Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PRIESKUM Babiš znížil náskok pred Pavlom: Na treťom mieste je Středula

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

PRAHA - Prvé kolo prezidentských volieb v Česku by na začiatku leta podľa agentúry Median vyhral bývalý premiér Andrej Babiš so ziskom 25,5 percenta hlasov. Do druhého kola by s ním postúpil bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel s 21 percentami hlasov.

Andrej Babiš stratil tri percentuálne body v porovnaní s predchádzajúcim volebným modelom agentúry Median, o jeden a pol percentuálneho bodu di polepšil Petr Pavel. V poradí tretí skončil predseda odborárov Josef Středula, ktorému by svoj hlas dalo deväť percent opýtaných. O 3.5 percentuálneho bodu si polepšila aj bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuše Nerudová, ktorá by na začiatku leta získala sedem percent hlasov.

Agentúra Median v prieskume zisťovala aj volebné jadro a volebný potenciál kandidátov. Najsilnejšie jadro má Andrej Babiš - 19 percent. Volebné jadro udáva percentá hlasov rozhodnutých voličov. "Volebný potenciál u každého kandidáta ukazuje, koľko percent hlasov by mohol aktuálne hypoteticky získať, ak by ho volili všetci, ktorí jeho voľbu vážne zvažujú a nevylučujú účasť vo voľbách," vysvetlila agentúra Median. Petr Pavel má vyšší volebný potenciál ako expremiér a dosahuje 34,4 percent.

Babiš svoju kandidatúru oficiálne nepotvrdil

Babiš svoju kandidatúru ešte oficiálne nepotvrdil a svoje rozhodnutie chce oznámiť v novembri. Napriek tomu už od mája cestuje v autokaravane po Česku a stretáva sa s voličmi. Do prieskumu agentúry Median, ktorý sa uskutočnil od 18. mája do 8. júla 2022, sa zapojilo 1038 respondentov.

Viac o téme: PrieskumVoľbyČeskoAndrej BabišPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu