade útoku na Poľsko alebo pobaltské krajiny neposlal napadnutej krajine českých vojakov na pomoc. Jeho vyhlásenia v televíznej debate si všímajú aj ďalšie médiá na Ukrajine alebo v Rusku.Odmietnutie vojenskej pomoci Poľsku a pobaltským krajinám v prípade útoku na ne by pritom bolo porušením českých záväzkov voči spojencom v NATO, ako poznamenal jeho volebný rival generál vo výslužbe Petr Pavel, píše ruská štátna agentúra TASS.

"Kandidáta neuviedla do rozpakov ani skutočnosť, že ide o záväzok členských štátov NATO," píše Gazeta.ua na Babišovu adresu. "Keď mu povedali, že ide o aliančný záväzok, odpovedal jednoducho: 'Chcem mier', "cituje portál z tweetu novinára Rikarda Jozwiaka zo stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL), na ktorého sa vo svojej správe odvoláva.

Pavel opakovane vyhlásil, že v prípade zvolenia urobí všetko preto, aby vojne zabránil

Pavel opakovane vyhlásil, že v prípade zvolenia za prezidenta urobí všetko preto, aby vojne zabránil, píše ruská agentúra TASS, ktorá svoj text opatrila titulkom "Prezidentský kandidát v Česku Babiš sľúbil, že zabráni vojne a udrží mier". V texte si všíma, že Babiš neskôr svoje výroky z televíznej debaty s Pavlom na twitteri korigoval a vyhlásil, že ak by naozaj bol napadnutý členský štát NATO, piaty článok Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane a vzájomnej pomoci krajín NATO by "pochopiteľne dodržal".

Babišove vyhlásenia si všímajú tiež ukrajinské médiá 

Babišove vyhlásenia si všímajú tiež ukrajinské médiá ako je server Ukrajinska pravda alebo agentúra Unian, obe zaznamenali Babišov výstup v Českej televízii spravodajsky a komentárov sa zdržali. "Toto vyhlásenie vyvolalo množstvo otázok, keďže Česká republika je členom NATO a je povinná dodržiavať piaty článok (Severoatlantickej zmluvy)," poznamenal Unian, ktorý tiež pripomenul Babišovu korekciu na sociálnych sieťach.

"Babiš svoju neochotu podieľať sa na odpore proti ruskej agresii vysvetlil tým, že 'chce mier'," Píše ukrajinská agentúra Ukrinform, ktorá sa ďalej venuje aj postave Andreja Babiša a jeho vyšetrovaniu zo strany polície kvôli obvineniam z podvodu, pričom pripomína, že krátko pred voľbami pražský súd neprávoplatne oslobodil Babiša v kauze Čapí hnízdo, kde sa riešil údajný dotačný podvod. 2000.

Podľa slov Lipavského Česi budú vždy pripravení Poliakov brániť

Nie sme len susedia, ale aj strategickí partneri. Česi budú vždy pripravení Poliakov brániť, v reakcii na slová prezidentského kandidáta Andreja Babiša v nedeľnej debate ČT to v pondelok uviedol český minister zahraničných vecí. Na slová českého expremiéra, že by v prípade napadnutia Poľska či pobaltských krajín neposlal vojenskú pomoc, reagoval aj český minister vnútra Vít Rakušan. "Práve v spoločnom postupe tkvie ochranná sila NATO a jeden prezident, nieto populistický kandidát, nemá možnosť tak podstatné a dôležité dohody meniť," napísal Rakušan na sociálnej sieti.

Podľa predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR  Markéty Pekarovej Adamovej by Babiš nedodržaním záväzkov vyplývajúcich z členstva v NATO bol v konečnom dôsledku tým, kto by Česko zatiahol do vojny. "Kolektívna obrana stojí na tom, že si navzájom pomáhame," uviedla predsedníčka a dodala, že bývalý premiér je nebezpečenstvom pre ČR. Predseda zahraničného výboru PSP Marek Ženíšek informoval, že ešte v noci kontaktoval niektorých svojich kolegov v zahraničí, aby ich uistil o českom spojenectve a pripravenosti pomôcť. "Škody, ktoré Andrej Babiš včera napáchal, sú veľké. Je to diplomat, z ktorého má Kremeľ radosť," napísal na Twitter Ženíšek.

Česi potrebujú silných a spoľahlivých spojencov

Česi si podľa Ministerstva obrany ČR uvedomujú, že by krajinu sami neubránili, a preto potrebujú silných a spoľahlivých spojencov. Rezort pripomenul rastúcu podporu členstva v NATO. Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v predvolebnej debate Českej televízie v nedeľu povedal, že ak by potenciálne došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, nevyslal by na pomoc vojenské jednotky. Po skončení diskusie však na svojej sociálnej sieti napísal, že by článok 5 Severoatlantickej zmluvy dodržal a pomoc by poskytol.

Lotyšského ministra Babišove slová o pomoci napadnutej krajine NATO znepokojili

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs vyjadril v pondelok znepokojenie nad vyhlásením expremiéra Českej republiky a kandidáta na prezidenta Andreja Babiša, ktorý povedal, že by v prípade napadnutia pobaltských krajín, spojencov zo Severoatlantickej aliancie, nevyslal na pomoc vojakov. Informuje o tom správa zo spravodajského serveru Novinky.cz.

České letectvo v minulosti chránilo vzdušný priestor pobaltských krajín

"Som politik. Viem, čo sú politické kampane a čo v nich politici hovoria. Chcel by som len pripomenúť, že to bola vláda vedená premiérom Babišom, ktorá rozhodla o podpore pobaltských krajín a Poľska," povedal lotyšský minister zahraničných vecí pre Českú televíziu po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Bruseli. Rinkevičs pripomenul, že české letectvo v minulosti chránilo vzdušný priestor pobaltských krajín. Myslí si preto, že ČR si bude plniť všetky záväzky a povinnosti v prípade, ak by bol aktivovaný článok 5 Severoatlantickej zmluvy – stanovujúci, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám bude považovaný za útok proti všetkým.

Šéf lotyšského rezortu diplomacie je z Babišových slov znepokojený

Šéf lotyšského rezortu diplomacie si tiež uvedomuje, že o prípadnom vyslaní vojakov do zahraničia v ČR nerozhoduje iba prezident, ale aj vláda a parlament. Napriek tomu uviedol, že je z Babišových slov znepokojený. "Myslím si, že pre každého politika je takýto typ komentárov, hoci na základe vnútropolitických úvah, trochu prehnaný. Nie je to príliš zodpovedné," pokračoval Rinkevičs. Dodal, že v kontexte histórie Československa, konkrétne invázie sovietskych vojsk v roku 1968, ho expremiérove vyjadrenie prekvapilo.

Prezidentská debata v ČT
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Bundas Engler)

Na otázku, či by malo Česko poslať vojakov na pomoc, ak by došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín Babiš v nedeľu v predvolebnej debate Českej televízie odpovedal zamietavo. "Nie, určite nie. Ja chcem mier, ja nechcem vojnu. A v žiadnom prípade by som neposielal naše deti a deti našich žien do vojny," povedal. Po skončení debaty sa však expremiér opravil. Na sociálnej sieti Twitter napísal, že by pomoc poskytol.Babišove slová v predvolebnej debate odmietli českí predstavitelia – minister zahraničných vecí Jan Lipavský, šéf rezortu vnútra Vít Rakušan a predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová. Svojich spojencov uistili o podpore. 

Na predmetné Babišove vyjadrenie reagovali aj médiá v Poľsku a Litve

Na predmetné Babišove vyjadrenie reagovali aj médiá v Poľsku a Litve, všímajú si Novinky.cz. "Prekvapivé slová kandidáta na prezidenta," napísal v nedeľu krátko po odvysielaní predvolebnej debaty poľský rozhlas polskieradio24.pl. Babišove slová si v Poľsku všimli aj tlačová agentúra PAP, televízia TVP, či týždenník Do Rzeczy. Litovský telerozhlas LRT si na webovej stránke dal do titulku Babišove slová "určite nie". 

Babiš sa vyjadril: Kolektívnu obranu NATO som nespochybnil, politici musia usilovať o mier

 Prezidentský kandidát a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK povedal, že kolektívnu obranu Severoatlantickej aliancie (NATO) nikdy nespochybnil. Len si nechcel predstaviť, že by mohla vypuknúť tretia svetová vojna. Politici sa musia usilovať o mier a zabrániť vojne, uviedol. Oznámil tiež, že odmieta snahu prekrúcať jeho výroky. Na expremiéra sa strhla kritika po jeho výroku v nedeľnej debate v Českej televízii (ČT), že by v prípade útoku na Poľsko alebo pobaltské štáty neposlal do týchto krajín českých vojakov na pomoc.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (7)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Babiš v nedeľňajšom dueli ČT odpovedal na otázku, či by Česko malo splniť svoje záväzky a poslať v prípade napadnutia Poľska či pobaltských štátov do týchto krajín napríklad vojakov. "Nie, určite nie. Myslím si, že treba hovoriť o mieri," vyhlásil. Dodal, že chce mier, a nie vojnu a že by "v žiadnom prípade neposielal naše deti a deti našich žien do vojny". Neskôr na sociálnych sieťach výroky korigoval s tým, že by záväzky v prípade napadnutia spojeneckej krajiny "pochopiteľne dodržal".

Zásadne odmietam snahu prekrúcať moje výroky, ktoré padli počas včerajšej

"Zásadne odmietam snahu prekrúcať moje výroky, ktoré padli počas včerajšej (nedeľnej) debaty. Nikdy som článok 5, teda kolektívnu obranu NATO, nespochybnil. Len som si nechcel ani predstaviť, že by mohlo dôjsť k tretej svetovej vojne. Preto sa politici musia usilovať o mier a zabrániť vojne. Z kontextu rozpravy to bolo jasné," uviedol dnes Babiš. Poznamenal, že to napísal aj poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckému a požiadal tiež prezidenta Miloša zemana, aby to isté oznámil svojmu poľskému náprotivku Andrzejovi Dudovi pri utorkovom stretnutí v Náchode.

ČR je členom Severoatlantickej aliancie od roku 1999, rovnako ako Poľsko. O trojicu pobaltských krajín sa NATO rozšírilo o päť rokov neskôr. Babišov protikandidát Pavol dnes na twitteri uviedol, že princíp kolektívnej obrany je chrbticou NATO. Babiš ho podľa neho v nedeľu poprel. "Neskôr si uvedomil, čo vykonal, a opravoval sa. Keby to urobil ako prezident, bol by to škandál v celom NATO. Takýto chaos si dovoliť nemôžeme,"napísal bývalý vysoký predstaviteľ českej armády a NATO.

Česko musí byť vo vlastnom záujme vnímané ako seriózny spojenec

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval na to, aby sa prezidentský volebný súboj viedol s ohľadom na záujmy a záväzky Česka. Česko musí byť vo vlastnom záujme vnímané ako seriózny spojenec a partner, informoval dnes ČTK. Babišove slová vyvolali ohlas v zahraničí, kritizovali ich tiež viacerí vládni politici, ktorí ich označili za medzinárodnú hanbu, hanbu, zradu či podraz.

Viac o téme: PomocNATOAndrej BabišPredvolebná debata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu