Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Gazprom nebude transportovať plyn cez Poľsko cez plynovod Jamal

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom už nebude môcť vyvážať plyn do Európskej únie potrubím Jamal cez Poľsko. Firma dnes oznámila, že dôvodom sú ruské sankcie na firmu EuRoPol GAZ, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu Jamal. Ten vedie z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka. Nemecký úrad pre reguláciu energetického trhu ale podľa agentúry Reuters nepredpokladá, že by prerušenie dodávok viedlo k bezprostrednému zhoršeniu situácie v zásobovaní plynom.

Gazprom uviedol, že nadobudol účinnosť zákaz transakcií so sankciovanými subjektmi. "Pre Gazprom to znamená zákaz využívania potrubia vlastneného firmou EuRoPol GAZ na prepravu ruského plynu cez Poľsko," dodal.

Plynovod Jamal obvykle prepravuje ruský plyn do západnej Európy, v posledných týždňoch ale väčšinou fungoval v obrátenom režime, takže dodával plyn z Nemecka do Poľska. Rusko vývoz plynu do Poľska koncom apríla zastavilo kvôli odmietnutiu požiadavky na platby v rubľoch.

Nemecký úrad pre reguláciu energetického trhu sa domnieva, že zastavenie dodávok plynovodom Jamal cez Poľsko neohrozí energetickú bezpečnosť Nemecka. "Už týždne týmto potrubím do Nemecka takmer žiadny plyn neprichádzal," uviedol hovorca úradu. "Väčšina plynu smerovala do Poľska," dodal.

Rusko uvalilo sankcie na spoločnosť EuRoPol GAZ v stredu

O uvalení sankcií na spoločnosť EuRoPol GAZ informovalo Rusko v stredu. Sankcie uvalilo aj na divízie nemeckej spoločnosti Gazprom Germania, v ktorej Gazprom nedávno ukončil svoju účasť. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck dnes oznámil, že niektoré divízie firmy Gazprom Germania v dôsledku ruských sankcií nedostávajú z Ruska žiadny plyn. Dodal však, že Nemecko si zaistilo alternatívne dodávky a dokáže sa s týmto výpadkom vysporiadať.

Dekrét ruského prezidenta Vladimíra Putina zo začiatku mája stanovuje, že žiadny ruský subjekt nesmie so sankcionovanými podnikmi uzatvárať zmluvy ani plniť svoje záväzky plynúce z dohôd, ktoré s nimi uzavrel už skôr. Dekrét výslovne zakazuje dodávky výrobkov a surovín sankcionovaným subjektom.

Viac o téme: PlynPoľskoGazpromJamal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu