Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najväčšie prešľapy Borisa Johnsona, ktorému sa rozpadá vláda: Nech sa mŕtvoly navyšujú po tisícoch!

Premiér Veľkej Británie Boris Johnson. Zobraziť galériu (6)
Premiér Veľkej Británie Boris Johnson. (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson dnes oznámil svoju rezignáciu na post predsedu Konzervatívnej strany. Vo funkcii premiéra však chce pokračovať až do jesene. Počas jeho pôsobenia na čele vlády došlo k viacerým pochybeniam a bizarným situáciám. Poďme si ich pripomenúť.

Večierky na Downing Street

Začiatkom decembra minulého roka sa v britských médiách objavili správy o večierkoch, a to nielen v Johnsonovom sídle na Downing Street. Novinári informovali, že od mája 2020 do apríla 2021 sa konalo najmenej desať takýchto spoločenských stretnutí. Išlo o obdobie, kedy v krajine kvôli pandémii koronavírusu platili prísne obmedzenia medziľudských kontaktov.

Posledné informácie sa týkali večierka na premiérovej záhrade 20. mája 2020, kedy bola podľa médií pozvaná asi stovka ľudí, no nakoniec sa ich zišlo 40. Hostiteľmi boli premiér Johnson a jeho manželka Carrie. V tom čase sa však podľa vládnych nariadení nesmeli stýkať viac ako dvaja ľudia z rôznych domácností. Mohli tak spraviť len vonku a pri dodržaní dvojmetrového odstupu. Johnson tento rok v polovici januára v parlamente svoju účasť na večierku pripustil. Ospravedlnil sa, že na akcii strávil 25 minút s tým, že sa domnieval, že ide o pracovné stretnutie.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (6)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Jessica Taylor/UK Parliament via )

Johnsonove večierky začala tento rok v januári preverovať aj londýnska polícia. Premiér uviedol, že rozhodnutie polície vec vyšetriť víta. Johnson, ktorý sa stal premiérom v roku 2019 so sľubom dokončiť brexit, sa 31. januára ospravedlnil po zverejnení správy z interného vyšetrovania večierkov v Downing Street. Z dokumentu vyplýva, že niektoré stretnutia v sídle a úrade premiéra počas opatrení poukazovali na vážne zlyhanie kľúčových vládnych predstaviteľov. V žiadnom prípade sa nemali konať. 

Premiér Heger ku koaličnej kríze: Teraz nie je čas na pád vlády! Verím, že SaS ostane s nami (archívne video)

Premiér Heger ku koaličnej kríze: Teraz nie je čas na pád vlády! Verím, že SaS ostane s nami (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kontakt s infikovaným, žiadna karanténa 

Britský bulvárny denník Daily Mirror na začiatku júna napísal, že Johnson pred rokom nepodstúpil karanténu po kontakte s infikovanou osobou. Podľa denníka mal ísť do izolácie po nakrúcaní novoročného prejavu na konci roka 2020, pretože jeden z kameramanov mal pozitívny test. Muž údajne nemal rúško a od ministerského predsedu bol vzdialený menej ako dva metre.

Narodeninová oslava 

V januári priniesla britská televízna stanica ITV informáciu, že Johnson mal narodeninovú oslavu počas prvej fázy prísnych opatrení na jar 2020. Platil vtedy zákaz konania osláv a zhromažďovania sa. Televízia uviedla, že na organizácii večierka, ktorý sa konal 19. júna popoludní, sa zrejme podieľala premiérova manželka Carrie. Akcie v premiérovom sídle na Downing Street sa malo zúčastniť až 30 ľudí. 

Najväčšie prešľapy Borisa Johnsona,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter/Ed Balls)

Odmietanie tretieho lockdownu 

Vlani na jar čelil Johnson škandálu kvôli nepotvrdeným informáciám, že v zákulisí na jeseň 2020 odmietal zavedenie celoštátnych karanténnych opatrení. Podľa zdrojov Daily Mail a Daily Mirror v októbri povedal, že radšej nechá umierať ľudí po tisícoch, akoby vyhlásil tretí lockdown. "Žiadne ďalšie lockdowny. Nech sa mŕtvoly navyšujú po tisícoch," povedal podľa nemenovaných zdrojov premiér v reakcii na poznámku ministra Michaela Govea, že na stráženie nemocníc preplnených covidovými pacientmi bude potrebné nasadiť armádu. Podľa denníka The Times premiér hovoril o tom, že pokojne nechá koronavírus, aby sa "vybláznil".

Najväčšie prešľapy Borisa Johnsona,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V januári minulého roka Johnsona kritizovali kvôli vychádzke na bicykli, ktorú podnikol v čase zákazu vychádzania. Tento rok vo februári bulvárny denník Daily Mirror zverejnil fotografiu, na ktorej je Johnson s tromi zamestnancami a fľaškami alkoholu. Podľa bulváru bola zhotovená 15. decembra 2020, kedy v Londýne bolo zakázané zhromažďovať sa. 

Ďalšie usvedčujúce dôkazy 

Britskí zákonodarcovia v apríli schválili návrh opozície, aby premiér Johnson čelil vyšetrovaniu v parlamentnom výbore kvôli vládnym večierkom organizovaným v čase covidových opatrení. Vyšetrovanie úradujúceho premiéra pre úmyselné klamanie poslancom je ojedinelé, môže však začať až po vyšetrovaní polície. Podľa správy Sue Grayovej, ktorú 25. mája zverejnila britská vláda k večierkom v Downing Street, bol Johnson v rokoch 2020 a 2021 prítomný až na 16-tich stretnutiach. Za svoj čin sa opäť ospravedlnil a uviedol, že prijíma plnú zodpovednosť. Rezignáciu ale odmietol. 

Pre narastajúce škandály okolo večierkov čelil predseda vlády veľkej kritike zo strany niektorých konzervatívcov, ktorí požadujú jeho odchod. Už skôr povedal, že kvôli afére nemieni rezignovať. Johnson síce 6. júna ustál stranícke hlasovanie o dôvere, keď získal podporu 211 poslancov Konzervatívnej strany (proti bolo 148). To, že 41 percent poslancov Konzervatívnej strany hlasovalo proti nemu, podľa médií podrýva jeho autoritu.

Najväčšie prešľapy Borisa Johnsona,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Jessica Taylor/House of Commons)

Naposledy 29. júna imunitný výbor britského parlamentu oznámil detaily vyšetrovania premiéra Johnsona. Výbor zisťuje, či ministerský predseda klamal parlamentu, keď vlani v decembri tvrdil, že jeho kancelária neporušila žiadne opatrenia zavedené v snahe brániť šíreniu koronavírusu. Vyšetrovanie britského premiéra je momentálne vo fáze naberania ďalších dôkazov. Členovia výboru majú právo skúmať správy na komunikačných aplikáciách, e-maily aj fotografie, aby zistili, či Johnson vedome parlamentu klamal. Závery vyšetrovania sa podľa serveru Politico očakávajú na jeseň.

Nezákonné lobovanie za poslanca Patersona

Neutíchajúcej kritike čelí Johnson za prístup ku korupčným aféram svojej Konzervatívnej strany. Vlani na začiatku novembra mu britské médiá vyčítali údajnú zbabelosť, keď sa nezúčastnil parlamentnej debaty o lobistickej afére svojho straníckeho kolegu Owena Patersona. Poslanec je obvinený, že za úplatok vystupoval v prospech firiem. Kvôli porušeniu lobistických pravidiel mal byť na 30 dní suspendovaný z Dolnej snemovne, Johnson a jeho parlamentné frakcie sa ale pokúsili svojho stranníka ochrániť zmenou pravidiel o lobingu. Po tvrdej kritike nakoniec Paterson odstúpil.

Owen Paterson
Zobraziť galériu (6)
Owen Paterson  (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

Johnson svoju neprítomnosť v parlamente obhajoval tým, že mal v tej dobe už dlhší čas naplánovanú cestu do severného Anglicka. Tam však okamžite vyvolal novú kritiku, pretože sa pri návšteve nemocnice niekoľkokrát nechal vyfotografovať bez rúška. Konzervatívna strana sa stala tiež terčom kritiky. Niekoľkým významným darcom umožnila získať miesto v Snemovni lordov.

Byt na Downing Street

Vlani na jar Johnson čelil škandálu kvôli rekonštrukcii svojho bytu na Downing Street, na ktorú mu podľa médií tajne prispievali politici zo strany. Podľa tvrdenia bývalej Johnsonovej pravej ruky Dominika Cummingsa premiér plánoval náklady za práce v byte previesť na člena Konzervatívnej strany. Celková cena rekonštrukcie nie je jasná, hovorí sa až o 200 000 librách (236 000 eur). Premiérova kancelária už skôr uviedla, že Johnson renováciu sám zaplatil, nespresnila však, či na to nevyužil vypožičané peniaze. Kauzu vyšetruje britská volebná komisia.

Vymenovanie Christophera Pinchera

Len pred niekoľkými dňami na konci júna rezignoval Christopher Pincher, námestník hlavného whipa, čo je poslanec dohliadajúci na to, aby príslušníci Konzervatívnej strany hlasovali v snemovni podľa straníckych záujmov, za údajné sexuálne napadnutie dvoch mužov. Pinchera menoval Johnson do funkcie vo februári tohto roku. Po vypuknutí tejto kauzy premiér najskôr tvrdil, že o vyšetrovaní Pinchera nič nevedel. Downing Street neskôr uviedlo, že na prípad zabudol, a Johnson sa za pochybenie ospravedlnil.

Viac o téme: PandémiaPrešľapyVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu