Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dráma v Európe: Čínska raketa už dopadla na Zem, bolo to tesné

Austrálska spoločnosť HEO Robotics zachytila vo vesmíre čínske teleso z rakety Long March 5B. Zobraziť galériu (2)
Austrálska spoločnosť HEO Robotics zachytila vo vesmíre čínske teleso z rakety Long March 5B. (Zdroj: Twitter/HEO Robotics)

NEW YORK – Raketa, ktorú vypustila do vesmíru Čína, bola skonštruovaná na prepravu modulu na čínsku vesmírnu stanicu. Nastal však problém, o ktorom ako prvá informovala satelitná spoločnosť z Austrálie. Väčšina vesmírneho odpadu, ktorý vznikne po odpojení jednotlivých modulov, skončí v oceáne, no Čína toto nevie zaručiť.

Konečne na Zemi (12:13)

Raketa CZ5B, o ktorej sa hovorilo, že by mohla dopadnúť niekde do obývanej oblasti neďaleko Španielska, skončila napokon v južnej časti Tichého oceánu, informuje Daily Star. Hovorca vesmírneho velenia Spojených štátov amerických na Twitteri potvrdil, že raketa Čínskej ľudovej republiky Long March 5B #CZ5B vstúpila do atmosféry nad južným a stredným Tichým oceánom o 4:01 MDT/10:01 UTC. 

USS to všetko predpovedala, no problémom bol čas. Na obežnej dráhe sa tento cyklus odohral o deň skôr. 

Pôvodný článok

Austrálskej spoločnosti High Earth Orbit Robotics sa podarilo na obežnej dráhe zachytiť veľký kus vesmírneho odpadu. Je to pozostatok rakety Dlhý pochod 5B (Long March 5B), opustila Zem v pondelok 31. októbra. Cieľom misie bolo dopraviť modul Mengtian na čínsku vesmírnu stanicu Tiangong, uvádza Space.com.

Obežná dráha Zeme

Vo vesmíre sa na obežnej dráhe Zeme odpojil z rakety prvý stupeň. Iné vesmírne telesá sú skonštruované tak, aby ich odpojené časti začali padať naspäť na Zem. Dopad je vypočítaný tak, aby vesmírny odpad skončil v oceáne, prípadne na neobývanej časti zemského povrchu. Problém pri Číne spočíva v tom, že raketový stupeň vypustila na obežnú dráhu Zeme. Je teda ťažké odhadnúť, kedy a kde časť rakety dopadne. 

Dráma v Európe: Čínska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Uzavretie vzdušného priestoru 

Španielsko na hodinu uzavrelo svoj vzdušný priestor, píše Daily Star. Letiská v Barcelone, Tarragone, na Ibize a Reuse prerušili všetky lety, pričom zasiahnuté boli aj ďalšie regióny vrátane La Rioja či Castilla a Leon. Uzávierka bola spustená dnes ráno okolo 9 hod. a trvala približne hodinu. Hovorca katalánskej agentúry civilnej ochrany potvrdil, že vzhľadom na riziko spojené s prechodom vesmírneho objektu CZ-5B cez španielsky vzdušný priestor boli lety v Katalánsku a iných častiach Španielska úplne obmedzené od 9:38 do 10:18.

Čína sa zatiaľ tvári, že je všetko v poriadku. Podľa viacerých predpokladov dopadne vesmírny odpad o hmotnosti 23 ton na zemský povrch v dnešných (4. november), prípadne zajtrajších hodinách. Nekontrolovateľný návrat na Zem už bol zahájený.

Predpoveď  

Spoločnosť HEO Robotics tvrdí, že na požiadanie dokáže zobraziť čokoľvek v rámci slnečnej sústavy a jej služby pomáhajú obrane a vládam štátov, ako aj komerčným spoločnostiam vizuálne monitorovať vesmírne objekty. Podľa najnovšej predpovede The Aerospace Corporation sa očakáva, že Long March 5B prenikne zemskou atmosférou v piatok 4. novembra o 12:24 ± 4 hodiny svetového času.

Viac o téme: VesmírRaketaAustráliaVesmírny odpadLong March 5BDlhý pochod 5BČináPrvý stupeň rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu