Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

O post lídra sa budú uchádzať traja ďalší kandidáti: Toto sú potenciálni náhradníci Johnsona

Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne. Zobraziť galériu (5)
Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne. (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britský minister financií Nadhim Zahawi, bývalý minister zdravotníctva Sajid Javid a niekdajší šéf rezortu diplomacie Jeremy Hunt v sobotu oznámili že sa budú uchádzať o post predsedu Konzervatívnej strany.

Kandidatúru na post straníckeho predsedu už oznámili exminister financií Rishi Sunak, minister dopravy Grant Shapps, generálna prokurátorka Suella Bravermanová či poslanec Tom Tugendhat.
Javid v utorok odstúpil z pozície ministra zdravotníctva. V príspevku na sociálnej sieti Twitter vtedy napísal, že sa svojej pozície vo vláde vzdáva, pretože už v jej vykonávaní nemôže pokračovať "s čistým svedomím" a stratil vieru v britského premiéra Borisa Johnsona. Pri oznámení svojej kandidatúry v sobotu uviedol, že ako nový líder by znížil daň z príjmu právnických osôb zo súčasných 19 na 15 percent.
 

Hunt kandidoval na post predsedu Konzervatívcov aj v roku 2019, kedy nestačil na Johnsona. Exminister zahraničných vecí rovnako ako Javid predstavil plán na zníženie dane z príjmu právnických osôb na 15 percent. Britská stanica Sky News považovala za jedného z hlavných favoritov na pozíciu predsedu Konzervatívnej strany šéfa britského rezortu obrany Bena Wallacea. Ten však v sobotu povedal, že sa o tento post nebude uchádzať. Johnson vo štvrtok oznámil, že odstúpi. Pod vnútrostranícky tlak sa dostal po tom, ako vládu paralyzovala rezignácia niekoľkých ministrov a vysokých štátnych úradníkov. Časový harmonogram výberu nového lídra konzervatívcov má byť oznámený v priebehu nasledujúceho týždňa.

 

Viac o téme: RezignáciaKandidatúraVeľká BritániaBoris JohnsonKonzervatívna stranaPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu