Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentka má za sebou veľmi dôležitý telefonát: Volal jej ukrajinský prezident, pozvánka do Kyjeva!

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili nielen o situácii na Ukrajine a o podpore, ktorú Ukrajinci potrebujú, ale aj o európskej perspektíve tejto krajiny. Informovala o tom vo štvrtok večer hlava štátu na sociálnej sieti s tým, že Zelenskyj sa poďakoval Slovensku za podporu.

"Zuzana, cením si podporu, ktorú Slovensko Ukrajine a našim občanom dáva. A cením si aj náš dialóg, lebo má vždy konkrétne výsledky. Ďakujem Slovensku," povedal Čaputovej prezident Ukrajiny počas štvrtkového telefonátu. Podotkla, že hovorili aj o európskej perspektíve Ukrajiny. "Je vďačný za to, že Slovensko podporuje Ukrajinu aj v tejto ich ambícii. Reagoval tak na naše včerajšie stretnutie s poľským prezidentom Dudom, ktorému som navrhla, aby sme spoločne viedli dialóg s tými členmi Európskej únie, ktorí majú ku kandidátskemu statusu Ukrajiny zdržanlivejší postoj," poznamenala Čaputová.  

 

“Zuzana, cením si podporu, ktorú Slovensko Ukrajine a našim občanom dáva. A cením si aj náš dialóg, lebo má vždy...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, May 12, 2022

Podľa slov hlavy štátu je pre milióny Ukrajincov vojna každodennou realitou, ktorá zanecháva okrem nespočetných ľudských tragédií aj nedozerné ekonomické škody. "Aj preto už teraz rozmýšľajú o obnove a rekonštrukcii svojej krajiny, ktorá bude príležitosťou aj pre naše firmy a expertov," povedala prezidentka.

Zelenskému vyjadrila tiež uznanie za odhodlanie, s akým vedie svoju krajinu v tejto ťažkej skúške a ktorým inšpiruje ľudí na celom svete. "Na záver mi povedal, že praje nášmu národu všetko najlepšie, ale najmä, aby sme mali mier, lebo vie, aká vysoká je jeho cena," dodala.

Zelenskyj pozval Čaputovú na návštevu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pozval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú na návštevu Ukrajiny. Informoval o tom samotný Zelenskyj v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

"Telefonoval som s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hovorili sme o pokroku v súvislosti s nadobudnutím štatútu kandidátskej krajiny Európskej únie, podporili sme narastajúce sankcie. Diskutovali sme aj o dovoze paliva zo Slovenska," uviedol Zelenskyj na Twitteri. "Poďakoval som sa za humanitárnu a obrannú pomoc a pozval som ju na Ukrajinu," uzavrel Zelenskyj svoj príspevok.

Viac o téme: VojnaTelefonátUkrajinaZuzana ČaputováVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu